11 Aralık 2012 Salı

Zeytin Ezmeli Çörek Tarifi


Zeytin Ezmeli Çörek Tarifi

Malzemeler;

  • 6 yemek kaşığı ılık süt (Yarım su bardağından az)
  • 14 gram aktif kuru maya (yaklaşık 1,5 yemek kaşığı)
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı tereyağı (eritilmiş)
  • 1 adet yumurta
  • Aldığı kadar un (2 su bardağından biraz fazla)
  • 3-4 yemek kaşığı zeytin ezmesi



Öncelikle bir kaseye ılık süt, toz şeker ve aktif kuru mayayı koyup karıştırın ve 15 dakika mayalanma için bekleyin. (Maya köpüklenecektir).
Süre sonunda yoğurma kabınıza unu, yumurtayı, eritilmiş tere yağını, tuzu ve mayalı karışımı koyup yoğurmaya başlayın. Yumuşak bir hamur elde edin.
Sıvı yağ ile yağlanmış genişçe bir kaseye koyup üzerini nemli bezle örtün ve 2 saat kadar mayalanmaya bırakın.
Hamurunuz bıraktığınızın 2 katına çıktığında hafif unlanmış tezgaha alıp 45cm x 40 cm dikdörtgen şeklinde açın.
Kenarlardan 3-4 cm boşluk bırakarak zeytin ezmesini sürün ve rulo yapın.
Ortasından ikiye bölün ve ortadan başlayarak sarın. Üst kısmını da aynı şekilde sarın.
Yağlanmış kelepçeli kalıbınıza yerleştirip üzeri kızarıncaya kadar 170 derecelik fırında pişirin.

Zeytin ezmeli çörek hazır afiyet olsun.

Yeşil Çay, Sarımsak Çayı, Zayıflama ve Garlic Tea