6 Kasım 2012 Salı

Mutfak Sırları


Daha çok limon suyu için

Limondan bol su elde etmek istiyorsanız, limonları kullanmadan önce 1 dakika sıcak fırında bekletin. Böylelikle limonların daha sulu olduğunu göreceksiniz.


Yaz içecekleri hazırlığı

Sıcak yaz günlerine serinlik katan yaz içecekleri için kullanacağınız buzları farklı sunumlarla hazırlayabilirsiniz. Buz kaplarımıza dolduracağınız suların içine bir nane yaprağı, küçük bir dilim limon, fesleğen yaprağı, kiraz ya da vişne ilave ederek dondurun. Buzlarınızı hem dekoratif hem de değişik lezzetlerle yaz içeceklerine farklılık katacak.


Bezelye dondurma usulü

Yaz mevsiminde taptaze dalından tezgahlara gelen bezelyeyi şoklama yöntemi ile dondurup, kışın da bu enfes sebzeyi tüketebilirsiniz. Yapmanız gereken; bezelyeleri ayıklayıp bol suyla yıkadıktan sonra kaynar suda 1 dakika haşlayın. Buzlu suya alıp süzün. Buzdolabı poşetlerine paylaştırıp ağızlarını sıkıca kapatın. Derin dondurucuya yerleştirin.


Ekmekler bayatlayınca....

Bayat ekmekleri küp küp kesip kızartın. Soğuyunca kavanoza alıp kapağını sıkıca kapatın. Daha sonra çorbalarınızı da kullanmak üzere buzdolabında saklayın. Bayat ekmekleri mutfak robotundan geçirerek galeta unu elde edebilir ya da üzerine hafif su serperek alüminyum folya ya sarıp fırında 10 dakika ısıtabilirsiniz.


Sarımsak kokusunu gidermek için...

Elinizde kalan soğan ve sarımsak kokularını gidermek için, paslanmaz çelik bıçak veya kaşığı parmaklarınızla temas ettirerek ellerinizi bir süre suyun altında tutun.

Havuç ve sağlık

A, B ve B2 vitaminleri bakımından çok zengin olan ve özellikle gözler için çok faydalı olduğu bilinen havucun besin değerinin daha da artması için, 15 gün buzdolabında bekletmeniz yeterli olacaktır.

Sandviç ekmeklerinizi bayatlamadan saklamak için...

Sandviç ekmeklerinizi bayatlamadan saklamak için tuzlu su ile hafifçe nemlendirilmiş beze sarıp bir iki gün saklayabilirsiniz. Ekmeklerinizin hemen küflen memesini istiyorsanız, ekmek kutusunun içine küçük bir kapta tuz koymanız yeterli olacaktır.


Balı muhafaza etmek için...

Baldaki en önemli değişiklik glikozun kristalleşmesi, balın akışkanlığını kaybederek şekerlenme sidir  Balın şekerlenme si onun doğal olduğunu gösteren önemli bir delildir. Balın eski haline gelmesi için, balı yaklaşık 3 saat kavanozu ile 50 derece sıcak suda bekletmek yeterli olacaktır. Çok sıcak ve 0 derece altındaki soğukluk balın değerinin kaybolmasına neden olur. Havadaki nemi, çevredeki kokuları emme özelliğine sahip balı, kapağı sıkıca kapalı kaplarda muhafaza edin.


Çaydanlıkta oluşan kireci nasıl temizlerim?

İç kısmı kireç bağlayan çaydanlığa soyulmuş patates ve su aktarıp uzun süre kaynatın. Kirecin kolayca çıktığını göreceksiniz. Aynı işlemi patates yerine sirke ile de yapabilirsiniz.


Lezzetli bir pilav için hangi tür yağ kullanmak gerekir?

Soğuk yenilecek, sebze içeren pilavlar için en doğrusu zeytinyağı kullanmaktır. Sıcak pilavlar için ise tereyağı ideal olanıdır. Ayrıca tereyağı ile pişirdiğiniz pilava, ocaktan aldıktan sonra 1 yemek kaşığı kadar sıvı yağ eklerseniz pirinç taneleri daha parlak görünecektir.

Muhallebi üzerindeki kaymak oluşumunu nasıl engellerim?

Muhallebi pişirilip kaselere doldurulduktan bir süre sonra üzerinde kaymak gibi bir tabaka oluşur. Bunu engellemek için muhallebiyi kaplara paylaştırdıktan sonra henüz soğumadan üzerine sitreç film sararak kapatın ve bu şekilde soğumaya bırakın.

Pastaların üzerine dizilen meyvelerin kararmaması için ne yapmalıyım?

Jölesiz pastaların üzerinde kullanılan özellikle muz, elma, armut gibi meyveler çok kısa sürede kararmaya başlarlar. Doğradığınız meyveleri pastanın üzerine dizmeden önce limonlu suya batırırsanız kararmalarını önlemiş olursunuz.

Izgara yapmanın püf noktaları nedir?

Öncelikle ızgarada pişirilecek etler yağ ve sinirlerinden arındırılmış olmalı. Ayrıca lezzetli ve yumuşacık etler için, pişirilmeden birkaç saat önce sadece yağ ile ya da çeşitli soslarla marine edilmeliler. Izgara yapılacak yiyeceklerin ızgaraya yapışmaması için iyice ısınmasını beklemelisiniz.

Kurumuş kaşar peynirini nasıl değerlendirebilirim?

Kurumuş ya da parçalanmış kaşar peynirlerini küçük karelere bölerek bir kavanoza doldurun. Üzerini geçecek kadar zeytinyağı ilave edin. Bu şekilde yumuşayacak olan peynirlerinizi özellikle yemeklerde kullanabilirsiniz.


Kabarmış çıtır çıtır bir börek için ne yapabilirim?

Hazır yufka ile yapılan böreklerin kabarık ve lezzetli olması için böreği hazırlayıp sonra fırına vermeden birkaç saat önce buzdolabına alarak dinlendir-melisiniz  Buzdolabından çıkartıp, üzerine soda dökerseniz lezzetli ve kabarmış bir börek elde edebilirsiniz.


Domatesleri görünümleri bozulmadan saklamak için ne yapabilirim?

Domatesleri buzdolabına yerleştirmeden önce saplarını çıkartın ve sap yerleri alta gelecek ve birbirine değmeyecek şekilde yerleştirin. Eğer tazeliğini yitirmiş domatesler-iniz varsa, tuzlu suyun içinde yarım saat bekletin. Domatesler böylece eski görünümlerine kavuşacaktır.


Patateslerin daha az yağ çekmesi için ne yapmalıyım?

Kızartacağınız patateslerin kabuklarını soyup dilediğiniz şekilde doğradıktan sonra içi süt dolu bir kaseye alın ve bir süre bekletin. Sütün içinden çıkardığınız patatesleri kuruladıktan sonra kızartın. Daha az yağ çektiğini göreceksiniz.


Yumurtanın taze olduğu nasıl anlaşılır?

Taze yumurtada hava boşluğu olmadığı için ses gelmez. Sallandığında ses geliyorsa bozulmaya başlamış demektir. Ayrıca diğer bir yöntem, yumurtayı tuzlu suya batırmaktır. Taze yumurta suyun dibine çökerken, bayatlayan yumurta suya atıldığında suyun ortasında kalıp daha sonra dibe doğru iner.


Kremayı çırparken daha çabuk katılaşmasını nasıl sağlarım?

Kremanın kısa sürede katılaşması için krema, çırpıcı uçlar ve çırpılacak kasenin derin dondurucuda bir süre soğutulması gerekir. Böylece krema kısa sürede çırpılarak katıl-aşacaktır.


Dana kavurma

Etleri ısıtılmış tencereye alıp kısık ateşte ve tencerenin kapağı kapalı olarak suyunu salıp tekrar çekinceye kadar pişirin...


Fırında pişen ve hemen servis edilmeyen tavuk eti bekledikçe sertleşiyor. Bunu önlemek için ne yapmalıyım?

Fırında pişirilen tavuk etleri hemen yenilmeyecekse, fırından çıkartıp üzerine tereyağı ve limon suyu sürün. Alüminyum folyo ile üzerini kapatarak bekletin. Böylece bekleyen tavuk eti servis edilinceye kadar sertleşmeden yumuşak kalacaktır.


Kabuklu cevizi kırarken içi de parçalanıyor. Bütün halinde çıkarmak için ne yapmalıyım?

Cevizin kabuğunu kolay açabilmek için cevizleri geniş bir kaseye alıp üzerini geçecek kadar tuzlu su ekleyin ve 1 gece bu şekilde bekletin. Ertesi gün cevizler kolayca açılacak içleri de dağılmadan çıkacaktır.

Şekerle nen reçeli eski haline döndürmek mümkün mü?

Şekerle nen reçel kavanozunun ağzını sıkıca kapatarak derin bir tencerenin ortasına yerleştirin. Kapağını geçmeyecek kadar sıcak su ilave edin. Orta ateşte reçelin şekeri tamamen eriyinceye kadar kaynatın. Suyun içinden çıkartıp oda sıcaklığına gelince tekrar kuru ve serin bir yerde saklamaya devam edebilirsiniz.


Türk kahvesini taze tutmanın yolu var mı?

Türk kahvesini bir kavanoza aktarıp, kavanozun içerisine 2 adet kesme şeker atın ve kapağını sıkıca kapatın. Bu şekilde kahvenizin ömrü uzun olacaktır.


Poğaça yaparken gevreklik elde etmek için ne yapmalıyım?

Hamuru hazırlarken içerisine sirke ya da limon suyu eklemelisiniz. Bu yöntem unu çürüttüğünden hamur piştiğinde gevrek bir kıvam alır.


Diri taneli pilav yapmanın sırrı nedir?

Pilavınızın diri ve tane tane olmasını istiyorsanız pirinci pişirmeye başlamadan en az 20 dakika önce tuzlu, sıcak suda bekletmeli ve suyunu süzüp yıkadıktan sonra 4 dakika kızgın tereyağı ya da ayçiçeği yağında kavur malısınız.


Fazla miktarda alınan unun bir süre sonra böceklenme si sorunu ortaya çıkıyor. Bunu önlemenin bir yolu var mı?

Unu saklamanın en iyi yolu cam bir kavanozda muhafaza etmektir. Böceklenme sini önlemek için ise un kavanozunun içerisine bir defne yaprağı yerleştirmeniz gerekir. Böylece uzun süre unu böceklenmeden saklayabilirsiniz.


Lahana, karnabahar, brokoli gibi sebzeleri pişirirken yayılan kokuyu önlemenin bir yolu var mı?

Bu sebzeleri pişirirken tencere kapağına bir dilim ekmek yerleştirin. Bu yöntemle son derece besleyici bu sebzeleri kokusundan rahatsız olmadan pişirebilirsiniz.


Tavuğun fırında güzel kızarması için ne yapmalı?

Fırında bütün tavuğun üzerini kızartmak istediğinizde bir limonu ortadan ikiye kesin. Yarısını tavuğun derisinin üzerine iyice sürün. Diğer yarısını ise tavuğun içine yerleştirdikten sonra fırında pişmeye bırakırsanız tavuk nar gibi kızaracaktır.


Salatanın diri görünmesi için ne yapmalıyım?

Yeşil salata yaparken malzemeleri iyice yıkadıktan sonra yapraklarının diri olması için buzlu su dolu bir kabın içerisinde bir süre bekletin. Vitaminlerinin kaçmaması için yeşilliklere bıçak değdirmeden elinizle kopartarak hazırlayın. Yaptığınız salatanın yumuşamaması için sosunu servisten hemen önce ekleyin.


Kızartma yağını kaç kere kullanabilirim?

İyi bir sonuç için kullanılan sıvı yağın miktarı kızartılacak yemeğin 4 katı kadar olmalıdır. Kızartma sırasında yağ sıçramasını önlemek için ısınmadan önce yağın içerisine bir tutam tuz atın. Kızartma işlemi bittikten sonra yağın tekrar kullanılabilirliğini anlamak için bir dilim ekmeği kızgın yağa atın. Eğer ekmeğin üzerine siyah lekeler oluşmuyorsa aynı yağı sonraki kızartmanızı da da kullanabilirsiniz.


Balık kokusunu nasıl giderebilirim?

Balık kızarttıktan sonra mutfağa sinen kokudan kurtulmak için 1 çay bardağı su ve 2 yemek kaşığı sirkeyi cezvede kaynatın. Tabak, çatal ve bıçaktan kokuyu çıkarmak için bulaşık suyuna bolca kahve telvesi ekleyin ve telve ile ovarak yıkayın. Elinize sinen balık kokusundan ise ellerinizi limonla ovalayarak kurtulabilirsiniz.

Peyniri nasıl daha kolay rendeleye bilirim?

Peyniri kesmeden önce bıçağı soğuk su ile yıkarsanız peyniri daha rahat dilimleyebilirseniz  Peyniri rendelerken dağılmasını önlemek için 15 dakika derin dondurucuda beklettikten sonra rendeleyin. Üzeri kuruyan peyniri yumuşatmak için, kullanmadan önce bir süre sütün içinde bekletin.


Nar tanelerini ayırmak için kolay bir formül var mı?

Narı enlemesine ortadan kesin ve taneli tarafı avucunuzun iç tarafına gelecek şekilde tutun. Elinizin altına geniş bir kase yerleştirip tahta kaşıkla narın kabuğuna hafifçe vurun. Tanelerin kolayca döküldüğünü göreceksiniz.


Her zaman sarımsak soymak istemiyorum. Soyulmuş sarımsakları nasıl muhafaza edebilirim?

Sarımsakların kabuklarını soyup bir kavanoza doldurun. Üzerini geçecek kadar zeytinyağı ilave edin ve serin bir yerde bekletin. Yemeklerinizi yaparken hazır sarımsakları kullanabileceğiniz gibi aromalı zeytinyağı ile yemeklerinize ve salatalarınıza ayrı bir lezzet de katabilirsiniz.


Hemen pişirmek istemediğim mantarları saklamak için ne yapmam gerekir?

Satın aldığınız kültür mantarlarını naylon poşette saklamayın. Kese kağıdının içerisine yerleştirin ve ağzını sıkıca kapatın. Böylelikle mantarlarını 3 gün boyunca tazeliğini koruyacaktır.


Yumurta pişirirken çatlamasını nasıl önleyebilirim?

Yumurta pişirirken çatlamasını önlemek için, buzdolabından çıkardığınız yumurtanın bir süre oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Rafadan kıvamda olması için yumurtaları kaynayan suya atıp 3 dakika, kayısı kıvamında olması için 6 dakika bekleyin. Katı kıvamda olması için ise 10-12 dakika pişirin. Katı yumurtayı parçalamadan kesmek için bıçağı sıcak suyun içine batırıp çıkardıktan sonra kesin.


Yemekleri pişirirken tuzunu ve şekerini hemen ilave etmeyin.

Şeker ve tuz yemeklerin geç pişmesine neden olur.


Yeşillikleri bozulmadan saklamak için...

Taze nane, dereotu, fesleğen gibi yeşillikleri bozulmadan saklamak için ince ince kıyıp porsiyon halinde folyo ya sararak derin dondurucuda saklayabilirsiniz.


Bezelyeleri ayıkladıktan sonra hemen pişirmeniz de fayda var.

Ayıkladığınız bezelyeler kuruyup sertleşebilir. Hemen pişiremeyeceğinizi bezelyeleri bir gün soğuk suda bekletirseniz, yeniden dirildiklerini göreceksiniz.


Portakalı mevsiminde tüketin.

Orta sertlikte olanları tercih etmek en doğrusu. Çok sert portakalın tadı ekşi, çok yumuşak olan ise kumlu ve susuz oluyor.

Yeşil Çay, Sarımsak Çayı, Zayıflama ve Garlic Tea