15 Kasım 2012 Perşembe

Şerbetli Lokma Tarifi


Şerbetli Lokma Tarifi

Malzemeler; 

  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı yaş maya
  • 3 adet yumurta 
  • 3 su bardağı un 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 tutam tuz 


Kızartmak için: 

  • 2 su bardağı sıvı yağ 


Şerbeti için: 

  • 2 yemek kaşığı toz şeker 
  • 2 su bardağı su


 
Toz şekeri 2 bardak suyla 10 dakika kaynatın. Şerbeti soğuması için bekletin.

Ilık sütün içinde yaş maya ve toz şekeri eriyene kadar karıştırın.

Cam kasede yumurta, mayalı süt, un ve tuzu çırpın. Kabarması için 20 dakika bekletin.

Tavada yağı kızdırın. Bir kaba zeytinyağ koyun. Tatlı kaşığını önce zeytin yağına batırın, sonra lokma hamurundan alıp yağın içine boşaltın. Bütün hamuru bu şekilde kızartın. Pişen lokmaların üstüne soğuk şerbeti döküp servis yapın.

Tuzlu Lokma Tarifi


Tuzlu Lokma Tarifi

Malzemeler;

  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım su bardağı ezilmiş beyaz peynir
  • Aldığı kadar un
  • 1 çay kaşığı karbonat, tuz

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ


Bir kabın içinde yoğurt ve yumurtayı tahta kaşıkla iyice çırpın. Üzerine zeytin yağını ve ezilmiş beyaz peyniri ilave edip, karıştırın. Orta yumuşaklıkta bir hamur oluncaya dek un katın. Karbonat ve tuzunu da ilave edip iyice yoğurun.

Hamuru merdane yardımıyla 1 cm kalınlığında açıp, iki parmak eninde istediğiniz boyda şeritler kesin. Kızdırılmış sıvı yağlı tavada, şeritler halindeki hamurları, kabarıp pembeleşinceye kadar kızartın.

Servis tabağına aldığınız lokmaları çay ile servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Aşure Tarifi 5


Aşure Tarifi

Malzemeler;

  • yarım kg. buğday
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış
  • 50 gr. kuş üzümü
  • 100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm
  • dilerseniz ufak ufak doğranmış kuru incir (incir aşurenin rengini koyulaştırdığı için biz pek kullanmıyoruz)
  • 1 kg. toz şeker


Aşureyi pişirmeye başlamadan 8-9 saat önce buğdayı büyükçe bir tencereye alıp üzerini 4-5 parmak geçecek kadar kireçsiz su ile doldurun ve bir taşım kaynatın.nohut ve kuru fasulyeyi birlikte yıkayıp bir tencereye alın ve buğdaydaki işlemi tekrarlayın. her iki tencere de kaynadıktan sonra altını kapatın ve 8-9 saat dinlendirin.

8 saat sonra tencerelerin altını tekrar açın, kısık ateşte (buğdayları ara sıra karıştırarak) buğdaylar iyice ezilinceye, nohut ve kuru fasulyeler de yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 2,5-3 saat) pişirin. eğer tenceredeki su azalırsa kaynamış su ekleyin. buğday tenceresinin kapağını taşma tehlikesi nedeniyle açık bırakın.buğdayın pişmesine yakın tencereye iyice yıkanmış pirinci ekleyin. bir sürede pirinçlerle beraber pişirin. hepsi pişince nohut ve kuru fasulyeleri buğday tenceresine ekleyin.

10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatın. çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü ve kayısıları tencereye ekleyin. 15 dakika daha pişirdikten sonra toz şekeri ekleyin, bir taşım kaynatıp altını kapatın. aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. aşure soğuduktan sonra kaselere paylaştırıp tarçın/ceviz/fındık/nar ile süsleyin.

Not: piştikten sonra aşurenin bir kısmına veya tamamına bir portakal kabuğu rendesi eklerseniz çok güzel bir tat yakalamış olursunuz.

Afiyet olsun.

Aşure Tarifi 4


Aşure Tarifi

Malzemeler;

  • 2 su bardağı dövme buğday
  • Yarım su bardağı kuru fasulye
  • Yarım su bardağı nohut
  • 50 gr.kuş üzümü
  • 50 gr.izmir üzümü
  • 2-3 adet kuru incir
  • 1 çay bardağı dut pekmezi
  • 4-5 adet kuru kayısı
  • Yarım portakal kabuğu
  • Yarım ayva
  • 7-8 adet karanfil
  • 1adet 10 cm. kadar çubuk tarçın
  • 1 adet elma
  • Bir çay kaşığı tuz (tepeli olmasın,silmeden biraz fazla olsun)
  • Damak tadınıza göre şeker

Süslemek İçin;

  • fındık
  • ceviz
  • fıstık
  • nar


Akşamdan ıslağa koyduğunuz dövme fasulye ve nohudu sabah suyunu süzerek düdüklü tencereye alın. Bir elmanın üzerine karanfilleri batırıp aşurenin içine atın. Üzerine bir karışa yakın çıkacak kadar su ekleyin Kaynamaya başladıktan sonra keyfini alıp, ağzını kapatın. En az bir buçuk saat altı kısık olarak pişirin Buğdayın iyice açılması lazım.Yoksa suyu özlü olmaz. Üzümleri bir cezveye alıp üzerine sıcak su koyun ve 5 dakika kadar kaynatın. Bu sayede kirli suyunu verecek ve aşureyi mat bir renge dönüştürmeyecek. Bundan sonraki aşamada aşure sık sık karıştırılacak. Dibinin tutmaması çok önemli. Üzümleri tencereye, portakal kabuklarıyla beraber ekleyip, beş dakika daha pişirin. Şimdi küçük doğradığınız ayva, incir ve kayısıyı ekleyin. Bir çay bardağı kadar pekmezi şekeri ve çubuk tarçını bu esnada ilave edin. Şekeri azar azar katın. Miktarı damak tadınıza göre ayarlayın. 5 dakikada bu şekilde kaynadıktan sonra altını kapatın. İster sıcak ister soğuk,dilediğiniz gibi süsleyip servis yapın.

Aşure Tarifi 3


Aşure Tarifi

Malzemeler;

  • 1,5 su bardağı aşurelik buğday
  • yarım su bardağı nohut
  • yarım su bardağı kuru fasulye
  • yarım su bardağı kuru üzüm
  • 10-15 adet kuru kayısı
  • 1 su bardağı yer fıstığı
  • 7-8 adet kuru incir 
  • 1 adet elma
  • 2 su bardağı şeker
  • tuz
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz yada fındık içi
  • tarçın


Nohut ve kuru fasulyeyi 1 gece önceden aynı kapta ıslatın. Daha sonra suyunu süzüp, düdüklü tencereye aktarın. Üzerini iki parmak geçecek şekilde soğuk su ilave edip 30-35 dakika kadar kaynatın. Buğdayları güzelce yıkadıktan sonra suyunu süzün. Sıcak su ile akşamdan ıslatın. Bir tencereye aktarın. Buğdayların üzerine dört parmak geçecek şekilde soğuk su ile yumuşayana kadar kaynatın. Kayısı, üzüm ve inciri güzelce çöplerini ayıklayın ve yıkayın.

Kayısıları tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Bir tencereye kayısı ve üzümleri aktarın ve bunların üzerilerine iki parmak geçen soğuk su ile 10-15 dakika kadar kaynatın. Büyükçe bir tencereye kaynatılmış nohut ve fasulyeyi, buğdayı ve kuru meyveleri sularıyla beraber aktarın. Suyu yeterli değilse yeterince kaynamış su ilave edin.( baklagillere sonradan ilave edilen soğuk su sertleştirir.Ben sulu yapıyorum. Sebebi aşure piştikten 1 saat kadar sonra katılaşmaya başlıyor.

Tencerenin altını orta hararetli ateşe getirin. Kaynamaya başlayınca şekerini ilave edin. Şekerin miktarını kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. 10-15 dakika kadar daha kaynatın. Altını kapatın. Tavla zarı büyüklüğünde doğranmış elmaları, incirleri ve yer fıstığını ilave edin. Bir çimdik tuz katın ve karıştırın. (koyu kıvamlı bir aşure isteyenler bu noktada 1 su bardağı soğuk su ile inceltilmiş 1 çorba kaşığı nişasta ilave edebilirler) Tarçın ve cevizi servis tabaklarına koyduktan sonra üzerine serpin.

Afiyet olsun.

14 Kasım 2012 Çarşamba

Aşure Tarifi 2


Aşure Tarifi

Malzemeler;

  • 1 kg buğday (aşurelik)
  • 5 kg Toz şeker
  • 400 gr pirinç
  • 500 gr nohut
  • 500 gr kuru fasulye
  • 350 gr kuru incir
  • 350 gr kuru kayısı
  • 350 gr kuru üzüm
  • 1 küçük fincan gül suyu

Süsleme için : İri kırılmış ceviz, kuş üzümü, dolmalık fıstık, nar taneleri.


Geceden buğdayı ayıklayıp soğuk suyla ovarak yıkayın. Üzerini 2-3 parmak örtecek şekilde soğuk su koyarak kaynatın ve kaynama başlayınca tencerenin kapağını ve ocağın ateşi kapatılacak. Sabaha kadar sıcak ortamda bekletilen buğdayların şişirilmesi bu şekilde sağlanacaktır.

Nohut ve fasulyeyi de ılık suya koyarak gece boyunca bekletin. Sabah nohudu düdüklü tencerede yaklaşık 60 dakika haşlayın. Aynı anda fasulyeyi de aynı şekilde 60 dakika normal tencerede haşlayın. Farklı sürelerde pişen nohut ve fasulye kullanılabildiği için şöyle bir özelliğe lütfen dikkat ediniz. Nohut ve fasulye öyle pişirilmelidir ki elinize aldığınızda çok pişmiş ama dağılmayacak şekilde olsun. Çünkü aşureye katıldıklarında şeker bunları biraz sertleştirecektir.
(Not: Fasulyeleri sakın süzüp bekletmeyin, parçalanırlar.)

Nohut ve fasulye pişerken şunları yapabilirsiniz:

Yıkanıp küp küp doğranmış kuru kayısılar üzerini kaplayacak kadar su ve 1/2 su bardağı şeker konulmuş küçük bir tencerede haşlanır. Haşlanan kayısılar delikli kepçe ile bir tabağa alınarak bekletilir. Bu sefer yıkanmış kuru üzümler aynı şerbetin içine katılıp haşlanır. Yine delikli kepçe ile kayısıları koyduğumuz tabağa ilave edilebilirler. Diğer tarafta da kuru incirler yıkanıp küp küp doğrandıktan sonra bu sefer sade şekersiz su içinde haşlanır. Yine daha önce haşlanan kuru meyvelerin içine katılırlar. Küçük tencerede kalan az miktardaki şekerli su kapkara olduğu için dökülür.

Sabah tenceredeki buğday suyunu çekmiş lapa vaziyetinde olacağı için; şayet ılık ise ılık su, soğuk ise soğuk su katıp karıştırılıp süzülür. Çok büyük bir tencereye aktarılır. İçine yıkanmış pirinci de ilave edip yaklaşık 10 litre su konulur ve kaynatılmaya başlanır. Kaynama başlayınca önceden haşlanmış nohut ve fasulye ilave edilir. Her malzeme ilavesinde kaynama duraklayacaktır. Dolayısıyla her seferinde kaynamanın başlaması beklenir. Haşlanmış kuru meyveler de katıldıktan sonra bir taşım kaynatılarak içine şeker ilave edilir. Ve tekrar kaynama başlayınca istenirse 1 kahve fincanı gül suyu koyarak 2 dakika kadar daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatabilirsiniz. İşlem bitmiştir.

Kaselere alacağınız aşurenin üzerine kırık ceviz, kuş üzümü, dolmalık fıstık ve nar taneleri konarak güzelleştirebilirsiniz. İsteğe bağlı malzemeler azaltılıp çoğaltılabilir. Tarçın da serpebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Aşure Tarifi 1


Aşure Tarifi

Malzemeleri;

  • Yarım kilogram buğday
  • 1 fincan pirinç (çay fincanı)
  • 200 gram kuru fasulye
  • 200 gram kuru ceviz
  • 200 gram fındık
  • 100 gram pilav fıstığı
  • 1 kilogram toz şeker
  • 200 gram nohut
  • 4 adet limon
  • 50 gram kuş üzümü


Pirinçleri ve buğdayları yıkayın. Pirinçleri ve buğdayları tencereye koyun ve üzerine su ekleyin (üzerini 2-3 parmak geçecek şekilde). Bu şekilde 5 dakika karıştırarak pişirin.Üzerini sıkıca kapatıp sıcak ortamda, bir gece bekletin.

Nohut ve fasulyeleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. Pirinç ve buğdayları tencereye biraz sıcak su ekleyerek ateşe koyup kapaksız olarak kaynatın. Dibinin tutmamasına dikkat edin, devamlı karıştırın. Bir süre sonra altını kısarak, kabukları soyulmuş nohut ve fasulyeleri katın.

Malzemeler kısık ateşte pişerken karıştırarak bir kilogram şekeri de ilave edin. Ateşten almaya yakın limonları rendelenip aşureye katın ve bir iki taşım daha kaynatın. Ateşten almadan önce isteğinize göre gül suyu da ekleyebilirsiniz. Soğumadan kaselere koyun. Fındığı, cevizi ve pilav fıstığını kavurarak aşurelerin üzerine serpiştirebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Gül Böreği Tarifi


Gül Böreği Tarifi

Malzemeleri;

  • 2 yaprak yufka
  • 2 yumurta
  • 1 bardak süt
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Peynir
  • Kıyma
  • Çörek otu


Yoğurt, süt, yağ ve yumurtayı çırpın. Yufkayı açıp üzerine bu karışımı sürün.
Yufkayı dörde bölün. Kenar tarafına peynir ve kavrulmuş kıymayı ince şerit halinde yayın.

Sigara böreği gibi yuvarladıktan sonra döndürerek gül şeklini verin. Dolaba atın. Biraz sonra çıkarıp tepsiye yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı ile biraz zeytinyağı sürün. Çörek otu serperek 150 derecede, pembeleşinceye kadar pişirin.

Afiyet olsun.

Dudak Çatlakları İçin Evde Pratik Çözümler



Dudak Çatlakları İçin Evde Pratik Çözümler



Dudaklarınız sık sık çatlıyor ise bol bol havuç, portakal ve limon tüketilmesi ve bunun dışında demlenmiş ada çayı ve ceviz yaprağı ile dudaklara kompres yapılması öneriliyor.Ayrıca bal sürüp,10 dakika bekletilmesinin de dudaklardaki çatlaklar için iyi geleceğini belirtiliyor.

13 Kasım 2012 Salı

Yılbaşı Pastası Tarifi



Yılbaşı Pastası Tarifi

Malzemeleri;
Pandispanya için:

  • 6 yumurta 
  • 3 çay bardağı un 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 2 çorba kaşığı nişasta 
  • Yarım paket kabartma tozu 

Krema için:

  • 1 kutu toz krem şanti 
  • 2 su bardağı süt 
  • 1.5 su bardağı hindistan cevizi rendesi 
  • 3 muz 

Süsleme için: 

  • 1 çay bardağı sütle çırpılmış 1 paket çikolatalı toz krem şanti İçi çikolatalı inciler


Yumurtaların sarılarını aklarından ayırın. Toz şekerin yarısı ile yumurta sarılarını bir kaseye alıp karıştırın. Şeker eriyinceye kadar karıştırarak benmari usulü pişirin.

Ateşten alıp mikserle çırpın. Yumurta aklarını kalan tozşekerle kar halinde çırpın, sarılara ilave edip tekrar çırpın. Un, nişasta ve kabartma tozunu ekleyip karıştırarak düzgün bir hamur elde edin.

Fırın kalıbını yağlayıp hamuru dökün. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında pişirin. Pandispanya soğuyunca kalıptan çıkarıp enine üçe kesin. Kremşantiyi sütle çırpıp birinci katına sürün.

Muz dilimlerini dizip krem şanti sürün, hindistan cevizi serpin. 2. ve 3. katları da hazırlayıp krem şantiyle kaplayın, hindistan cevizi serpin. Üstünü çikolatalı krem şanti ve incilerle süsleyin.

Yılbaşı pastası artık hazır, afiyet olsun.

Yılbaşı Pastası Tarifi


Yılbaşı Pastası Tarifi

Malzemeleri;
Hamur için;

  • 7 yumurta
  • 7 kahve fincanı tozşeker
  • 7 kahve fincanı un
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • 1.5 tatlı kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Üst krema için;

  • Yarım çorba kaşığı buğday nişastası
  • 1.5 çorba kaşığı su
  • Yarım su bardağı tozşeker
  • 1 yumurta
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1.5 çorba kaşığı kakao
  • 2 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 25 gr margarin

İç krema için;

  • 1 su bardağı hazır kestane püresi
  • Üzeri için;
  • 2 tatlı kaşığı kakao
  • 2 kiraz şekerlemesi
  • 4 yaprak badem hamuru


Üst krema için, nişastayı 1.5 çorba kaşığı suda ezin. Toz şeker ve yumurtayı tencerede çırpma teli ile çırpın. Sulandırılmış nişasta un, kakao, süt ve vanilyayı ilave edip karışım pürüzsüz kıvama gelene kadar çırpmaya devam edin. Kısık ateşte devamlı karıştırarak koyu muhallebi kıvamında pişirin. Margarini ekleyip karıştırın. Muhallebiyi birkaç dakika karıştırmadan kaynatıp ocaktan alın.

Hamur için, 7 yumurta ve şekeri çukur bir kaba alıp kabarana kadar 5 dakika çırpın.Limon suyu ve limon kabuğunu ilave edip 2-3 dakika daha çırpın. Vanilya, kabartma tozu ve unu eleyip yumurtalı karışıma azar azar ekleyin.Tahta kaşıkla alttan üste doğru karıştırın.

Fırın tepsisine yağlı kağıt serip bir tatlı kaşığı un serpiştirin. Hamuru tepsiye döküp spatula ile düzelterek 1 cm kalınlığında yayın.

Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 10-15 dakika pişirin.

Temiz bir mutfak bezini soğuk suyla ıslatıp sıkın ve tezgahın üzerine yayın. Keki kağıdı ile birlikte alıp ıslak bezin üzerine yerleştirin.Uzun kenarından başlayarak bezle birlikte sarıp rulo yapın. Keki açıp üzerine kestane püresini düzgünce yayın.

Rulo şeklinde sarın. Ruloyu katlı kısmı altta kalacak şekilde tel ızgara üzerine yerleştirin.

Üst kremayı kekin tüm yüzeyini kaplayacak şekilde sürün. Kremanın üzerini çatalın ucu ile şekillendirin. Kakaoyu tel süzgeçle serpiştirin.

Yapraklar ve kiraz şekerlemeleriyle süsleyip buzdolabında 2 saat bekletin. Dilimleyip servis yapın. Yılbaşı pastası artık hazır, afiyet olsun.

İyi seneler.

Yılbaşı Kardan Adamlı Kek Tarifi



Yılbaşı Kardan Adamlı Kek Tarifi

Malzemeleri;

Kek için;

  • 1 yumurta
  • 60 gr tereyağı
  • 1 su bardağı elenmiş un
  • 3/4 su bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 30 gr kakao
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 paket vanilya


Üzeri için;

  • 1 paket toz krem şanti
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı hindistan cevizi
  • 24 marshmallow şeker
  • 12 küçük kare çikolata
  • 12 kavrulmuş dolmalık fıstık
  • Süsleme şekerleri


Tere yağı, vanilya ve toz şekeri mikserle krema kıvamına gelinceye kadar çırpın. Kakao, un, karbonat ve sütü ekleyip karıştırın.

Ayrı bir kasede yumurtayı çırpın ve karışıma ekleyip karıştırın. Kurabiye kaplarına kağıt yerleştirip hamuru içlerine paylaştırın. 180 dereceye ayarlanmış fırında 20-25 dakika pişirin. Tel ızgara üzerine alarak soğumaya bırakın.

Krem şantiyi süt ile katılaşıncaya kadar çırpın ve soğuyan keklerin üzerine sürün. Bolca hindistan cevizi serpiştirin. Marshmallow şekerleri üst üste yerleştirip kardan adam şekli verin. Dolmalık fıstık ile burun, çikolata ile şapka, şekerler ile göz ve düğmeleri yaparak süsleyin. Servis yapın.

Kardan adamlı kekler artık hazır, afiyet olsun.

İyi seneler.


Yılbaşı Tavuğu Tarifi


Yılbaşı Tavuğu Tarifi

Malzemeleri,

  • 1 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 bütün tavuk
  • Yarım limonun suyu
  • 100 gr tereyağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 çay bardağı maydanoz
  • Kekik karışımı

Garnitür için;

  • 500 gr haşlanmış kestane
  • 1 su bardağı misket havuç
  • 1 su bardağı arpacık soğan
  • Tuz
  • 5 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Karabiber


Oda ısısındaki tere yağını karıştırarak krema kıvamına getirin. Maydanoz, kekik karışımını, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. Alüminyum folyoya rulo şeklinde sararak buzdolabında dondurun.

Tavuğu fırın tepsisine yerleştirin. Süzme yoğurt, limon suyu, tuz ve karabiberi küçük bir kasede çırpın. Karışımı tavuğun her tarafına eşit miktarda sürün. 190 dereceye ayarlanmış fırında kızarıncaya kadar pişirin. Çeşnili tereyağından bir kaç dilim keserek pişmiş tavuğun üzerine yerleştirin.

Arpacık soğanların kabuklarını soyun ve havuçlarla birlikte tencereye alın. Üzerine sıvıyağ ve 1 çay bardağı su gezdirip yumuşayıncaya kadar pişirin. Kabukları soyulmuş kestaneleri ekleyip harmanlayın. Tavuğu servis tabağına alın. Kenarlarına hazırladığınız garnitürü yerleştirip servis yapın.


Yılbaşı tavuğu artık hazır, afiyet olsun.

İyi seneler.

Kolay Yılbaşı Tatlı Çörekleri


Kolay Yılbaşı Tatlı Çörekleri

Malzemeleri;

  • 4 yumurta
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • Yarım su bardağı ayçiçeği yağı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un

Süslemek için;

  • Gıda boyası
  • Şeker hamuru


Yumurtalarla şekeri, şeker iyice eriyinceye kadar çırpın. Diğer malzemeleri sırası ile ekleyip kalıplara paylaştırın. 180 dereceye ayarlı fırında pişirip soğumaya bırakın.

Soğuyan çörekleri renklendirdiğiniz şeker hamurları ile süsleyip servis yapın.

Tatlı yılbaşı çörekleriniz artık hazır, afiyet olsun.

iyi seneler.

Yılbaşı Keki Tarifi


Yılbaşı Keki Tarifi

Malzemeleri;

  • 50 gr kakao
  • 240 ml kaynar su
  • 175 gr un
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1 paket vanilya
  • 113 gr tereyağı
  • 200 gr toz şeker
  • 2 yumurta

Üzeri için;

  • Hindistan cevizi


Kakao ile kaynar suyu iyice karıştırıp soğuması için kenarda bekletin. Un, kabartma tozu ve tuzu bir kaseye eleyerek harmanlayın.

Yumuşatılmış tereyağı ve şekeri mikserle iyice çırpın. Yumurtaları teker teker ekleyerek karıştırın. Vanilya ve un karışımını ilave edip çırpın. Son olarak kakao karışımını ekleyerek karıştırın.

Karışımı yıldız şekilli kek kalıbına aktarıp 190 dereceye ayarlı fırında kürdan batırıldığında temiz çıkıncaya kadar pişirin. Fırından çıkartıp soğumaya bırakın. Keki kalıptan çıkartıp üzerine bolca hindistan cevizi serpiştirin ve süsleyerek servis yapın.

Yılbaşı keki artık hazır, afiyet olsun.
İyi seneler.

Yılbaşı kurabiyesi Tarifi


Yılbaşı kurabiyesi Tarifi

Malzemeleri;

  • 550 gr un
  • 150 gr pudra şeker
  • 1 yumurta
  • 250 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşatılmış)

Süslemek için;

  • Gıda boyası
  • Şeker hamuru



Tüm malzemeyi derin bir kapta yoğurun. Unladığınız mutfak tezgahında çok ince olmayacak şekilde açın. İster kalıpla, ister bardak ağzı ile yuvarlak şekiller çıkarın.

Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. 180 dereceye ayarlı fırında hafif kızarıncaya kadar pişirin. Soğuyan kurabiyelerin üzerlerini renklendirdiğiniz şeker hamuru ile süsleyip servis yapın.

Yılbaşı kurabiyesi artık hazır, afiyet olsun.
İyi seneler.

İç Pilavlı ve Karamelize Portakal Soslu Hindi


İç Pilavlı ve Karamelize Portakal Soslu Hindi

Malzemeler;

  • 1 bütün hindi
  • 1 paket taze kekik
  • 1 paket taze biberiye
  • 2 limonun suyu
  • Yarım çay fincanı ayçiçeği yağı
  • 1 bütün sarımsak
  • 3 soğan
  • Tuz
  • Karabiber

Karamelize portakal için

  • 2 portakal
  • 20 gr tereyağı
  • 20 gr toz şeker

Kestaneli ve buğdaylı iç pilav

  • 2 soğan
  • 5 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 kg haşlanmış buğday
  • 20 gr kuşüzümü
  • 20 gr tarçın
  • 30 gr tereyağı
  • 200 gr haşlanmış kestane
  • Tuz
  • Karabiber


Hindinin içerisine kekik, biberiye, sarımsak ve yarıya kesilmiş soğanları yerleştirin. Fırın ipiyle açık kısmı bağlayın ya da dikin.

Limon suyu, ayçiçeği yağı, tuz ve karabiberi karıştırıp hindinin üzerine sürün. 180 dereceye ayarlı fırında 3-4 saat, üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirin.

Karamelize portakal için
Portakal kabuklarını ince şeritler halinde doğrayın ve acılığı gidinceye kadar suyunu değiştirerek 3-4 defa kaynatın.

Tereyağı ve şekeri tavada karamelize haline getirin. Portakal kabuklarını ekleyip karıştırın ve pişen hindinin üzerine yayın.

Kestaneli ve buğdaylı iç pilav
Soğan ve sarımsağı ince doğrayıp zeytin yağında soteleyin. Buğday, kuş üzümü, tarçın, tuz ve karabiberi ekleyin. Gerekirse az su ilavesi yaparak kısık ateşte 15 dakika pişirin. Tereyağı ve kestaneleri ekleyip karıştırın ve hindinin yanında servis yapın.

Afiyet olsun.
İyi seneler.

Özbek Pilavı Tarifi


Özbek Pilavı Tarifi

Malzemeler;

  • 300-400 gram kuşbaşı et
  • 2 tane havuç
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2,3 çay kaşığı tuz
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 3,4 çorba kaşığı sıvı yağ


Pirinçleri 1 saat tuzlu sıcak suda ıslatalım.Pirinci ıslatılınca ayrı bir yerde de eti tencereye koyup 2 çorba kaşığı yağda kavuralım.Et kavrulurken havuçları kibrit çöpü doğrayıp tavaya koyalım.2 çorba kaşığı yağ koyup havuçlar yumuşayana kadar sotele-yelim  Et pişip,havuçlar yumuşayınca pirinci iyice yıkayıp suyunu süzelim.

Tencerenin dibine etleri yayalım.Üstüne havuçları yayalım. Pirinçleri de havuçlar görünmeyecek şekilde yayıp tuzunu ve 2 su bardağı kaynamış suyu koyup kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.Suyunu çekince altını kapatıp 15 dakika dinlendirelim.Servis tabağına ters çevirip sıcak servis yapalım.

Afiyet olsun.

Tavuk Sote Yemek Tarifi



Tavuk Sote Yemek Tarifi

Malzemeler;

  • 1 tane tavuk bonfile
  • 1 tane kuru soğan
  • 3,4 tane sivri biber
  • 2,3 tane domates
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • Çay kaşığının ucuyla karabiber
  • Çay kaşığının ucuyla kırmızı tozbiber
  • Çay kaşığının ucuyla kekik
  • 2,3 çorba kaşığı sıvı yağ

Soğanı ve biberi çok küçük doğrayıp bir tavaya alalım. Sıvı yağ ilave edip kavuralım.Bu arada tavuk bonfileyi küçük sotelik doğrayalım.Kavrulan soğan biber karışımına tavuğu ekleyip tavukların rengi dönüp pişene kadar iyice kavuralım.Domatesi doğrayıp içine ilave edelim.Suyunu çekince tuz ve baharatını ekleyip kavuralım.Suyunu çekip yağa binince altını kapatıp servis yapalım...

Afiyet olsun..

Çoban Kavurma Yemeği Tarifi


Çoban Kavurma Yemeği Tarifi

Malzemeler;

  • 1/2 kilo sotelik kuşbaşı
  • 2 tane patates
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • Kızartmak için sıvı yağ
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kekik


Eti tencereye koyup saldığı suyu çekene kadar pişirelim.Suyunu çekince tere yağını koyup kısık ateşte kavuralım.Patatesleri et büyüklüğünde doğrayıp kızgın yağda kızartalım.Kavrulan etin içine kızaran patatesleri,tuzu ve kekiği koyup 1/2 çay bardağı su ilave edip tencerenin ağzını kapatalım.

Suyunu çekince yemeğin altını kapatıp pirinç pilavıyla servis yapalım.

Afiyet olsun.

Manisa Kebabı Yemeği Tarifi


Manisa Kebabı Yemeği Tarifi


Malzemeler;
İç Malzemesi:

  • 250 gram kuş başı et
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 tane patates
  • 1 tane havuç
  • 1 çay bardağı bezelye
  • 2,3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • Çok az karabiber
  • Arzuya göre pul biber
  • Biraz kekik

Krep Malzemesi:

  • 2 tane yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Biraz tuz
  • 1 - 1,5 su bardağı un

Domates Sos ve Diğer Malzemeler:

  • 2 tane domates
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı salça
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 6-8 dilim kaşar peyniri


Yemeğe önce iç malzemesini hazırlayarak başlayalım.Eti iyice ısınmış tencereye koyup suyunu salıp çekene kadar pişirelim.Et suyunu çekince yağını ekleyip 2,3 dakika kavuralım.İçine ince doğranmış soğan ekleyip etin ve soğanın rengi dönene kadar kavurmaya devam edelim.

Üstüne 2 su bardağı kaynar su ekleyip pişmeye bırakalım.Et pişince eğer suyunu çekmişse biraz daha su(1 su bardağı kadar kaynar su) ilave edip içine küp doğranmış havuç koyup 5 dakika pişirelim.5 dakika sonra içine yine küp doğranmış patates ve bezelye ekleyip,sebzeler pişip yemek suyunu çekene kadar pişirmeye devam edelim.

Suyunu çeken iç harca tuz ve baharat ekleyip karıştırıp altını kapatalım. Kreplerinizi hazırlamaya başlayalım.Krepleri hazırlamak için burayı tıklayınız.Krepler hazır olunca 1 krepi tabağa koyalım tam ortasına harçtan koyup bohça gibi katlayalım.

Tepsiye katlanmış kısmı altta kalacak şekilde dizelim.Bütün krepleri aynı şekilde yaptıktan sonra üstüne 1 dilim kaşar peyniri koyup ısıtılmış fırında yalnızca kaşar eriyip hafif kızarana kadar pişirelim.Krepler fırındayken domates sosu hazırlayalım.Tencereye yağı koyup salçayı ve ezilmiş sarımsağı koyup 3-5 saniye kadar kavuralım.Üstüne rendelenmiş domates ve tuz koyup sos kıvamına gelinceye kadar pişirelim.

Servis tabağına biraz domates sos döküp üstüne kreplerimizi yerleştirelim.Sıcak servis yapalım.

Afiyet olsun.

Beli Kırık - Beli Kıvrak Yemeği Tarifi


Beli Kırık - Beli Kıvrak Yemeği Tarifi

Malzemeler;
Köftesi İçin:

  • 1/2 kilo orta yağlı kıyma
  • 1 tane soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Biraz karabiber
  • Biraz pul biber

Diğer Malzemeler:

  • 6 tane patlıcan
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 3,4 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz


Köfte için yoğurma kabına rendelenmiş soğan,kıyma,tuz ve baharat ekleyip iyice yoğuralım.Patlıcanları 2 parmak kalınlığında aralıklarla tam dibine kadar kesmeden dilimle yelim.  Yelpaze şekline getirelim.Köfteden küçük parçalar koparıp köfte haline getirip patlıcanların arasına köfteleri yerleştirelim.Fırın kabına ya da tencereye dizelim.Bütün patlıcanları bitirince bir kasede 1 su bardağı su,salça, sıvı yağ ve tuzu karıştıralım.Yemeğin üstüne dökelim.Eğer fırında pişirecekseniz 150 derece fırında eğer tencerede pişirecekseniz kısık ateşte pişirip Pilav ve Cacıkla servis yapalım.

Afiyet olsun

Sebzeli Köfte Yemeği Tarifi


Sebzeli Köfte Yemeği Tarifi

Malzemeler;

  • 1 kilo orta yağlı kıyma
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 çay bardağı bezelye
  • 1 tane küçük havuç(bebek)
  • 1 tane küçük kırmızıbiber
  • 1 tane küçük yeşilbiber
  • 1 tane küçük kabak(bebek)
  • 1 tane yumurta
  • 2 çay kaşığı tuz
  • Biraz karabiber
  • Biraz pul biber

Havucu,kabağı ve biberleri minik küpler halinde doğrayalım.Havucu ve bezelyeyi tencereye koyup 10 dakika haşlayalım.Haşlanan sebzeleri süzüp soğutalım.Köfteyi yoğurmak için büyükçe bir kaseye kıyma,soğan rendesi,yumurta,tuz ve baharatı koyup iyice yoğuralım.Yoğrulan harca sebzeleri ilave edip homojen dağılacak şekilde yoğurmaya devam edelim.Sebzelerle köfte iyice bütünleşince ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayıp hafif yassılaştırarak tepsiye dizelim.Isıtılmış 175 derece de pişirelim.Sıcak servis yapalım.

Afiyet olsun.

Etli Kaynı Yarık Yemek Tarifi



Etli Kaynı Yarık Yemek Tarifi

Malzemeler;

  • 6 kişilik
  • 6 tane küçük boy karnıyarık
  • 150 gram sotelik kuşbaşı et
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 tane domates
  • 2,3 tane sivribiber
  • 1 çorba kaşığı salça
  • Kızartmak için sıvıyağ
  • 2 çay kaşığı tuz


Eti tencereye koyup 2 çorba kaşığı yağda suyunu salıp çekene kadar kavuralım.Suyunu çeken ete yemeklik doğranmış soğanı ekleyip kavurmaya devam edelim güzelce kavrulan ete ince doğranmış biber,domates ve salça koyup bir kaç saniye çevirelim.Üzerine 1,5 su bardağı su koyup et yumuşayana kadar pişirelim.Et pişerken patlıcanın ortasını kesip bol yağda kızartalım.Fırın kabına dizelim.

Ortasını açıp 1 çay kaşığı tuzu bütün patlıcanlara serpiştirelim.Pişen etin içine 1 çay kaşığı tuz koyup bir iki dakika daha kaynatıp altını kapatıp patlıcanların ortasına dolduralım.Isıtılmış 200 derece fırında 10 dakika pişirip Pirinç Pilavı ve Cacıkla servis yapalım.

Afiyet olsun.

Baklava Tarifi


Baklava Tarifi

Malzemeler;

Hamuru için;
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
3 yumurta
yarım çay bardağı sirke
tuz
aldığı kadar un
1 paket nişasta
400 gr ceviz
yarım paket margarin
250 gr tereyağı

Şerbeti için;
1,5 Kilo şeker
1,5 litreden bir bardak fazla su


Hamur malzemelerinden yumuşak bir hamur yoğurulur ve yarım saat dinlendirilir. cevizler rondo dan geçirilir yapılan hamur dört parçaya bölünür ve her bir beze den ceviz büyüklüğünde 15 beze çıkarılır. ceviz büyüklüğündeki bezeler üzerilerine nişasta dökülerek büyütülür. 15 beze üst üste konulur ve merdane yardımı ile tepsi büyüklüğünde tekrar büyütülür. üzeren ceviz içi serpilir ve diğer bezelere de aynı işlem uygulanır tüm bezeler bitince istenilen şekilde kesilir ve üzerine tera yağı ve margarin eriterek dökülüp fırında pişirilir… Şerbet yaklaşık kısık ateşte bir saat kaynadıktan sonra sıcak olarak soğuk hamurun üzerinden dökülür… afiyet olsun…

12 Kasım 2012 Pazartesi

Erkeklerin Kadınlardan Duymak İstemediği Sözler


Erkeklerin Kadınlardan Duymak İstemediği Sözler


Herkesin bildiği gibi ikili ilişkilerde bazen çiftler birbirlerinin hoşuna gitmeyen bazı konuları konuşmak zorunda kalabiliyor. Kadınlar bu konuşmaların üstesinden kolayca gelse de bazen bu konuşmalar erkekler için kâbusa dönüşüp bir anda sizden soğumasına neden olabiliyor.

 Eğer erkek arkadaşınızla sorunsuz bir ilişki istiyorsanız aşağıda sıraladığımız soru ve konularla ilgili yaklaşımınızı yumuşatmanız da fayda var.


Yanlış Soru 1: “İlişkimizde Yanlış Giden Nedir?”

Siz bu soruyu ne kadar içten sorarsanız sorun erkek arkadaşınız bu soru karşısında yıpranacaktır. Çünkü erkekler duygularını ifade ederken kadınlar kadar rahat olamazlar. Eğer sorunuzda ısrarcı olursanız emin olun onun gözünde çekilmez kadın olursunuz.

Yanlış Soru 2: “Neden Benim Hayatımla İlgilenmiyorsun?”

Kız arkadaşlarınızla yaptığınız dedikoduları sevgilinize anlatırsanız karşılığı sadece baş sallama olacaktır çünkü erkekler kızların dedikodularından hoşlanmazlar. Sizi kırmamak için her söylediğinize başını sallamaya başlamışsa “Neden Benim Hayatımla İlgilenmiyorsun?” sorusu yerine hemen konuyu değiştirin. Çok dedikodu yaparsanız erkek arkadaşınız kendisi hakkında da konuşup konuşmadığınızı merak edebilir. J

Yanlış Soru 3: “Bugüne Kadar Kaç Tane Sevgilin Oldu?”

Kadınların en çok merak ettiği sorulardan biridir sevgili sayısı. Fakat hiç cevabı aldığınızda nasıl bir tepki vereceğinizi düşündünüz mü? Bu erkek açısından daha da zor bir sorudur. Çünkü o zaman erkek arkadaşınıza çok kadınla beraber olmuşsa çapkın, az kadınla beraber olmuşsa saf damgası vurabilirsiniz. En iyisi siz geçmişi geçmişte bırakın…

Yanlış Soru 3: “Yarın Günlerden Ne?”

İşte bu soruyla erkek arkadaşınız ya da eşiniz paniğe kapılır ve strese girer. “Aman tanrım yarın doğum günü mü, evlilik yıl dönümümüz mü, bir yemeğe mi gidecektik gibi sorularla kafası karışır. Onun üzerine çok gitmek yerine “yarın ki yemekte ne giyeceksin” gibi ufak bir soruyla günün anlam ve önemini hatırlatabilirsiniz.

Yanlış Cümle 1: “Konuşmamız Gerek!”

Böyle bir cümleyle karşılaşan her erkek kaçmanın yollarını arar. Tehdit içeren bu cümle ile erkek arkadaşınız nerede hata yaptığını bilmeden nasıl telafi edeceği paniğini yaşar. O yüzden kendisi ile konuşmak istediğiniz bir konu varsa bunu daha yumuşak bir ifade ile dile getirerek kaçmasını engelleyebilirsiniz.

Yanlış Cümle 2: “Sadece Bir Oyun!”

Erkeklerin en büyük hobilerinden biridir futbol. En çok futbol maçı izleyerek rahatladıklarını dile getirirlerken, onlara “ne var yani sadece bir maç”, “futbol benden daha mı değerli?” gibi sorular yöneltirseniz işte o zaman hanenize bir eksi yazdınız demektir. Spor karşılaşmaları erkekler için vazgeçilmezdir o yüzden maç konusunda daha az ısrarlı olarak onlara saygı gösterin… Hatta beraber seyredip o coşkuyu paylaşırsanız size daha da bağlanacaktır.

Yanlış Cümle 3: “Bir Şey Yok!”

Suratınızı asmışken ve öfkeli olduğunuz her halinizden belliyken size neyin var diye sorduğunda partnerinize bir şey yok cevabı vermeniz emin olun onu kızdıracaktır. Bir şeyinizin olduğu her halinizden belliyken hiçbir şey yok cevabı vermeniz onu başınızdan atmaya çalışıyormuş izlenimi verebilir. Canınızı sıkan şeyi paylaşmanız çok daha iyi olur çünkü o asla sizi üzen olayı tahmin edemeyecektir.

Saç Bakımında Yapılan Hatalar



Saç Bakımında Yapılan Hatalar

Bazen saçlarımıza gereken özeni gösterdiğimizi zannederiz aslında farkında olmadan birçok yanlış yaparız.  Bu hatalar saçlarımızın zayıflamasına, yıpranmasına ve sağlıksız görünmesine neden olur.

Saçlarımızın canlı görünmesi için aşağıda sıraladığımız hataları yapmayın.

Saçlarınızı çok sık yıkamak veya saç bakım ürünlerinden çok kullanmak saçlarınızın kurumasına yol açar ve saçlarınız canlılığını kaybeder.

Saçlarımızın dibinden ucuna kadar fırçalamak

Saçlarınızı tararken saç diplerimizdeki doğal yağlar saçlarınızın uçlarına yayılır ve saçların uçları beslenmiş olur. Fakat saçlarınız ıslakken saçları fırçalamak saçlarınızın uçlarını kırar ve saç diplerimizdeki doğal yağlar saç uçlarına inemez.  Ayrıca tarak ve fırça seçimi çok önemlidir. Geniş dişli taraklar kıvırcık saçlara uygunken, sık dişli taraklar düz saçlara uygundur.

Çok fazla bakım ürünü kullanmak

Çok fazla saç bakım ürünü kullanmak saçları ağırlaştırır bu da saçların hacimsiz görünmesine yol açar. Günlük bakım yapılacağı zaman saçlara çok ürünle yüklenmek saçtaki doğal yağın kaybolmasına neden olur.


Saçları havlu ile kurutmak

Islak saçlar hassas olduğu için kırılmaya daha müsaittir. O yüzden havlu ile saçlarınızı ovalayarak kurulamak yerine saçlarınızı havluya sararak ıslaklığını gitmesini beklemektir. Nemliyken ya bırakın kendiliğinden kurusun ya da ılık fönle kurutun.

Yüksek ısıyla saç kurutmak

Çok yüksek ısıveren saç şekillendiriciler saçlarınızın kurumasına yol açar. Böyle durumlarda saçlarınızı kurutmayacak bakım kremleri kullanabilirsiniz.

Yüksek ısı kullanırken sprey kullanmak

Saç şekillendirici ya da yüksek ısılı fön kullanırken asla saç spreyi kullanmayın. Bu saçlarınızın kırılmasına ve elektriklenmesine yol açacaktır. Isı ve alkol bir aradayken saçlarınız normalden fazla yıpranır.


********************************************************************************


Boyamak

Her ne kadar güzelleşmek için saçlarımızı boyatmayı sevsek de boya saçlara ciddi oranda zarar verir. Kimyasal boyalar saç tellerinizin yapısını bozar. Özellikle renk açıcılardan uzak durmaya çalışın.

Perma Yaptırmak

Saçlara yapay dalga oluşturmak için yaptırılan perma işlemi, saç tellerinin yapısına zarar verir. Zamanla saç uçlarınızda çatallaşmalar başlar. Eğer perma yaptırmak konusunda ısrarlıysanız saçlarınızın kırıklarını sürekli andırın.

Topuz Yapmak

 Topuz yapmak hem pratik oluşuyla hem de güzel görüntüsüyle kadınların vazgeçilmezidir. Fakat sıkı yapılmış bir topuz saçlarınızın kopmasına neden olur.

At Kuyruğu Yapmak

 Atkuyruğu yapmak da saçlarınızın kopmasına neden olur. Ayrıca saç çizginiz belli bir süre sonra gerilemeye başlar.

Güneş Işınlarından Korunmamak

Tıpkı cildiniz gibi saçlarınız da güneşin zararlı ışınlarından etkilenir. Güneş ışınları saçlarınızı kurutur ve cansız görünmesine neden olur. Saçlarınız uzun süre güneşe maruz kalacak ve şapka vs. ile koruyamayacaksanız güneş koruyucu krem kullanabilirsiniz. Yalnız eve gider gitmez saçlarınızı yıkamayı unutmayın. Eğer krem sürmeyi unuttuysanız düzenli olarak saçlarınızı ıslatın.

Beslenme Eksikliği

Dengesiz beslenme saçlarınızın dökülmesine neden olur. Saçlarınızın canlı olması ve dökülmemesi için besinlerin izden B12 vitaminleri, protein, çinko ve folik asit aldığınızdan emin olun. Hem sağlığınız hem de saçlarınız için dengeli beslenmeye özen gösterin.

Karnı Bahar Kızartması Tarifi


Karnı Bahar Kızartması Tarifi


Malzemeler;

  • 1 küçük karnı bahar
  • 2-3 yumurta
  • 2-3 kaşık un
  • Kırmızı toz biber
  • Tuz

Karnı baharı çiçek çiçek ayırın ve limonlu kaynar suda 5 dakika haşlayın. Süzün. Yumurtaları çırpın ve diğer malzemeyi ekleyerek karıştırın. Karnı baharları bu karışıma bulayın ve kızgın yağda kızartın.

Sosu için;

  • 3-4 kaşık yoğurt
  • 2-3 kaşık mayonez
  • Kırmızı toz biber
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz

Tüm malzemeyi karıştırarak karnı baharla servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Mantar Sote Yemeği Tarifi


Mantar Sote Yemeği Tarifi

Malzemeler;

  • 250 gr. Mantar
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 kahve fincanı tavuk suyu
  • 1 orta boy domates


Mantarları ayıklayıp yıkadıktan sonra küçük bir tencereye koyun. Limon suyu, tuz, bir kaşık tereyağı ve tavuk suyu katıp 5 dakika pişirin.
Mantarları kevgirle bir tabağa çıkartın.
Domatesin kabuğunu ve çekirdeklerini çıkartıp doğrayın. Mantar suyunda yumuşayana kadar pişirin.
Bir küçük tavaya artan yağı koyup eritin, mantarları atıp sote edin. Domatesi soteye karıştırıp servis yapın.

Zeytinyağlı Pırasa Yemeği Tarifi


Zeytinyağlı Pırasa Yemeği Tarifi

Malzemeler;

  • 5 adet Pırasa
  • 2 adet Soğan
  • 1/3 su bardağı Zeytinyağı
  • 2 adet Havuç
  • 1/2 tatlı kaşığı Şeker
  • 1 1/2 su bardağı Su
  • 1/2 adet Limon
  • Tuz
  • Bir avuç kadar da pirinç ekleyebilirsiniz 


 Pırasa ayıklanır, kesilir, yıkanır. Havuç kazınır, yıkanır,daire şeklinde kesilir.

Önce soğanları biraz kavuralım üzerine havuçları ekleyip onları da kavuruyoruz. üzerine de pırasaları ekleyip biraz daha kavurduktan sonra suyunu, tuzu ve şekeri ekleyip kaynamasını bekliyoruz. kaynamaya başladıktan sonra pirinçleri ekliyoruz ve pirinçlerle pırasaları kontrol ediyoruz piştikten sonra ateşten alıyoruz.

 Servis tabağına alınır ve limonla servis yapılır.

Afiyet olsun