26 Kasım 2012 Pazartesi

Annemin Aşuresi

Annemin Aşuresi

Malzemeler;

  • yarım kilo arpa
  • 1,5 su bardağı kuru fasulye
  • 1,5 su bardağı nohut
  • yarım su bardağı pirinç
  • 2 kilo şeker
  • fındık
  • dolmalık fıstık
  • incir
  • dut
  • kuş üzümü
  • kuru üzüm
  • kayısı
  • karanfil
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • ceviz 
  • tarçın

Arpayı bir gece önceden düdüklü tencerede kaynatalım ve kalan suyuyla birlikte sabaha kadar üzerini bir bezle sarıp bekletelim. yine geceden ayrı ayrı kaplarda fasulye ve nohudu ıslatalım.

Sabah arpaya sıcak su ekleyip tahta kaşığın sırtıyla ezdire ezdire kaynatalım. Bu arpayı büyük tencereye alalım (henüz altını yakmayalım). ayrı ayrı tencerelerde fasulye ve nohudu haşlayalım (nohut daha geç pişecektir ondan dolayı ayrı ayrı pişiriyoruz) nohudu indirmeye 10-15 dakika kala içine pirinci ekleyip onun da haşlanmasını sağlayalım. nohut ve fasulye haşlanırken bir kenarda da incir, kayısı, kuru üzüm, dut, kuş üzümünü öncelikle ayıklayıp çöplerini temizleyelim ve bütün bu kuru meyveleri küçük küçük doğrayıp bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ekleyip yumuşayana kadar kaynatalım.

Nohut ve fasulye haşlandıktan sonra içinde kalan sularla birlikte arpaları aldığımız büyük tencereye ekleyelim ve yumuşamış olan kuru meyveleri de sularıyla birlikte katalım (eğer fındıkları üzerine eklemeyecekseniz içerisine bu esnada koyabilirsiniz) . Suyunu kontrol edip yoğunluğuna bakıyoruz. Bu esnada şekerini ilave edip karıştırıyoruz ve kaynatıyoruz. Aynı zamanda da bir kenarda cezvede 7-8 adet karanfili suda kaynatıp sadece suyunu büyük tencerede ki karışıma ilave ediyoruz bu işlemi 4-5 kez tekrarlıyoruz. 

Kapatmaya yakın bir zamanda 1 kaşık nişastayı biraz suda eritip kıvamını istediğimiz dibi ayarlayıp biraz daha kaynatalım. Tadı kokusu ve kıvamı istediğiniz gibi olduğunda tabi içindeki malzemelerinde piştikten sonra altını kapatabiliriz. 

Kaselere aldığımız aşurenin üzerine tarçın ve ceviz parçalarıyla süsleyip servis yapabiliriz.

Aşure hazır afiyet olsun.




Not: içine koyduğumuz kuru meyveleri azaltabilir yada çoğaltabilirsiniz. Aynı şekilde üzerindeki süslerini çeşitlendirebilirsiniz. Mesela; nar, Antep fıstığı vb. şeylerle süsleyip servis yapabilirsiniz.

Yeşil Çay, Sarımsak Çayı, Zayıflama ve Garlic Tea