6 Kasım 2012 Salı

Mutfak Sırları - Pratik Bilgiler



  • Sebze soyacaklarını sebzeler haricinde sert peynirleri doğramak için de kullanabilirsiniz.
  • Peynirinizi dilimlerken dağılmasını istemiyorsanız, bıçağını ıslatıp doğrama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
  • Maydanoz ve dereotu gibi otları ayıklayıp yıkadıktan sonra kapalı kaplar içinde buzdolabında muhafaza ederseniz tazeliğini uzun süre koruyacaktır.
  • Patatesleri kabuklarıyla ve bütün olarak haşlarsanız daha lezzetli olacaktır.
  • Fırın yemeklerini fırın poşetinde piş-irseniz daha hızlı ve lezzetli piştiğini göreceksiniz.
  • Kıvırcık ve marulların köklerini kestikten sonra sirkeli suda bekletin, bu sayede kum ve çamurdan daha çabuk temizlenir.
  • Yemeklerde kullanacağınız yoğurt ekşimiş ise süzdükten sonra içine bir miktar süt ekleyin.
  • Derin dondurucuda saklayacağınız yiyecekleri porsiyonlara bölmek daha sonrasında kullanırken işinizi çok kolaylaştırır.
  • Dondurucuda saklayacağınız yiyecekler önce streç filme daha sonra folyoya sarılmalıdır.
  • Enginar seçerken yapraklarının parlak yeşil, kabuğunun ise yumuşak olmasına dikkat edin.
  • Zeytinyağlı yemek yaparken arpacık soğan kullanırsanız hem daha şık hem de daha lezzetli olur.
  • Zeytinyağlı yemek hazırlarken mutlaka bir miktar şeker katın.
  • Soyduğunuz enginarların kararmaması için bol limonlu suda bekletin.
  • Enginarın sert kalmaması için kısık ateşte ve kapağını açmadan pişirmeye özen gösterin.
  • Hamur işi tatlılara bir miktar tuz katarsanız daha lezzetli olacaktır.
  • Çaydanlığın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, suya bol miktarda sirke katarak kaynatın.
  • Kabuklarını soyduğunuz meyvelerin kararmalarını önlemek için limonla ovabilirsiniz.
  • Kuru baklagilleri saklarken böcek oluşmasını önlemek için kavanoz ya da kutunun içine iki, üç diş sarımsak koyun.
  • Patateslerin filizlenmesini önlemek için patatesleri 1-2 yeşil elma ile saklayın.
  • Bayatlayan bisküvileri fırında birkaç dakika ısıtırsanız, yeniden tazelik kazandıklarını görürsünüz.
  • Kuş üzümlerini ayıklamak için, bir avuç unla hafifçe ovun ve delikli bir süzgece atın, un ile beraber çöpler de düşer.
  • Naneyi doğrayarak kullanacaksanız üzerine biraz şeker serpin böylece nanenin kokusunu arttırmış olursunuz.
  • Balık seçerken gözleri parlak, solungaçları ise pembe ya da kırmızı renkte olmalıdır. Eğer değil ise bayattır.
  • Havucun rengini kaybetmemesi için kaynayan suyun içinden aldıktan sonra hemen soğuk suyun altına tutup birkaç dakika bu şekilde bekletin.
  • Ispanak pişirirken çok az miktarda su koyun. Ağır ateşte kendi bıraktığı suyla pişerse daha leziz olur.
  • Yeşil sebzeleri yıkadıktan sonra havlu kağıda sarıp buzdolabına koyun. Bu sayede ömürlerinin uzadıklarını göreceksiniz.
  • Kaşar peynirinin küflenmemesi için; önce kağıt havluya sarın, sonra buzdolabı poşetine koyun.
  • Sarımsakları topluca soyduktan sonra sirkeli suya koyup dolapta saklayabilirsiniz.
  • Her yemek için sarımsak soymak istemiyorsanız üzerini geçecek kadar zeytinyağı koyup, ağzını iyice kapatıp uzun süre saklayabilirsiniz.
  • Sarımsakları sakladığınız zeytin yağını salata ve yemeklerde kullanabilirsiniz.
  • Makarna haşladıktan sonra makarna suyunu çorba yaparak değerlendirebilirsiniz. Bu sayede çorbalarınızı daha vitaminli ve lezzetli olacaktır.
  • Yumuşayan domateslerin izi rendeleyerek porsiyonlara ayırın ve dondurarak, yemek ve soslarda kullanabilirsiniz.
  • Kıymanıza soğan ile kavurarak dondurucuda saklayabilirsiniz. Bu sayede yemek yaparken daha az vakit harcarsınız.
  • Sigara ve paçanga böreğiniz sardıktan sonra çiğden dondurabilir, çözülmesini beklemeden kızartabilirsiniz. Bu sayede ani misafirlere karşı hazırlıklı olursunuz.
  • Sufle hamuru 5-6 saat boyunca buzdolabında bekletilebilir. Önceden hazırlarsanız misafirleriniz geldiğinde vakit kaybetmemiş olursunuz.
  • Yaprak ve lahana sarmalarını pişirmeden 2-3 ay kadar buzdolabı poşeti içinde dondurucuda saklayabilirsiniz.
  • Mumların ömrünü uzatmak için kullanmadan iki saat önce buzdolabının derin dondurucusuna koyarak bekletin.
  • Ayva tatlısı yaparken içine çekirdeklerinden atarsanız rengi daha kırmızı olur.
  • Kek içine koyduğunuz kuru üzümlerin çökmesini istemiyorsanız, hamura katmadan önce biraz unlayın.
  • Ekmek tahtanız nemlendiği için koku yapmışsa yarım limon ile ovarak kötü kokudan kurtulabilirsiniz.
  • Kızartacağınız malzemeleri eşit büyüklükte doğramaya özen gösterin, bu sayede eşit oranda kızaracaklardır.
  • Balığın çıtır çıtır kızarması için, önce biraz sütün içine batırın. Sonra unlayın tavaya atın.
  • Evde yapılan marmelatları içine birkaç tane çekirdeksiz kuru üzüm atılırsa, daha canlı bir renk kazanır.
  • Pişireceğiniz pilavın tane tane ve beyaz olması için tencereye incecik bir dilim limon koyun.
  • Reçel yaparken kaynarken karıştırmak gerekirse, muhakkak tahta kaşıkla karıştırılmalıdır.
  • Evde salça yapıyorsunuz ama çok sulu oldu. İçine bir miktar rendelenmiş ekmek ilave ederek bir dakika kadar daha pişirin. İstenen kıvama geldiğini göreceksiniz.
  • Etin yumuşak olması için pişirmeden önce zeytin yağında bir süre bekletin.
  • Yumurta haşlarken çatlamaması için yumurtayı bir kepçe yada kaşık içinde su dolu bir kabın içine koyun.
  •  Pasta yaparken kullanacağınız meyveleri, uzun süre dayanmaları için toz şekere bulamayı unutmayın.
  • Köfte yoğurmadan önce ellerinizi ıslatırsanız, ellerinizin temizlenmesi daha kolay olur.

Yeşil Çay, Sarımsak Çayı, Zayıflama ve Garlic Tea