12 Kasım 2012 Pazartesi

Cacık Tarifi


Cacık Tarifi

Malzemeler;

  • 3 salatalık
  • 3 su bardağı yoğurt
  • 3 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı dolusu kuru nane (tazesi varsa şahane!)
  • Tuz
  • (İsteğe bağlı: İncecik doğranmış dereotu)


Salatalıkları pijama şeklinde soyuyoruz ve rendeliyoruz. İçine sarımsakları da rendeleyip, yoğurdu ekleyin. Kıvamı çok sulu olmayacak şeklide azar azar su ekleyin. Koyu bir mercimek çorbası kıvamı güzel bir kıvam olur. Tuzunu, nanesini, isterseniz kıyılmış dereotunu da ekleyin. Buzdolabında 2-3 saat dinlendirdikten sonra ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Hazır Yufka İle Gözleme Tarifi


Şipşak ama müthiş bir tarif… Bir yufkadan iki gözleme çıkıyor. Siz ne kadar yapacaksanız, malzemeleri ona göre arttırabilirsiniz.

Hazır Yufka İle Gözleme Tarifi


Malzemeler (4 peynirli gözleme için) :

  • 2 hazır yufka
  • 1 su bardağını dolduracak kadar az yağlı bir çeşit peynir
  • Maydanoz, pazı, dereotu, semizotu gibi istediğiniz çeşit yeşil otlar
  • Kırmızı biber, karabiber
  • 1 minik kase su
  • Yarım çay bardağı kadar sıvı yağ


İç harcı için: Peyniri rendeleyin veya ufalayın. İçine istediğiniz tip yeşillikleri ince ince kıyıp ekleyin. Kırmızı ve karabiberi de ekleyin.

Harç için: Bir kase su içine, sıvı yağı ekleyin.
Bir yufkayı ortadan ikiye kesin. Yani ‘D’ şeklinde iki parça yufkamız olacak. Parçalardan ilkinin üzerine kaşıkla yağlı su dökerek ıslatıp, ilk gözlemeyi yapmaya başlayın. Ardından ortasına 3 yemek kaşığı dolusu kadar peynirli harçtan koyun.

Yumurta seviyorsanız, peynirin üzerine bir tane de yumurta kırabilirsiniz.

Yufkayı zarf gibi kapatın. Ama her katladığımız parçayı, yağlı su ile ıslatarak gidin.


Teflon tavaya birazcık sıvı yağ koyup kızdırdıktan sonra, gözlemelerimizi koyun.

Her iki tarafını da hafif kızarana kadar kızartın.


Sabah kahvaltısı, çay saati veya sahur için çok lezzetli ve pratik bir ikram olarak sunabilirsiniz. Söylemeye gerek yok artık; peynir yerine istediğiniz içi koyabilirsiniz.

Ekmek Hamuru İle Pizza Tarifi


Ekmek Hamuru İle Pizza Tarifi

Malzemeler:

  • 1 ekmek hamuru
  • 3 adet domates
  • 1-2 sap taze soğan
  • Kekik, tuz, karabiber
  • 1 su bardağı kaşar rendesi
  • 8-10 dilim sucuk (40 gram kadar)
  • 1 yeşil biber
  • 2 adet sosis (120 gram)
  • (malzemeleri isteğe göre çeşitlendirebilirsiniz.)


Bir borcamı biraz sıvı yağ ile yağlayın. Fırından aldığınız ekmek hamuru biraz yapışkan oluyor. Elinizle düzelte düzelte, borcamın tabanına yayın. Kabuklarını soyduğunuz domatesi rendeleyin. İçine incecik kıyılmış taze soğan, kekik, tuz, karabiber, kırmızıbiber ekleyip karıştırın. bu pizzanızın sosunu oluşturacak.


Ekmek hamurunun üzerine bu sosu yayın. Ardından ufak ufak dilimlediğiniz sucuğu, sosisi de pizzanın üzerine yayın. 200 derece fırında, hamur kabarana kadar pişirin. Pişmesine az kala, üzerine kaşar rendesini serpip, bir daha fırına sokun.


Not: Ekmek hamuru ile yapıldığı için, incecik bir pizza hamuru beklemeyin. Ben içine çok yağ eklemediğim için, çok sulu sulu olmuyor. İsterseniz biraz zeytinyağı gezdirirseniz, daha lezzetli ve yumuşak olacaktır diye düşünüyorum. Fırından çıkardıktan sonra, biraz dinlendirin ki hamur olmasın.

Elmalı Turta Tarifi


Elmalı Turta Tarifi

Malzemeler:

  • 1.5 çay bardağı sıvı yağ (veya yarım su bardağı)
  • 1 çay bardağı yağsız süt (veya yarım su bardağı)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Alabildiği kadar un

Tüm malzemeleri karıştırarak, ele yapışmayacak bir hamur elde edin. Hamurdan bir yumruk büyüklüğündeki parçayı ayırın. Biri büyük, biri küçük iki parça hamuru kapalı kap içinde buzdolabında 3-4 saat kadar dinlendirin.

Öneri: Elmalı turta hamurunu geceden hazırlayıp, sabah yapabilirsiniz; veya sabahtan hazırlayıp işten döndüğünüzde pişirebilirsiniz. Hamurları farklı iki kapta da bekletmenize gerek yok, aynı kap içinde bekletebilirsiniz. Mayalı olmadıklarından kabarıp birbirlerine yapışmayacaklardır. Margarin kullanmakta bir sakınca görmüyorsanız, hamurun içine  yarım paket oda sıcaklığında margarin koyabilirsiniz.


Elmalı harç için malzemeler:

  • 4-5 adet elma
  • 1 bardak toz şeker
  • 1 avuç ceviz
  • 1-2 tatlı kaşığı tarçın


Elmaları minik küpler halinde doğrayın(rendeleyerek kullanımını tavsiye ederim). Şekerle karıştırıp, kısık ateşte püre kıvamına gelinceye kadar pişirin. Piştikten sonra, içine ağza gelecek küçüklükte parçalar haline getirdiğiniz cevizi ve tarçını ilave edip, soğumaya bırakın.


Buzdolabına koyduğunuz hamur parçalarından büyük olanı çıkarıp, 5-10 dakika yumuşamasını bekleyin. Ufak parça dolapta kalsın. Yağlanmış, orta büyüklükte bir borcama hamuru iyice yayın. Üzerine soğuttuğunuz elmalı püre karışımını dökün. Buzdolabındaki ufak hamur parçasını çıkarın, rendenin iri kısmı ile rendeleyin yada uzum şeritler açıp üst üste gelecek şekilde pencerelerde oluşturabilirsiniz. Turtanızı 170 derece fırında yaklaşık 45 dakika pişirin. Soğuduktan sonra, üzerine bir süzgeç yardımı ile pudra şekeri serpin.


Tavsiye: Hamurun kenarlarını, tartlarda olduğu gibi yükseltmenize (çanak şekli vermenize) gerek yok; düz şekilde de yayabilirsiniz. Turtanın üzeri için ayırdığınız hamuru buzdolabından çıkardıktan hemen sonra rendeleyin, ısındığı zaman rendelemeniz mümkün olmayacaktır. Turtanın üstü rende hamurla kaplanmalı; bu yüzden bu hamurun büyüklüğü konusunda cimri davranmayın. Turtanın üzerine pudra şekeri sepeleyecekseniz, mutlaka soğumasını bekleyin. Aksi takdirde pudra şekerleri hemen eriyecektir.


Lohusa Şerbeti (kaynar) Tarifi


Lohusa Şerbeti (kaynar) 


Lohusa şerbeti, bir bebek doğduğunda yapılan ve bebek haberini çevreye müjdelemek için eve gelenlere ve komşulara ikram edilen şekerli bir içecek. Kız bebek için yapılan lohusa şerbeti ile erkek bebek için yapılanın, birbirinden farklı olduğu da söyleniyor. İçerik olarak ne fark olduğunu henüz öğrenemedim, ama sunumunda şu farklılık varmış: Bebek erkekse sürahinin boynuna kırmızı kurdele bağlanırmış, bebek kız ise sürahinin boynuna kırmızı tülbent bağlanırmış. Şerbet çok tatlı olduğu için yanında peksimet veya galeta ile ikram edilirmiş. Hem de gümüş zarflı bardaklarda. Ama yanına bisküvi yakıştıranlar da var. Mevsime göre, sıcak veya soğuk içilebilen bir şerbet. Şerbeti içtikten sonra anneye, “Sütün bol olsun!” temennisinde bulunmayı da unutmayın.

Eski adetlerimize göre, lohusaya evin en geniş odasında, yataklık denilen karyolada veya üst üste konularak yükseltilen altı-yedi kat şiltenin üzerinde lohusa yatağı hazırlanırmış. Yatağa atlas veya kadifeden gelin yorganı örtülürmüş. Yatağın yanına mutlaka kese içinde Kur’an-ı Kerim ve parlak ömrü sembolize eden gümüş ayna asılırmış. Bir şişe sarımsak saplanıp, üstü kırmızı gaz boyaması (kırmızı bir tülbent) ile sarılır, sarımsak ve nazar boncukları ile süslenirmiş. Bu sarımsak, 40. gün hamama gidilirken, kapının eşiğinde lohusaya ezdirilerek evin acı görmemesi ve acıların uzaklaştırılması sağlanırmış. Lohusa yatağı yedinci gün toplanırmış. Yatağın kalkacağı gün, mahalle imamı veya ailenin reisi olan yaşlı bir erkek; bebeğin sağ kulağına ezan ve Kelime-i Şahadet, sol kulağına da Besmele ile üç defa ismini okurmuş.

Biliyorsunuz, şerbet için, kırmızı renkli bir şeker kullanılıyor. İçine gıda boyası ve biraz tarçın-karanfil karıştırılan toz şeker esaslı bu şekeri, aktarlarda bulabilirsiniz.



Lohusa Şerbeti (kaynar) Tarifi 



Malzemeler;


  • Yarım kilo lohusa şekeri
  • 5 su bardağı toz şeker
  • 20 su bardağı su
  • 2 adet çubuk tarçın
  • 7-8 adet kuru karanfil


Lohusa şekeri, toz şeker ve suyu geniş bir tencereye alın.

Orta ateşte tüm şeker eriyene kadar kaynatın, şeker eridikten sonra yaklaşık 20 dk daha kısık ateşte şerbeti kaynatın.

Bir parça tülbentin içine çubuk tarçın ve karanfilleri koyarak ağzını bağlayın.

Kaynamakta olan şerbetin içine bu küçük paketi atın ve şerbeti 15 dakika daha kaynatın.

Kaynaya şerbetin altını kapatın ve soğuduğunda sürahilere doldurarak buzdolabına alın.

Eğer tatlı gelirse biraz soğuk su ile sulandırabilirsiniz.



İrmik Helvası Tatlı Tarifi


İrmik Helvası Tatlı Tarifi

Malzemeler:

  • 1.5 su bardağı irmik
  • 100 gram tereyağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı 
  • 2 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 avuç dolmalık fıstık
  • 1 paket vanilya



İrmiği, yağı ve fıstıkları tencereye koyun. En kısık ateşte, yaklaşık 45-50 dakika boyunca kavurun. Hem fıstıkların, hem de irmiklerin rengi dönünceye kadar kavurmanız gerekiyor. Zaten irmik helvası yapmanın tek zor tarafı da burası.

Başka bir kaba, 1 su bardağı şekeri ve vanilyayı, soğuk süt ve soğuk su karışımına ekleyip, eriyinceye kadar karıştırın. İrmiğin kavrulması bitince, bu karışımı irmiğin üzerine dökün. Yine kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Göbek atmaya başlayınca, kapağını kapatın ve suyunu iyice çekmesi için biraz ocak üzerinde bırakın.

Suyunu çekince altını kapatın ve 2 çorba kaşığı toz şekeri üzerine serpin, karıştırın. Bir süre dinlendirdikten sonra, üzerini tarçınla süsleyip ikram edebilirsiniz.


Not: Helvanın asıl tarifinde 125 gram tereyağı diyor; ben de öyle yaptım. Ancak çok fazla yağlı oluyor. Bir 100 gram gayet kafi. Ama eğer yağı bol helvaları seviyorsanız, 125 gram kullanın.

Un Helvası Tatlı Tarifi


Biraz sabır gerektiren bu tarif çokta lezzetli oluyor.


Un Helvası Tatlı Tarifi

Malzemeler:
- 250 gram tereyağı
- 2 su bardağı un
- 2.5 su bardağı süt
- 1.5 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya

 Un ve tereyağı bir tencereye koyup, yaklaşık 1 saat boyunca en kısık ateşte kavuruyorsunuz.

Un bir süre sonra (en az 35 dakika), sıvılaşmaya başlıyor. O aşamada biraz daha devam ediyorsunuz.

Rengi hafif koyulaşmaya başladıktan sonra, sütü ekleme vakti geliyor. Un ve yağ karışımının tencereye ve kaşığa yapışmaması gerek.  Eğer koyduğunuzda cozzz diyorsa, tamam dermiş. Biz de yaptık tabii…

Un kavrulurken, başka bir kap içerisine süt ve vanilyayı koyuyorsunuz. İçine toz şekeri de ekleyip, şekeri iyice eritiyorsuz. Un kavrulduktan sonra, şekerli süt karışımını tencereye boca ediyorsunuz. Bu sırada ocağın altını daha harlı açın. Zaten kısa bir sürede un sütü çekiyor.

Çekene kadar hızlı hızlı karıştırıyorsunuz. Katılaşınca altını kapatıp, demlenmeye bırakıyorsunuz. Kaşık yardımıyla servis tabağına dizebilirsiniz.

Afiyet olsun.

11 Kasım 2012 Pazar

Şefin Pratik Salata Tarifi




Şefin Pratik Salata Tarifi


Malzemeler;

  • 1/2 Göbek Salata
  • 1/2 Katı Yumurta
  • 1 Dilim Dana Jambon
  • 1 Dilim Tavuk Jambon
  • 1/2 Tavuk Göğsü
  • 1 Çay Kaşığı Mısır
  • 1/2 Domates
  • 2 Siyah Zeytin
  • 3 Yaprak Roka

Sos malzemesi:

  • 1 Çorba Kaşığı Hardal
  • 2 Çorba Kaşığı Mayonez
  • 2 Çay Kaşığı Sirke
  • 1/2 Çay Kaşığı Karabiber
  • 2 Çay Kaşığı Limon Suyu
  • 1/2 Çay Kaşığı Tuz


Tavuk göğsünü haşlayıp dana jambon ve tavuk jambon ile beraber uzunlamasına doğrayın. Salata tabağının içine göbek salatayı doğrayıp üzerine uzun kestiğiniz jambonlar ve piliç göğsünü ilave edin.

Hardal, mayonez, sirke, karabiber, tuz ve limon suyunu blenderden geçirip salatanın sosunu hazırlayın.

Domates ve yumurtayı dilimleyip zeytin, roka ve mısır ile salatanın üzerini süsleyin. Arzu ettiğiniz kadar sos dökerek servis yapın.

Afiyet olsun...

Cevizli Ballı Kurabiye Tarifi


Cevizli Ballı Kurabiye Tarifi


Malzemeler;

  • 1/2 Paket Margarin
  • 1 Su Bardağı Pudra Şekeri
  • 3 Adet Yumurtanın Sarısı
  • 1/2 Su Bardağı Süt
  • 1 Çorba Kaşığı Bal
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • Alabildiği Kadar Un



Geniş bir hamur yoğurma kabına küçük parçalar şeklinde kesilmiş yarım paket margarini alın. Üzerine azar azar un serperek, margarini parmak uçlarıyla una yedirin. Margarin ve un özleştikten sonra 1 su bardağı pudra şekerini, 3 adet yumurtanın sarısını, yarım su bardağı sütü, 1 çorba kaşığı balı, 1 paket kabartma tozunu ilave edin(gerekirse un ekleyin).

Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene dek yoğurun. Hamuru birkaç dakika dinlendirin. Yoğurduğunuz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizde yuvarlayarak, şekil verin.

Hamurları önce yumurta akına batırın. Sonra da dövülmüş cevize bulayın. Çok az yağ sürülmüş fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış orta ısılı fırında 35 dk. pişirin, servis yapın.

Afiyet Olsun..

SAÇLARA DOĞAL BAKIM


SAÇLARA DOĞAL BAKIM

 Küçük reçeteler 
Saç deriniz kuruyor ve kaşınıyor ise, başınızı elma sirkesiyle yıkayın. Elma sirkesi kaşıntımızın kesilmesine yardımcı olacak, kuruluğu da giderecektir.

Saçınız sürekli karışıyor ve zor mu taranıyor? Herhangi bir saç kreminden çok az bir miktarı (birkaç damla) spreyli bir şişeye koyun. Su ekleyin ve iyice çalkalayarak kullanın.

Kepekten korunmak için bal kullanın! Çeyrek bardak sıcak suda 1 kaşık balı eritin. Parmaklarınızla saç diplerinize masaj yaparak bu karışımı iyice yedirin. Daha sonra saçınızı yıkayıp durulayın. Farkı fark edeceksiniz.


Saç bakımı için doğal yöntemler
Hepiniz uzun ve sağlıklı bir saça sahip olmak için onu sürekli kestirmeniz gerektiğini duyarsınız. Aslında sürekli saçınızı kestirmek sadece onun daha kısa olmasını sağlar. Sağlıklı olması ile hiçbir ilgisi yoktur.

Saç uzunluğu kafanızın şekli ve genişliği ile orantılıdır ve yeni teknolojilerle bile bunu değiştirmenize olanak yoktur. Sağlıklı ya da sağlıksız saç yoktur. Saçımız aslında ölüdür. Ölü olmasaydı kesildiğinde canımız yanmaz mıydı? Eğer saçlarınızın ucu kırılmamışsa ya da boyama yüzünden hasar görmemişse onu sürekli kestirip sağlıklı ve uzun yapmaya çalışmak yanlış bir şey. Sadece stil değişikliği düşünenler için sık saç kestirilmesi önerilebilir. Saçınızın sağlıklı olması için yapabilecekleriniz:

- Günlük olarak pahalı olmayan bir Vitamin (One-A-Day) alın.

- Saçınızı fazla taramayın. Sadece gerektiğinde şekil vermek için tarayın.

- Kaliteli bir tarak ya da fırça kullanın. Keskin metal ya da plastik uçlar saçlarınızın uçlarının kırılmasına neden olur.
- Kaliteli saç ürünleri kullanın. Çoğu alışveriş merkezlerinde satılan şampuan ve saç ürünleri aslında birçok kötü kimyasal maddeyi içlerinde bulunduruyor. Mesela 'ammonium laurel sulfate' , ya da silikon içeren ürünler saçınızı kurutarak daha kolay kırılmasına neden olabiliyor. İçlerinde birçok koruyucu madde bulunduğunu iddia eden bu ürünler saçınız için aslında en büyük tehlikeyi oluşturuyor.

- Saçınızı sıkı bantlarla toplamayın. Bırakın rahat kalsın. Bu tür toplama şekilleri de kırılmalara neden oluyor.

Sıcak yağ tedavisi 
Kurumuş ve yıpranmış saçları en iyi canlandırma yöntemi zeytinyağı tedavisidir. Saçlarınıza parlaklık vermek ve beslemek için 2 çorba kaşığı zeytin yağını ısıtın. Bunu yavaş yavaş tüm saç derinize yedirin. Sıcak suda ıslattığınız bir havluyu sıktıktan sonra bir türban gibi başınıza sarın. Havlu soğurken bu işlemi iki veya üç defa tekrarlayarak, başın yağı iyice emmesini sağlayın. Sonra saçlarınızı yıkayarak, iyice durulayın. Bu bakım türü, özellikle çabuk kırılan saçlar için çok yararlıdır.

 Hint yağı tedavisi
Yarım çay fincanı Hint yağını ısıttıktan sonra baş derinizi ovarak saçınızın yağı emmesini sağlayın. Yavaş yavaş tarayacağını saçlarınızı kaynar suya batırıp sıktığınız havluyla sarın. Bu işlemi yaptıktan sonra yarım saat kadar bekleyip şampuanla yıkayın. Bu tedavi, fazla ince, çabuk kırılan, kuru saçlara iyi gelir.


Zeytinyağı ve bal tedavisi 
Yarım çay fincanı yeşil zeytinyağıyla bir çay fincanı süzme balı karıştırın. Bu sıvıyı iyice sallayıp çalkalayın ve bir kaç gün dinlenmeye bırakın. Daha sonra bu karışımı baş derinize ovarak ve tarayarak yedirin. Ancak bu işlemi yaparken tarağın dişlerinin baş derinize batmamasına özen gösterin. Başınıza bir naylon torba geçirerek, başın sıcaklığını muhafaza etmeyi sağlayın. Karışımı başınızda yarım saat beklettikten sonra, saçlarınızı bol suyla durulayın. Bu işlem, koyu renk saçların ışıltılı bir hal alıp parlamasını sağlar.

Protein tedavisi 
Yumurta ile yapılacak protein tedavisi hemen hemen her tür saç için uygundur. İki yumurtayı çırpın ve içine yavaş yavaş bir çorba kaşığı zeytinyağı, bir çorba kaşığı gliserin, bir çorba kaşığı sirke (mümkünse elma sirkesi) ilave edin. Saçınızı bir kez şampuanladıktan sonra saçlarınıza bu karışımı sürüp 15-20 dakika bekleyin. Saçlarınızı iyice duruladıktan sonra saçlarınızın çok kısa sürede canlandığını fark edeceksiniz.

Kakao yağı tedavisi
Koyu renk saçlı kişilerin uygulayabileceği bir başka bakım yöntemi ise aşağıda anlatılan bu karışımdır. İçinde su kaynayan genişçe bir tencerenin içine daha küçük bir kabı oturtun. Yarım çay fincanı ayçiçeği yağını, 1 çorba kaşığı kakao yağını, 1 çorba kaşığı susuz lanolini bu ikinci kabın içinde eritin. Bütün bu yağlar eriyince, kabı kaynar suyun içinden alın ve karışımı iyice çırpın. Bu karışımdan 1 çorba kaşığı kadarını alarak buna 1 çorba kaşığı su katın, iyice karıştırın. Bu sıvıyı ovarak başınıza sürün ve bu durumda 15 dakika ile yarım saat arasında bekleyin. Ardından saçınızı yıkayıp durulayın. Bu tedavi koyu renk saçlara yeni bir canlılık ve parlaklık verir.

Parlak saçlar için 
1 yumurtanın sarısı ile 2 çorba kaşığı zeytin yağını karıştırın. Saç diplerine sürüp masaj yapın ve 10 dakika bekleyin. Şampuanla yıkayıp durulayın. Saçlarınızın parlak ve sağlıklı bir görünüm kazandığını göreceksiniz.

 Besleyici maske 
1 yumurta sarısı, 1 çay bardağı demlenmiş çay, 1 çorba kaşığı badem yağı ve 2 damla limon suyunu bir kapta karıştırın. Saç diplerinize sürüp masaj yaparak iyice yedirin. 10-15 dakika bekleyip şampuanla yıkayın.

Kepekli saçlar için 
2 çorba kaşığı limon suyu veya sirkeyi 4 su bardağı suya ilave edip ılıtın. Saçlarınızı yıkadıktan sonra bu karışımla durulayın.

Derinlemesine temizlik ve parlak görünüm için 
Malzemeler:

  • 1 fincan taze sıkılmış limon suyu veya sirke


Saçlarınızı şampuanladıktan sonra bir fincan limon suyu ya da sirkeyi saçlarınıza döküp, masaj yaparak iyice yedirin. Ardından saçlarınızı durulayın. Saç kremi sürün ve yıkayın. Bu, saçlarınızdaki tüm kiri alır ve saçlarınıza nefis bir parlaklık verir. Bu yöntemi 2 haftadan önce tekrarlamayın.







Kepekli, dökülen ya da incecelen ve kırılan saçlar için
Malzemeler:
Çemen tohumu

Yapılışı:
Çemen tohumlarını çektirin ve geceden suya yatırın. Elde ettiğiniz macunu saç derisine masaj yaparak sürün ve 15-20 dakika bırakın. Yumuşak bir şampuanla yıkayın. Bu macun kepek, dökülen, incelen, kırılan saçlar ve kellik gibi sorunlara iyi gelir.

Yumuşak ve parlak saçlar için
Malzemeler:
Çeyrek fincan elma sirkesi
Bir çorbakaşığı şifalı ot (probleminize göre ihtiyacınız olan otu listeden seçin)
Genel saç bakımı için: Biberiye yaprakları, ısırgan, dulavratotu kökü, mürver çiçekleri
Kuru saçlar için: Papatya, kara kafes otu kökü, ısırgan, mürver çiçekleri
Yağlı saçlar için: Limon kabukları, nane, limon otu

Yapılışı:
Saçınıza uygun otu, yeter miktarda kaynayan suya atın ve yarım saat tutun. Buna çeyrek fincan elma sirkesini de ekleyerek iyice karıştırın. Saçlarınızı şampuanlayın. Karışımı saçlarınıza tekrar tekrar dökün.

Parlak saçlar için
Malzemeler:
Bir portakal
1 çorbakaşığı bal
Birkaç damla sandalağacı yağı

Yapılışı:
Portakalın suyu, su, bal ve sandalağacı yağını karıştırın. Bunu şampuan sonrası durulamada kullanın.

Yıpranmış saçlar için
Malzemeler:
Bir muz
Birkaç damla badem yağı

Yapılışı:
Muzu badem yağıyla karıştırın ve saçlarınıza masaj yaparak uygulayın. 15 dk kadar saçınızda bıraktıktan sonra, maden suyuyla durulayın. Ardından şampuanlayıp saç kremi sürün.

Kuru saçlar için
Malzemeler:
Bir çorbakaşığı bal
Yarım fincan tam yağlı süt

Yapılışı:
Balla sütü karıştırıp saç derisine masaj yapın ve 15 dk bırakın. Yumuşak bir şampuanla yıkayın.

Dökülen saçlar için
Aşağıdaki malzemeler tek bir maske için değil, farklı maskelerde kullanılmak üzeredir. Bu nedenle yapılışları okursanız, her birinin ayrı maskeler olduğunu göreceksiniz.

Malzemeler:
Zeytinyağı
Bal
Tarçın
2 yumurta
Alfalfa
Ispanak
Kişniş
Badem yağı
Öncelikle yeşil yapraklı sebzeler, havuç, mango, kuru kayısı, tahıllar, brüksel lahanası ve mercimek içeren protein açısından zengin bir diyetle beslenin.

Yapılışı:
Maske 1: Zeytinyağı, bal ve tarçını karıştırarak bir macun hazırlayın. Bunu saç derisine masaj yaparak yedirin ve 15 dakika tutun. Yumuşak bir şampuanla yıkayın. Haftada 3-4 kez tekrarlayın.

Saçları uzatmak için: Her gün alfalfa, taze ıspanak ve taze kişniş sularını karıştırıp için. Bu, saçlarınızın daha çabuk uzamasını sağlar.

Maske 2: Günde 2-3 kez saç derisine badem yağı sürün. Bu saçlarınızın daha fazla dökülmesini engeller.

Kırılan saçlar için
Malzemeler:
Hindistancevizi yağı
Misket limonu suyu

Yapılışı:
Haftada iki kez, misket limonu suyuyla karıştırdığınız hindistancevizi yağını saçlarınıza sürün.

Elektriklenen saçlar için
Malzemeler:
Bal

Yapılışı:
Bir çorbakaşığı balı bir litre suyla karıştırıp, bunu şampuandan sonra durulama suyunda kullanın. Saçınızı her yıkadığınızda kullanın.

Gören göze güzel, çirkin hepsi bir; Aşıklara cennet, cehennem hepsi bir; Ermiş ha çul giymiş, ha atlas; Yün yastık, taş yastık, seven başa hepsi bir...

Saç bakım maskeleri, saç tellerini onarır ve saçların derinlemesine bakımını sağlar. Maskenizi saç yapınıza uygun olarak seçin. Etkili bakım için haftada bir kez uygulayın. Boya, perma, güneş gibi saçları yıpratan durumlarda ise haftada 2 veya 3 kez şok bir kür uygulayın. Böylelikle saçlarınız eski canlılığına daha çabuk kavuşur.

Kullanım önerisi:
Fındık büyüklüğünde bir parça maskeyi temiz saça uygulayın. Maskenin saça daha iyi ve hızlı nüfuz etmesi için saçınızı sıcak bir havlu ile sarın. Maskede önerilen süre kadar bekledikten sonra bol suyla durulayın. Durulamanın sonunda diplerden uçlara soğuk su tutun.

Biberiye & Sirke Saç Durulama Suyu
Bu durulama suyunu şampuandan sonra saç besleyicisi yerine kullanabilirsiniz. Aynı zamanda saçınızı şekillendirici ürünlerden güzel bir şekilde arındırmaktadır. Sirekli durulama suyu aynı zamanda saçınızın parıl parıl parlamasını sağlayacaktır. Biberiye ise saç derisinde kan dolaşımını düzenler ve saçın daha hızlı uzamasını sağlar. Kuru ve incelmiş saçlar için özellikle önerilir.

İki dal biberiyeyi bir kavanoza koyun. Kavanozu elma sirkesi ile doldurun ve bir hafta boyunca karanlık bir odada saklayın. Günde bir kere kavanozunuzu sallayın ve biberiyenin iyice dağılmasını sağlayın. Bir hafta sonra suyu süzün.

1/3 fincan solüsyonu 3 fincan su ile seyreltin. Şampuanlanmış ıslak saçınıza ve saç derinize uygulayın. Saçınızı durulayın.

10 Kasım 2012 Cumartesi

Soslu Akdeniz Salatası Tarifi


Soslu Akdeniz Salatası Tarifi

Malzemeler;

  • 2 Adet Biber 
  • 4 Adet Domates 
  • 1 Adet Kuru Soğan 
  • 1 Adet Salatalık 
  • 20 Adet Siyah Zeytin 
  • Kararında Beyaz Peynir

Sosu İçin;

  • 1 Çay kaşığı Kekik 
  • 2 Çorba Kaşığı Sirke 
  • 1 Tatlı kaşığı Tuz 
  • 4 Çorba Kaşığı Zeytinyağı 

Hazırlanışı
Domates ve salatalıkları yıkayıp kurulayın ve iri küp şeklinde doğrayın. Soğanı soyup yarım halka şeklinde doğrayın. Sivri biberleri temizleyip dilimleyin. Domates, salatalık, soğan ve sivri biberi salata tabağına alıp harmanlayın. Üzerine peynir ve siyah zeytin dilimlerini serpiştirin. Sos için; kekik, sirke, tuz, zeytin yağını küçük bir kasede karıştırın. Salatanın üzerine gezdirerek döküp karıştırın. Servis yapın.

Ev Yapımı Tavuk Çorbası Tarifi


Ev Yapımı Tavuk Çorbası Tarifi

Malzemeler;

  • 1 Çay kaşığı Karabiber 
  • 10 Su bardağı Su 
  • 2 Adet Tavuk Göğsü 
  • 1 Tatlı kaşığı Tuz 
  • 2 Çorba Kaşığı Un 

Terbiyesi İçin;

  • 1 Adet Limonun Suyu 
  • 1 Adet Yumurta Sarısı 

Üzeri İçin;

  • 1 Tatlı kaşığı Kırmızı Toz Biber 
  • 1 Çorba Kaşığı Tereyağı 


Tavuk etlerini bir tencerede tuz, karabiber ve 9 su bardağı su ile 20 dakika kaynatın. Etleri kevgirle ayrı bir tabağa alıp tel tel ayırın. Unu, kalan 1 su bardağı suda ezip, kısık ateşte kaynamakta olan tavuk suyuna ilave edin. Karıştırıp (un topaklan mamalı  bir taşım kaynatın ve ocaktan alın.

Limon suyu ile yumurta sarısını küçük bir kapta çırpma teli ile çırpın. Kesilmemesi için birkaç kaşık çorba suyu ekleyip çırpmaya devam edin. Çırpılmış terbiyeyi tenceredeki çorbaya ilave edip hızla karıştırın. Çorbayı kısık ateşte kaynayıncaya kadar devamlı karıştırarak pişirin.

Tavuk etlerini ekleyin ve karıştırmadan 10 dakika daha kaynatın. Tere yağını tavada kızdırın. Toz biberi serpip karıştırın ve bekletmeden çorbanın üzerine döküp servis yapın.

Sürpriz Kek Tarifi


Sürpriz Kek Tarifi


Malzemeler;

  • 3 adet yumurta
  • 1 kahve fincanı su
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • 10 çorba kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 10 yemek kaşığı un


Üzeri için;

  • 8 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 1,5 su bardağı süt
  • Çikolata sosu


 Kek hamurunu yapmak için öncelikle şeker ve yumurtalar iyice çırpılır arkasından da diğer malzemeler eklenerek karıştırılır.

 Kalıba dökülerek önceden ısıtılan 170 dereceli fırında pişmeye bırakılır.

 Kek pişerken bir yandan derin bir kasede üzeri için saydığımız şeker, kakao ve süt pütürlük kalmayacak şekilde karıştırılır.

 Kek fırından çıkınca üzerine kürdan ile sık aralıklarla delikler açılır.

 Hazırlanan karışım üzerine dökülerek çekmesi beklenir.

 Son olarak kek biraz soğuduktan sonra üzerine çikolata sosu gezdirilir

9 Kasım 2012 Cuma

Pırasalı Börek Tarifi




Pırasalı Börek Tarifi


Malzemeler;
  • 750 Gram un
  • 1 Kg pırasa
  • 1 Adet havuç
  • 1 Su bardagi sıvı yağ
  • 250 Gram beyaz peynir
  • 2 Adet yumurta
  • 3 Çorba kaşığı kaymaksız yogurt
  • Tuz ve Karabiber


Unun ortasını açalım ve içine 1 yumurta, tuz ve azar azar su ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. Hamurun üzerine nemli bez örtüp 20-30 dk dinlendirin. Pırasaları ince ince doğrayıp, havucu da rendele yelin. 1/2 çay bardağı sıvı yağda havuç ve pırasaları aynı anda sotele yelim  Pırasalar yumuşadığında tuz ekleyin. 


Hamuru 7 eşit bezeye ayırdıktan sonra her bezeyi hazır yufka inceliğinde açalım. İlk açtığınız yufkayı tepsinin dışına taşıyarak tepsiye yayın. Yufkanın üzerini sıvı yağ ile hafiften yağlayın. Üzerine 2 kat yufka daha serip aralarına beyaz peyniri serpiştirin. 2 yufka aralarını yağlayarak beyaz peyniri üzerine yerleştirin. Üzerine pırasalı hazırladığımız malzemeyi eşit bir şekilde yayın. 


Tekrar 2 yufkayı serin. Kaymaksız yoğurt, yumurta ve sıvı yağ karıştırıp son yufkanın üzerine de sürün. Bıçak ile 4-5 yerinde delelim. 220 derecede ısıtılmış fırında pişmeye atalım. Pişen böreğin altına ve üstüne hafifçe su serpiştirelim. Tepsiyi tekrar fırına sürüp 10 dakika bekletin. Dilimleyerek servis yapın. 


Afiyet Olsun


********************************************************************************


 
Hazır Yufka ile Pırasalı Börek Tarifi 

Malzemeler;
  • 5 adet yufka (1 kg)
  • 1 kg orta kalınlıkta pırasa
  • 250 gr tulum veya kaşar loru
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ (pırasayı kavurmak için)
  • 10 tatlı kaşığı un
  • 1 çorba kasesi sıvı yağ

Pırasaları temizleyip kesme tahtasının üzerinde ince halkalar halinde dilimleyin. Kıyılan pırasalara tuz ekleyip, hafifçe ovun. Tavaya 4 yemek kaşığı sıvı yağ ile pırasaları koyup,  öldürmeyecek şekilde kavurun. Karabiberi katıp karıştırarak ateşin altını söndürün. Soğuyan pırasa ya peyniri ilave edip, harmanlayarak böreğin içini hazırlamış olun.


Tezgahın üzerine yufkayı serip, üzerine 3 yemek kaşığı sıvı yağı gezdirin. Çay süzgecinin içerisine 2 tatlı kaşığı unu koyup, yufkanın üzerinde serpiştirerek gezdirin. Yufkanın her tarafı eşit şekilde unlanmış olsun. İkinci yufkayı ilk yufkanın üzerine serip, onun üzerini de yağlayıp unlayın. (böreğimizin açma börek tadında olmasını isterseniz yağ oranını bir kaşık daha arttırabilirsiniz  


Hazırladığınız yufkayı önce 4′e, 4′e böldüğünüz her parçayı da kendi arasında tekrar 4′e bölün. (16 adet börek elde edilsin) Geniş kısmına pırasalı harçtan koyup kenarlarını kapatarak, fazla sıkı olmayacak şekilde sarın. Ağız kısmını su ile yapıştırabilirsiniz. Tüm börekleri tek tek suyun altına tuttuktan sonra fırın kağıdı serilmiş tepsiye sıralayın. Üzerine yağlı su sürüp (isterseniz çırpılmış yumurtada sürebilirsiniz) 200 derece ısıtılmış fırında istediğiniz kızarıklığa gelene kadar pişirin. Fırından çıkarıp ılık halde iken servis yapabilirsiniz.


Afiyet Olsun…

Balık Köftesi Tarifi


Balık Köftesi Tarifi


Malzemeler;

  • 2 adet palamut
  • 2 dilim bayat ekmek 
  • 2 adet soğan 
  • Yarım demet maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber
  • 2 yumurta sarısı
  • 1 yumurta
  • Sıvı yağ
  • Galeta unu



Balıklar iyice temizlenip yıkanır.Derin bir tencereye su konup kaynatılır.Bir adet soğan dörde bölünür, balıklar birlikte kaynayan suda haşlanır.Balıklar haşlandıktan sonra etleri kılçıklarından ayıklanır.Ekmek ıslatılıp suyu sıkılır,kalan soğan rendelenir,maydanoz ince kıyılır,yumurta,tuz,karabiber ve balık etleri birlikte yoğurulur.Ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp el ile şekil verilir.Köfteler önce yumurta sarısına sonra galeta ununa bulanarak kızgın yağda kızartılır.

Yeşil Mercimek Yemeği Tarifi


Yeşil Mercimek Yemeği Tarifi

Malzemeler;

  • Yarım kilo mercimek
  • 2 soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 2 kesme şeker
  • Tuz



Akşamdan ıslatılan mercimekler hafif haşlanıp kara suyu dökülür.Tencerede ince doğranmış soğanlar zeytin yağında sarartılır.Sararan soğanlara salça,tuz,şeker ilave edilip kavrulur.Kavrulan içe iki su bardağı ılık su ile mercimekler katılıp pişinceye kadar kısık ateşte tutulur.

Afiyet olsun.

Kaburga Tandır Tarifi


Evde yapabileceğiniz pratik Kaburga Tandır tarifi...


Kaburga Tandır Tarifi

Malzemeleri;

  • 1 kilo kuzu kaburga etli
  • Tuz
  • Kekik


Kaburgaların yağlı kısmı alta gelecek şekilde teflon tencereye dizilir.Kapağı kapatılıp kısık ateşte üç saat pişirilir.Pişen etler tuz ve kekik ile tatlandırılıp pilav üstünde servis edilir .

Afiyet Olsun

Evde Pratik Mantı Yapımı Tarifi


Evde Pratik Mantı Yapımı Tarifi

Malzemeleri;

Unu İçin;

  • 3yumurta
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Un

İç İçin;

  • 250 gr kıyma
  • 2 soğan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz

Sosu İçin;

  • 500 gr sarımsaklı yoğurt
  • 150 gr tereyağ
  • 1 yemek kaşığı biber salçası


Yumurta,su,tuz ve unla sert bir hamur elde edilir.Hamur 3 parçaya eşit olarak bölünür.Bir yandan da kıyma,rendelenmiş 2 soğan,karabiber,tuz karışımı hazırlanır.Merdane yardımıyla açtığımız hamur küçük karelere bölünerek hazırladığımız kıymalı içten konularak dürt ucu bir araya gelecek şekilde kapatılır.

Bu işlem hamur bitene kadar uygulanır.Büyük boy tencerede kaynattığımız tuzlu suda mantılar yumuşayıncaya kadar haşlanır.Süzülerek cam kaseye alınır.Üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı salça sosu gezdirilerek servise sunulur.

Afiyet Olsun

Ispanaklı Yumurta Tarifi


Ispanaklı Yumurta Tarifi

Malzemeleri;

  • Yarım kilo ıspanak
  • 1 soğan
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 50 gr tereyağ
  • Kırmızıbiber
  • Karabiber
  • Tuz
  • 2 kesme şeker
  • Yumurta


Soğanlar ince doğranıp tereyağ, sıvı yağ karışımında sarartılır. Sonra temizlenip ince doğranan ıspanaklar katılıp kavrulur. Ispanaklar sönünce baharatları katılıp karıştırılır.

Üzerine kişi sayısına göre yumurta kırılıp tencerenin kapağı kapatılarak pişirilir. Yumurtanın sarıları katılmadan ocaktan alınır.
Servis hazır olan ıspanaklı yumurta mızın üzerine tereyağ kızdırılıp dökülür.

Afiyet olsun.

Kıymalı Bezelye Yemeği Tarifi


Kıymalı Bezelye Yemeği Tarifi

Malzemeler;


  • 1 kilo iç bezelye (dondurulmuş bezelye)
  • 200 gr kıyma
  • 1 soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 küçük patates
  • 1 fincan sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı şeker
  • Tuz


İnce doğradığımız soğanları sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavuralım. Kıymayı katarak kavuralım. Kavrulan kıymaya salça,tuz,şeker.küp küp doğranmış patates ilave ederek kavurmaya devam edelim.

Dondurucudan çıkardığımız bezelyeleri hafif haşlayıp suyunu süzerek kıymalı içimize katalım.2 su bardağı suyu ilave ederek kısık ateşte bezelyeler yumuşayıncaya kadar pişirelim.


Afiyet Olsun

Fırında Köfte Patates Yemeği Tarifi


Fırında Köfte Patates Yemeği Tarifi


Malzemeler;

Köfte İçin;

  • 250 gr kıyma
  • 1 soğan
  • ½ demet maydanoz
  • 1 yumurta
  • ½ çay kaşığı karabiber
  • ½ çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • Bir kase haşlanmış pirinç
  • Kızartmak için sıvıyağ
  • 3 tane patates

Sosu İçin;

  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 2 domates
  • Tuz


Kıyma bir kaba alınır ve içine soğan rendelenir sonra sırasıyla ince doğranmış maydanoz, baharatlar, yumurta, pirinç eklenerek yoğurulur. Köfteler şekillendirilip kızgın yağda kızartılır. Patateslerde elma dilimi şeklinde doğranıp kızgın yağda kızartılır.

Tavada tereyağ kızdırılıp salça kavrulur ve su,kekik ilave ederek sos hazırlanır. Fırın tepsisine önce patatesler sonra köfteler sıralanır. Üzerine salçalı sos gezdirilir. Halka şeklinde kesilen domatesler de üzerilerine dizilip 200 derecede pişmeye bırakılır.

Afiyet Olsun

Geleneksel Lezzet Güveçte Kebap Yemeği Tarifi


Geleneksel Lezzet Güveçte Kebap Yemeği Tarifi

Malzemeleri;

  • 1 kilo kuşbaşı et
  • İki tane kuru soğan
  • İki Yemek kaşığı Zeytin Yağı
  • Bir Yemek kaşığı biber Salçası
  • İki Tane Patates
  • Üç Tane Sivri Biber
  • Üç Tane Domates
  • kekik,tuz


Soğanların kabuklarını soyup ince doğrayalım. Tencereye iki çorba kaşığı zeytinyağı ekledikten sonra soğanları da üzerine koyalım. Ardından kuşbaşı etimizi tencereye atalım. Etimiz suyunu bırakıp çekene kadar ara sıra karıştırarak pişirelim.

Üzerine bir çorba kaşığı salça,tuz ilave edelim. Üzerine kaynar su ilave edip karıştıralım. Patateslerimiz i küp küp doğrayıp kızartalım.  Etlerimizi,patatesleri ve biberleri domatesleri bir taşım pişirip güveç kaplara bölelim . . 20 dakika fırında pişirelim

Afiyet olsun.

Kıymalı Kabak Yemeği Tarifi


Kıymalı Kabak Yemeği Tarifi

Malzemeler;

  • 1 kilo kabak
  • 200 gr kıyma
  • 1 soğan
  • 1 fincan sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 2 domates
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Bir tutam taze nane
  • Bir tutam maydanoz
  • 2 kesme şeker
  • 1 su bardağı su


Tencerede ince doğranan soğan sıvı yağda pembeleşene kadar kavrulur.Kıymayı ilave ederek kavurmaya devam edilir.salça ve domates ilave edilip karıştırarak kavrulur  Tuz, karabiber, pul biber, kesme şeker, küp küp doğranan kabaklar kavrulan içe katılıp 1 su bardağı su,pirinç ilavesiyle kısık ateşte pişirilir,kabaklar yumuşayınca nane ve maydanoz ince ince yemeğin üzerine doğranır yemek servise hazırdır

Afiyet olsun.

Evde Pratik Köfte Yapımı


Evde Pratik Köfte Yapımı  

Malzemeleri;

  • 250 gr kıyma
  • 2 soğan rendesi
  • 1 çay bardağı galata unu
  • 10 dal maydanoz
  • 1 yumurta
  • Tuz, karabiber, kimyon, kırmızı tozbiber
  • Kızartmak için sıvı yağ


Kıymayı cam kaba alıp içine rendelenmiş soğan,galeta unu,ince doğranmış maydanoz,yumurta,isteğe bağlı baharatlar,tuz tüm malzemeler elle yoğrulur ve yarım saat dinlendirilir şekillendirdiğimiz köfteler kızgın yağda kızartılır.

Afiyet olsun.

Etli Enginar Çanağı Yemeği Tarifi


Etli Enginar Çanağı Yemeği Tarifi

Malzemeler;

  • 5 enginar
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 havuç
  • 1 soğan
  • 1 patates
  • 1 biber
  • 2 domates
  • 150 gr kuşbaşı kuzu eti
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 fincan sıvıyağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • 2 tane küp şeker


Etler tere yağla birlikte kısık ateşte kavrulur.ince doğranan soğanlar,salça ile birlikte kavrulan ete eklenir.Sırasıyla küp doğranan patates,havuç,domates ve ince doğranan biber ilave edilerek kavurma işlemine devam edilir.

Kavrulan harç baharatlarla tatlandırılır.Tencereye dizilen enginar çanaklarının içine eşit miktarda kavrulan harçtan koyalım.1.5 su bardağı su, sıvı yağ ekleyerek kısık ateşte pişirelim.enginarlar yumuşayınca yemek pişmiştir afiyet olsun.

Afiyet Olsun

Kıymalı Kabak Biber Dolması Yemeği Tarifi


Kıymalı Kabak Biber Dolması Yemeği Tarifi

Malzemeleri;

  • 1/2 kilo dolma biber
  • 3 orta boy kabak
  • 350 gr koyun kıyması
  • 2 soğan
  • 1.5 çay bardağı pirinç
  • ½ demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 domates
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 fincan sıvıyağ
  • 1.5 su bardağı su


Geniş bir kaba önce kıymayı alalım üzerine sırasıyla pirinç,ince doğranmış soğan ve ince kıyılmış maydanoz,salça,sıvıyağ ,domates,baharatlar ilave edilerek karıştırılarak iç hazırlanır. Dolmalık biberlerin içleri temizlenerek iç harçla doldurup, domatesten kestiğimiz parçalar ile ağzını kapatalım.

Tencerenin yarısına dizelim.Kabakları temizleyip içlerini oyalım ve dış kısmını bıçakla  çizgiler yapalım iç harçtan dolduralım,biberlerin yanına dizelim.Üzerine suyunu ekleyip birazda sıvıyağ katarak kısık ateşte pişirelim.sıcak sıcak dolmalarımızı servise sunalım

Afiyet Olsun

Güveçte Kıymalı Türlü Yemeği


Güveçte Kıymalı Türlü Yemeği

Malzemeleri;

  • 3 domates
  • 2 patlıcan
  • 2 biber
  • 2 patates
  • 2 kabak
  • 2 soğan
  • 1 baş sarımsak
  • 1 kase bamya
  • 1 kase taze fasulye
  • 300 gr koyun kıyması
  • 1 fincan sıvı yağ
  • Tuz kara biber
  • 2 kesme şeker
  • 1 yemek kaşığı acı biber salçası


Güveç tencerede yağla birlikte ince doğranan soğan ve kıyma kavrulur. Salça ilave edilir.Kavrulan karışıma sırasıyla soyulmuş sarımsak, fasulye,bamya,patlıcan,kabak,patates,biber küp,küp doğranarak konulur.

Üstüne küp doğranmış domatesler,tuz,karabiber,şeker ilave edilerek kısık ateşte kendi suyuyla ağzı folyo ile sıkı kapatılarak pişirilir.

Afiyet olsun.

Etli Kereviz Çanağı Yemeği Tarifi


Etli Kereviz Çanağı Yemeği Tarifi

Malzemeleri;

  • 2 tane kereviz
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 soğan
  • 1 havuç
  • 1 patates
  • 1 kase kuşbaşı et(haşlanmış)
  • Karabiber
  • Tuz
  • 2 kesme şeker


Kerevizlerin kabukları soyulur,ortadan ikiye bölünür.Kerevizin ortaları çıkarılarak çanaklar hazırlanır.(kararmaması için limonlu,unlu suda bekletilir)

Tencerede ince doğradığımız soğanlar yağla birlikte kavrulur.Kavrulan içe salça ,haşlanmış et ilave ederek kavurma işlemi devam eder.Küp küp doğradığımız havuç ve patates,şeker,tuz,biber ilave edilir.Karıştırdığımız iç ocaktan alınır.

Ayrı bir tencereye kereviz çanakları dizilir.Hazırladığımız içten eşit miktarda ortalarına konulur.
İki bardak et suyu ilave edilerek kısık ateşte pişirilir.Pişen kerevizlerin üzerine yaprakları doğranarak servise sunulur.

Afiyet olsun.

Yahni Yemeği Tarifi


Yahni Yemeği Tarifi

Malzemeleri;

  • 1 kilo kuşbaşı et
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 soğan
  • 2 baş sarımsak
  • 2 yeşil sivri biber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Tuz


Soğanlar ince ince doğranır.Kuşbaşı etlerle,soğanlar sıvı yağda kavrulur.Yarı pişmiş etlerin üzerine salçalar ilave edilir ve karıştırılır.Sarımsaklar kabuklarından ayrılır ve diş olarak tencereye alınır.

Yeşil biberler incecik doğranır,baharatlarla ete ilave edilir.İki bardak sıcak su eklediğimiz yemeğimiz kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirilir.

Yanında patates kızartması veya patates püresi ile servis edilebilir.

Afiyet olsun.

Etli Nohut Yemeği Tarifi



Etli Nohut Yemeği Tarifi

Malzemeleri;

  • 500 gr nohut
  • 250 gr kuşbaşı et
  • 3 soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz,karabiber
  • 3 su bardağı su
  • 2 kesme şeker


Akşamdan ısladığımız nohutların suyunu süzelim.İnce ince doğradığımız  soğanları sıvı yağda pembeleşene kadar düdüklü tencerede kavuralım.Kuşbaşı etleri ve salçayı ilave edip kavurmaya devam edelim.Nohut,şeker,karabiber ve  suyunu ilave edip düdüklü tencerenin kapağını kapatalım ve kısık ateşte yarım saat pişirelim.Pişen yemeğimize tuz ekleyip bir taşım daha kaynatalım.Yemeğimiz servise hazırdır.

Afiyet Olsun