21 Kasım 2012 Çarşamba

Bal Maskesi Tarifi


Bal Maskesi Tarifi

 Evde hazırlayabileceğiniz hem pratik hemde kolay olan bu maske cildinizi canlandıracak ve daha sağlıklı bir görünüm sağlayacaktır.


Malzemeler;

  • 1 yemek kaşığı bal
  • 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi


Bal ve yulaf ezmesini iyice karıştırıp yüzünüze sürün.

15 dk beklettikten sonra ılık su ile yıkayın.


Haftada 1 kez uygulamanız yeterlidir.

Banyo Köpüğü Hazırlama





Banyo Köpüğü Hazırlama

Malzemeler;

  • 1 kahve fincanı badem yağı( yoksa zeytinyağı yada susam yağı koyabilirsiniz.)
  • ½ fincan bal
  • ½ fincan sıvı sabun
  • 1 kaşı vanilya esansı




Yağı bir kaba alın ve sırasıyla diğer malzemeleri ekleyip yavaşça karıştırın.

Temiz kapaklı, plastik bir kaba alın karışımı.

Kullanmadan önce yavaşça çalkalayın.

3-4 banyo için yeterli banyo köpüğü elde etmiş olacaksınız.

Portakal Maskesi Tarifi


Portakal Maskesi Tarifi

 
Malzemeler;

  • 1 adet portakal
  • 1 adet limon
  • 1 şişe soda


Portakalı ve limonu ezip püre haline getirin.

Püreyi yüzünüze sürüp 20 dk bekleyin.

Limon kabuğu ile yüzünüze masaj yaparak cildinizi temizleyin.

Son olarak soda ile yüzünüzü yıkayın.

Haftada 1 kez uygulamak yeterlidir.

Hamileyken Hangi Vitaminleri Almalısınız


Hamileyken Hangi Vitaminleri Almalısınız

  • A vitamini alırken çok dikkat edilmelidir.
  • A vitamini alırken mutlaka sebze ve meyve takviyesiyle alınmalıdır.
  • Multi vitaminler hamile bayanlar için oldukça gereklidir.
  • Doktorunuzun önerdiği ve verdiği dozlarda alınması çok önemlidir.
  • Vitamin ve minareler bebeğin gelişimi ve sağlığı açısından ilk 3 aylık dönemde önemi büyüktür.
  • Doktorlar genellikle hamile bayanlar için folik asit önermektedir.
  • Beyin folik asit yardımıyla normal gelişimini tamamlar.
  • Bu sayede anemi gibi birçok rahatsızlıklardan da uzak durmuş olursunuz. 



Not: Hamile bayanlar için üretilen vitaminleri doktor kontrolü dışında kullanmayınız.

Soğuktan Cildinizi Koruyun


 Soğuktan Cildinizi Koruyun


Duş almadan önce cildinizi Hindistan yağı ile masaj yaparak ovduktan yarım saat sonra duşa girin, çatlakları önlemiş olursunuz.

Yorgun geldiniz ve sıcacık suyun içinde vücudunuzu dinlendirmeden önce, küveti suyla doldurun içine badem yağı veya jojoba yağı ekleyin. Bu sayede yıkanırken vücudunuzun nemini telafi edecektir.

Duşa sonrasında kullandığınız havlu ya da bornozun yumuşak olmasına dikkat edin hafif dokunuşlarla kurulayın cildinizi tahriş etmeyecek havlular seçin.

Kış aylarında yaza nazaran vücudumuz daha çok neme ihtiyaç duymaktadır nemlendiricinizin yağ bazlı olmasına dikkat edin.

Düzenli ve dengeli beslenmeyi ihmal etmeyin, bol bol su içmelisiniz.

Doğal Dudak Nemlendiricisi


Doğal Dudak Nemlendiricisi


Özellikle de kış ayına girerken en çok dikkat çeken yerlerden biri olan dudaklarımıza iyi bakmamız gerekiyor. İşte pratik bilgilerler ile evde hazırlayabileceğiniz doğal dudak nemlendirici tarifi;

Malzemeler;

  • ½ adet salatalık
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 1 yemek kaşığı yoğurt


Salatalığı yıkayıp, kabuğunu soyun ve blenderden geçirerek suyunu çıkarın. Üzerine bal ve yoğurdu ekleyerek iyice karıştırın. Hazırladığınız maskeyi dudaklara ve dudak çevresindeki cilde sürüp 15 dakika sonra yıkayın.

Haftada 3 gün düzenli olarak uyguladığınızda dudaklarınız nemlenecek ve daha sağlıklı bir görünüme sahip olacak…


Yağlı Ciltli Vücudu Olanlar İçin Kivi Mucizesi


Yağlı Ciltli Vücudu Olanlar İçin Kivi Mucizesi



  • C vitamini bakımından en zengin meyvedir.
  • B vitamini ve zengin minerallerle doludur.
  • Kalsiyum, magnezyum ve fosfor içerir.
  • Cilde çok faydalıdır.
  • Kanser oluşumunu ve kabızlığı önler.
  • Kanı sulandırarak kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiği araştırmalar sonucunda açıklanmıştır.
  • Kivinin 100 gramında ortalama 100-400 miligram C vitamini bulunur.
  • Nefes açıcı ve öksürük kesici olarak kullanıldığı söylenmektedir.
  • Vitamin değeri bakımından birçok meyveden üstündür.
  • Vücudumuzun günlük ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin birini kividen karşıladığınız halde sağlık açısından iyi sonuçlar elde edeceğiniz kanaatindeyim.

Maske 1;

  • 1 adet kivi
  • 1 adet muz


Cildinizi temizledikten sonra kivinin kabuklarını soyun ve ince ince dilimleyin, muzu halka halka doğrayın.

Sonra gerekirse bir müzik eşliğinde olabilir, uzanıp dilimlediğiniz meyve halkalarını yüzünüze yerleştirin 5-10 dk beklettikten sonra ılık suyla yüzünüzü yıkayın.


Maske 2;

  • 2 adet kivi


Kivinin kabuklarını soyup suyunu çıkartın ardından gazlı bezi kivi suyuna batırıp yüzünüze kompres yapın.



Bakımlı Ve Sağlıklı Eller İçin Püf Noktalar


Bakımlı Ve Sağlıklı Eller İçin Püf Noktalar


Ani sıcaklık değişimleriyle beraber aşırı sıcak ya da aşırı düşük sıcaklıklarda ellerimiz hasar görebilir. Ellerdeki hasar genellikle deri cildinde çatlamalarla kendisini gösterebilir. Ev işleriyle uğraşan kadınların elleri, temizlik esnasında destek ürünler kullanılmadığı takdirde daha fazla tahriş olabilir.

Ellerinizin yıpranmasını önlemek için;


1- Suyla yapılacak işlerde lastik eldiven giymeyi unutmayın. Ev işlerinde ise pamuklu eldivenleri giyerseniz elleriniz daha az yıpranır.

2- Ellerinizi yıkadıktan sonra mutlaka kurulayın. Yıkamadan sonra ellerde bakteri birikiminin olmaması için kesinlikle ellerin kurulanması gerekiyor.

3- Çatlayan eller için vazelin acil bakım yöntemi olarak yıllarca kullanılmaktadır. Uyumadan önce çatlamış ellerinize bolca süreceğiniz vazelini iyice ellerinize yedirdikten sonra pamuk bir eldiven giyiniz. Sabah kalktığınızda ise ellerinizi ılık suyla yıkayın ve hafif hareketlerle kurulayın.

4- Sabah egzersizi olarak ellerinizi yumruk yapın ve iyice sıkın. Sonra parmaklarınızı öne doğru açın. İki elinizi aynı zamanda aynı hareketi yapın. Günde en az 8 defa bu hareketi yapın.

5- Salatalığın kabuklarını biraz derince soyun ve bu kabuklarla elleriniz ovalayın. Ayrıca ele sürülecek limon suyu da eller için yararlıdır. Elin rengine iyi gelir.

6- Haftada en az bir kez çok yağlı kremle ellerinize masaj yapın.

7- Günde bir kere parmakları, tırnakları fırçalayın.

Parfümünüzün Kalıcılığını Nasıl Arttırabilirsiniz?


Parfümünüzün Kalıcılığını Nasıl Arttırabilirsiniz?



Parfüm vücutta nerelere sıkılırsa daha uzun süre dayanır?

Parfümü kullanan kişi kısa saçlı ve saçları topluysa parfümü boyun bölgesine kullanması daha iyi bir sonuç verecektir. İş görüşmesine ya da iş toplantısına gidiliyorsa, omuz kısmına sürülmesi faydalıdır. Yaz aylarında ise 20 ile 40 yaş arası bayanların bel bölgelerine sürülen parfümün etkisi daha kalıcıdır. Yaz aylarında dekolte ya da abiye elbise giyiliyorsa toplu saçın arkasına, sırt kısmına sürülen parfüm etkilidir. Kış aylarına gelindiğinde kapalı giyinilecek parfümü kazakların üstüne ve boyun bölgesine sıktığımızda daha etkili olacaktır. Yaz ve kış aylarında; bayanların kolun iç bölgesine, erkeklerin ise kolun üst kısmına sürdükleri parfüm daha etkili olacaktır. Erkekler saçları kısa olduğu için, parfümü ense  ve boyun bölgesine uygulayabilirler.  Destekleyici olarak, kullandıkları parfümün after shave’ini temiz ellerle yüzlerine sürebilirler. Ellerin temiz olması ve gün içerisinde farklı maddelerden koku almaması gereklidir.


Parfümünüzün Kalıcılığını Nasıl Arttırabilirsiniz?

Duştan çıktıktan sonra temiz bir tene parfüm uyguladığımız zaman, parfümümüz daha uzun süre kalıcı olacaktır. Parfümü kalın kumaşlı kazaklara, atkıların üzerine sıktığımızda uzun saatler kalabiliyor. Yazın ise; daha ince giyindiğimiz için, parfüm kokusu daha kısa sürede uçuyor. Yaz aylarında duş aldıktan sonra parfümü temiz bir tene sıkmamız daha doğru olacaktır. Kış aylarında ise kalın kazaklara ya da kalın kumaşa sıkılan parfüm uzun süre etkisini sürdürecektir. Parfümün kokusu çok uzun zaman gidebilir. Kişi tenine uygun bir koku kullanmıyorsa ten bunu atmak için fonksiyonlarını hızlandırır ve bir şekilde onu uçurmak ister. Kullandığınız parfüm teninize uymuyorsa daha kısa zamanda uçar.


Hangi tür kokular daha kalıcı olabilir?

Sandal ağacı kokuları, baharatlı ve odunsu kokular esmer tenlerde daha uzun süre kalabilir. Vanilya, çiçek kokuları, şekerli ve fresh kokular ise beyaz tende daha uzun süre etkisini koruyacaktır. Beyaz tenler, baharatlı kokular ve odun kokuları kullandıkları zaman kısa sürede parfüm etkisini kaybeder. Esmer tenliler ise vanilyalı, şekerli ve çiçek kokulu parfümleri uzun zaman teninde tutamaz. Kokuyu kullanırken terleme oranı çok önemlidir. Kişi gün içerisinde çok terliyorsa parfüm çok çabuk etkisini kaybeder. Koşturmaca içinde olan ve çok terleyen bir insanın gün içerisinde mutlaka parfümünü tazelemesi gerekmektedir.



Parfümü ne kadar sürmek doğrudur? 

Kişinin alerjisi yoksa, parfüm ten üzerine sıkılabilir ya da  havaya sıkılıp içinden geçilir, böylelikle saça komple inen parfüm zerrecikleri daha geniş alana yayılacağı için daha iyi sonuç verecektir. Parfümü 20-25 cm uzaklıktan sıktığımızda da, parfüm dağılacağı için iyi sonuç alırız. Yakından sıkılan parfüm ise, tek noktaya geleceği için etkili sonuç vermez. Parfümü sabah evden çıkarken sıkmak ve 7-8 saat sonra tazelemek uygun olacaktır.  Akşam dışarı çıkacaksanız da parfümünüzü tazeleyebilirsiniz, ancak günde en fazla 2 defa tazelemenizi yeterli olduğunu unutmayın. Aşırı parfüm kullanımı baş ağrısı ve rahatsızlık hissi yaratabilir. Ancak Eau de toilette kullanılıyor sanız, gün içerisinde 3-4 saatte bir kokunuzu tazeleyebilirsiniz.

Zayıflarken Faydalanabileceğiniz Bazı Besinler


Zayıflarken Faydalanabileceğiniz Bazı Besinler


Kadınlar için mucizevi gıdalar aslında hormonal yapıyı dengeleyen ve tatlı isteğini kesen gıdalardır. Birçok kadın regl dönemlerinde çok tatlı yiyecekler yemek ister. Bu dönemlerde tatlı isteğini kesmek için çubuk tarçın ve kök zencefili kullanabiliriz.

Tatlı isteğini kesmek için meyvenize, sütünüze ve mümkünse yoğurdunuza toz zencefil yada toz tarçın ekleyebilirsiniz. Karanfil sindirim sistemimiz için en büyük yardımcılardan bir tanesidir. Çayın içine atılan karanfil çaya hem güzel bir tat verecektir hem de sindirim sistemine yardımcı olacaktır. Karanfil çayı bağırsaklarda oluşan gaz sorunlarına da yardımcı olabilir.

Sıkı geçen iş hayatında bazen kahvaltı yapmayabiliriz ya da öğle yemeklerini kaçırabiliriz. Kendimizi birkaç defa aç bıraktığımızda vücut otomatikman kendisini uyararak aç kalacağını düşünerek yağ depolamaya başlar bu da kilo artışına neden olur. Bu hataya düşmemek için kendimize ara öğün hazırlamalıyız.

Kadınların şeker kontrolü için bir kuru meyve, yaban mersini çok önemlidir. Kuru meyve ya da yaban mersininin yanında mutlaka kabuğuyla tutulmuş fındık, badem ya da ceviz kullanmamız gereklidir. Miktar olarak 6-7 fındık ile 1-2 yemek kaşığı yaban mersini yeterli olacaktır.

Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olan yeşil çay ile yasemin karışımını çubuk tarçın ve kök zencefille demleyip günde 3-4 bardak içerseniz tatlı isteğiniz azalacak ve zayıflamanız da etkili olacaktır.

Sağlıklı zayıflamalar.

20 Kasım 2012 Salı

Ton Balıklı Salata Tarifi


Ton Balıklı Salata Tarifi 1

Malzemeler;

  • 1 kutu ton balığı konservesi
  • 4 adet iri dolmalık biber
  • 1 adet küçük soğan
  • 4 çorba kaşığı mayonez
  • 4 adet salatalık turşusu
  • Tuz, Karabiber
  • 1 çay bardağı çiğ krema


Ton balığını küçük doğrayın. Küp şeklinde doğranmış soğan, mayonez, çiğ krema, ince doğranmış turşu, tuz ve karabiber ilave edin. Tahta kaşık ile karıştırın.

Dolmalık biberleri yıkayıp, çekirdeklerini çıkartın. Biberlerin içine ton balıklı salatayı doldurun. Doldurulmuş biberleri dilimleyip, servis tabağına dizin. Domates ve limon dilimleri ile süsleyip servis yapın.


Ton Balıklı Salata Tarifi 2


Malzemeler:

  • 1 küçük boy ton balığı konservesi (80 gr )
  • 6-7 Yaprak Kıvırcık Marul Yada Akdeniz Kıvırcığı
  • 1 adet Salatalık
  • 1 adet Domates
  • 1 küçük kuru soğan
  • Mısır
  • Zeytinyağı
  • Limon ve Tuz



Öncelikle Kıvırcıklar yıkanır iri iri doğranır.Üzerine domates, ince doğranmış piyazlık soğan ve salatalıklar ilave edilir.

Zeytinyağı ,tuz ve 1/2 adet limon üzerine gezdirilir ve çok ezmeden salata karıştırılır.

Salata bir kaseye alınır.Üzerine Yağı süzdürülmüş ton balıkları serpilir. En üste mısır taneleri serpilerek servis edilir.

Sağlıklı ton balıklı salatamız hazır. Afiyet olsun.

Fırında Hamsi Tarifi


Fırında Hamsi Tarifi

Malzemeler;

  • 1 kg hamsi
  • 2 adet domates
  • 1 adet limon
  • sıvı yağ
  • tuz


Hamsileri kafalarını kopararak ve içlerini baş parmağınızla temizleyiniz. Kılçıklarını çıkarıp fileto haline getiriniz ve kapatınız.

Fırın tepsisini hafifçe yağlayıp hamsileri aralarında boşluk kalmayacak tarzda bir ters, bir düz diziniz. Domatesleri ve limonu ince halkalar halinde doğrayın. Balıkları tuzladıkdan sonra üzerilerine domates ve limonları eşit aralıklarla diziniz.

180 derecede ısıtılmış fırında 25-30 dakika kadar pişiriniz. Sıcak servis yapınız.

Not: Hamsiler fırında iken kontrol ediniz. Eğer kuruyorsa  üzerilerine hafifçe sıvı yağ gezdiriniz.

Fırında hamsi tam da ağzınıza layık. Afiyet olsun.

Hamsi Dolması


Hamsi Dolması

Malzemeler;

  • 1 kg hamsi
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet soğan
  • Yarım çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı sıcak su
  • Tuz, karabiber
  • Yarım çorba kaşığı kuş üzümü
  • 1 çay kaşığı şeker
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım su bardağı un
  • 2 adet yumurta
  • Sıvı yağ


Hamsilerin kafalarını ve kılçıklarını temizleyelim. Bol suyla yıkayalım.

1 - Tavaya 3 çorba kaşığı zeytin yağını alıp kızdıralım. Küçük doğranmış soğanları ve yarım çorba kaşığı dolmalık fıstığı tavaya aktaralım. Soğanlar şeffaflaşıp pembeleşinceye dek kavuralım. Yarım su bardağı pirinci yıkayıp süzdükten sonra soğanların üzerine ekleyelim. Bir- iki kez çevirdikten sonra 1 su bardağı sıcak suyu, tuzu, kara biberi, yarım çorba kaşığı kuş üzümünü ve 1 çay kaşığı şekeri ilave edelim. Ağır ateşte pirinçler suyu çekene dek pişirelim. Ardından ince doğranmış maydanozu ekleyip karıştıralım.

2 - Hamsinin dış kısımlarını tuz ilave edilmiş una batıralım. 2 adet hamsiyi yan yana yerleştirelim. Ortasına hazırladığımız içten bir tatlı kaşığı koyalım.

3 - Üçüncü hamsinin dışını una buladıktan sonra harcın üzerine yerleştirelim. Sonra çırpılmış yumurtaya batıralım. Derin bir tavaya sıvı yağı alalım. Hamsileri kızartalım. Fazla yağını süzmek için kağıt mutfak havlusunun üzerine çıkarıp, servis yapalım.


Hamsi dolmamız hazır. Afiyet olsun.

Balık Köftesi Tarifi


Balık Köftesi Tarifi

Malzemeler;
  • 250 gram beyaz etli balık
  • 2 dilim ekmek
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet soğan
  • Köfte baharı
  • Dilediğiniz miktarda tuz
  • 1 su bardağı ay cicek yağı
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 adet yaprakları ayrılmış marul


Ön hazırlık olarak, 250 gram balığı haşlayın. Sudan aldıktan sonra, ayıklayın. Derin bir kaba 2 dilim ekmeği ufalayın, 1 adet yumurta, 1 adet rendelenmiş soğanı da kaba alıp, malzemeleri yoğurun.

Köfte baharı ve dilediğiniz kadar tuz ekleyin. Yoğurmaya devam edin. Hazırladığınız köfte hamurundan küçük parçalar koparıp, elinizle köfte sekli verin, 1 su bardağı ay çiçek yağını tavada kızdırın.

Balık köftelerini yağa atıp maşayla çevirerek kızartın. Tüm köfteleri kızartınca, servis tabağına marul yapraklarını dizin. Üzerine köfteleri yerleştirin. Maydanoz ve dilerseniz limon dilimleriyle servis yapın.

Geleneksel lezzet balık köftesi ağzınıza layık hazır. Afiyet olsun.

Balık Köftesi Tarifi


Balık Köftesi Tarifi

 Malzemeler
2 adet palamut balığı
2 baş soğan
2 dilim bayat ekmek
3 adet yumurta
1 küçük demet maydanoz
2 fincan zeytinyağı
Yeteri kadar tuz, karabiber
1 çay bardağı un
Yemeğin Tarifi  


Palamutları temizleyin. 1 adet soğanı dört parçaya bölerek bolca su içerisinde iyice haşlayın. Balıkları sudan alıp etleri kılçıklarından ayırın. Buna ıslatılmış, suyu sıkılmış ekmek içi, rendelenmiş soğan, 1 yumurta, tuz, karabiber ve kıyılmış maydanoz katarak iyice yoğurun.

Yoğrulan bu karışımdan cevizden büyük parçalar alıp avuç içinde yuvarlak köfteler yaparak una bulayın. Kalan iki yumurtayı çırpın. Una bulanmış köfteleri yumurtaya bulayıp kızdırılmış yağda tavanın sapından tutup sallayarak kızartın. Yanında soğan, maydanoz ile servise sunun.

Balık köftesi artık hazır. Afiyet olsun.


Balık Çorbası Tarifi


Balık Çorbası Tarifi

Malzemeler;

  • 2 kg beyaz etli balık
  • 1 kuru soğan
  • 1 havuç
  • 2 defne yaprağı
  • 1 demet maydanoz
  • 2.5 litre su
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 taze soğan
  • 2 pırasa
  • 5 diş sarımsak
  • 2 domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı safran
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 6 dilim ekmek
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 1 yemek kaşığı rakı
  • 2 portakal kabuğu
  • Tuz, kara biber


Balıkları temizleyerek, kıyılmış havuç, maydanoz ve defne yaprağı ile tuzlu suda 30 dakika haşlayın. Halka halka doğranmış soğan, pırasa, kıyılmış 4 diş sarımsak, kekik, safran, salça, ince şeritler halinde kesilmiş portakal kabuğunu yağda 15 dakika kavurun. Rakı ve tuzunu ekleyin.

Karışımı kaynamakta olan balığın içine ilave edin. Yaklaşık 15 dakika kaynattıktan sonra doğranmış domates ilave ederek bir taşım kaynatıp ocaktan alın. Bir diş sarımsağı ezerek, mayonezle karıştırın. Kızarmış ekmeklerin üzerine sürün ve çorbanın üzerine koyarak servis yapın.

Balık çorbası hazır. Afiyet olsun.

Balık Buğulama Tarifi


Balık Buğulama Tarifi

Malzemeler;

  • 1 adet beyaz etli balık
  • 1 buçuk su bardağı domates suyu
  • 1 su bardağı su
  • 2 adet defne yaprağı
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet soğan
  • 3 çay kaşığı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızıbiber
  • 1 dilim limon
  • 1 çorba kaşığı soya sosu
  • Tuz


Mevsimlik beyaz etli balığı fileto biçiminde temizleyin. Geniş bir tencereye alın. 1 buçuk su bardağı domates suyu ve 1 su bardağı suyu tencereye dökün. 2 adet defne yaprağını tencereye ekleyin. 2 diş sarımsağı dövün.

Soğanı yemeklik doğrayın. Sıvı yağla birlikte tencereye alın. 1 dilim limon, soya sosu, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kırmızıbiber ve yeterli miktarda tuz ilave edin. Tenceredeki su kaynayınca, üzerine 1 çorba kaşığı unu yavaş yavaş serpin. Topaklanmaması için kaşıkla iyice karıştırın. Bu şekilde 5-10 dakika daha kaynatın.

Daha sonra çukur bir servis tabağına alın. Dilerseniz üzerine bir miktar baharat ve ince kıyılmış dereotu ekleyip sıcak şekilde servis yapın.

Balık buğulama hazır. Afiyet olsun.

Alabalık Izgara Tarifi


Alabalık Izgara Tarifi


Malzemeler;

  • 4 adet büyük alabalık
  • 4 adet küçük domates
  • 12 adet defne yaprağı
  • 2 adet kırmızı soğan
  • Roka


Alabalığın karnını yarıp içini temizleyin. Bütün kılçığını çıkarın.

Alabalık filetoların içine domates ve limon dilimleri ile defne yapraklarını yerleştirin.

Alabalıkları yağlanmış tepsiye dizin. 200 derece ısıtılmış fırında üzerileri kızarıncaya kadar pişirin.

Yanında roka marul ve halka şeklinde doğranmış kırmızı soğan ile sıcak olarak servis yapın.

Alabalık ızgaramız hazır. Afiyet olsun.


Alabalık Buğulama Tarifi


Alabalık Buğulama Tarifi


Malzemeler; 

  • 4 adet Alabalık (fileto edilmiş)
  • 4 adet defne yaprağı
  • 3 adet domates
  • 3 adet çarliston biber
  • 1.5 adet limonun suyu
  • 70 gr. tereyağ(margarin veya likit yağ da olabilir)
  • 250 gr. mantar
  • 1 çorba kaşığı kapari turşusu
  • Tuz ve karabiber
  • 2-3 diş sarımsak


Domatesler halka halinde kesilip yağlanmış tavaya dizilir. Alabalık filetoları domateslerin üzerine yerleştirilir. Diğer domatesler ise dörde bölünüp balıkların aralarına yerleştirilir.

Çarliston biberler çekirdekleri çıkarıldıktan sonra uzun şeritler (veya halkalar) halinde kesilerek balıkların üstüne yerleştirilir. İkiye bölünmüş mantarlar, bir çorba kaşığı kapari turşusu ve defne yaprakları ilave edilir.

Limon suyu ve balıkların üst seviyesine kadar su konur, kararınca tuz ve karabiber ilave edilir ve kapağı kapatılıp hafif ateşte 30 dakika pişirilir.

Alabalık buğulamanız hazır demektir. Afiyet olsun.

18 Kasım 2012 Pazar

Evde Çikolata Yapımı Tarifi



Evde Çikolata Yapımı Tarifi

Malzemeler;

  • 9 kaşık şeker 
  • 9 kaşık un
  • 0,5 paket margarin 
  • 1 paket vanilya 
  • 3 kaşık kakao
  • 3 adet yumurta


Önce yumurta ile şekeri iyice çırpın. Daha sonra margarin hariç diğer malzemeleri koyarak tekrar çırpın. Sonra ise tavada yarım paket margarini eritin.(Margarini biraz soğuduktan sonra ) ilave edin.İsterseniz kalıplara koyup dondurun.

Çikolatanız hazır. Afiyet olsun.

Mantar Kurabiye Tarifi


Mantar Kurabiye Tarifi


Malzemeler;

  • 1 paket margarin
  • 2 tane, yumurta
  • 1 çay fincanı, pudra şekeri
  • 2,5 çay fincanı, un
  • 200 gr mısır nişastası
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • kakao


Karıştırma kabına, unu alalım ortasını havuz gibi açalım. oda sıcaklığındaki margarini ilave edelim. Sonra sırası ile, iki yumurtayı kıralım, pudra şekerini ilave edelim. Mısır nişastasını, vanilyayı ve kabartma tozu  ilave edelim. Kıvama gelene kadar yoğuralım.

Kıvama gelen hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparalım, elimizle yuvarlayalım yağlanmış fırın tepsisine dizelim. Küçük bir şişe kapağını birazcık su ile sulandırılmış kakaonun içine batırıp kurabiyelerin üzerine bastıralım böylelikle kurabiyeler mantar gibi görünecek. 200 derecelik ısıda otuz dakika pişirelim.

Mantar kurabiyeleriniz hazır demektir.  Afiyet olsun.

Evinizi Hızlı Temizleme Yolları


Evinizi Hızlı Temizleme Yolları


Mutfak;
Nemli ve deterjanlı bir bez ile tezgahımızın üzerini ve ocağa, sıçrayan yağları silin.
Yerde ekmek, kahve, bisküvi kırıkları var mı? Hemen süpürge ile kapıdan başlamak üzere, köşelere kadar tüm mutfağı süpürün. Hafif nemli bir bez ya da kağıt havlu ile yerdeki tozları silin.


Duvarlar ve dolaplar için;
Seramiklerin ve dolapların, kapı ve pencere çerçevelerinin tozunu almak için; hazır toz bezlerini tercih edin.
Buzdolabının dışını silmek için; raflarını ve içini pamuksuz nemli bir bezle silin.
Yüzeyler için; temizleme beziyle lavabo, tezgah, fırın, ocak ve buzdolabının dış yüzeylerini silin. Muslukların etrafında oluşan kirler için fırça ve toz deterjan kullanın.
Döşemeler için; köşe ve odaya girişten başlamak üzere temizleme beziyle yerleri silin. Sprey temizleyiciler kullanarak yerleri parlata bilirsiniz.


Banyo;
Duştan sonra; küvetin izi temizlemek için 30 saniye fıskiye tutun.
Yerler için; kağıt havlu ya da suyu emebilecek bir bezle yeri silin.
Tuvalet için; temizleyici spreyler sıkın bir süre bekleyin ve sifonu çekin. Yerleri de dezenfekte edecek bir temizleyici kullanarak temizleyin.Tuvaletimizin dışına ve içine sıktığınız spreyi yaklaşık 7 dakika beklettikten sonra içini fırça ile ovun. Dış yüzeyini de nemli bezle silin.
Lavabo için; kıyafetlerinizi koruyan spreyler gibi lavabonun yüzeyini koruyan spreyler de vardır. Toz bırakmayan bir bez ile banyo aynasını, muslukları da silin.
Duşunuz için; duvarların kirecini temizleyen spreyler ya da toz deterjanlarla seramiklerimizi, musluklarınızı (musluklara her spreyi sıkmayın, zarar verip vermediğini okuyun) temizleyebilirsiniz.


Oturma Odası;

Odanın halı olmayan bölümlerini silin.

Klima, raflar, sehpalar, pencere önlerini tüy ve toz bırakmayan bir bezle silin. Duvarlarınızın da nemli bir bezle tozunu alın.
Yerleri süpürüp silmek için; öncelikle süpürge ile yerlerinizi ve halılarınızı süpürün. İlk önce halı olmayan kıyı ve köşeleri sonra halıları süpürün. Halısız yerler için daha az zaman harcarsınız.


Mutfak Temizliğinde Ki Püf Noktalar


Mutfak Temizliğinde Ki Püf Noktalar

Cam bardaklarda ve porselen fincanlarda zamanla oluşan çay ya da kahve lekeleri için en kolay yöntem çamaşır suyuyla yapılan temizlik.

Bardakları ilk aldığımızda dayanıklıklarını artırmak için onları su üzerilerine çıkacak biçimde bir tencereye koyup, kaynatmak gerek. Bardakları bulaşık makinesinde yıkarken, ilk kural birbirlerine değmemelerinin sağlanması... Çünkü özellikle ince cam bardaklarda bu, bardak kenarlarında kırıklara yol açıyor. Şekerli, sıcak bir sıvı içilmiş bardaklar makineye konmadan önce mutlaka iyice çalkalanmalı. Çünkü şeker bardağın dibine yapışıp kalabiliyor. Keza desenli, yaldızlı ya da plastik bardakları makineye atmamakta yarar var. Kristal ayarı olmayan makineye de kristaller atılmamalı. Toz deterjanın daha çok çizdiği düşülürse, jel bulaşık deterjanları önerilebilir.

Cam bardaklarda ve porselen fincanlarda zamanla oluşan çay ya da kahve lekeleri için en kolay yöntem çamaşır suyuyla yapılan temizlik. Ancak cam bardaklar çamaşır suyuna batırılıp, bulaşık makinesine konulursa, deterjan ve çamaşır suyunun birbiriyle etkileşimi, bardağın dokusunu bozabiliyor. Özellikle kışın soğuk mutfaklarda bardak, elde yıkamak için doğrudan kaynar suya konursa çatlama olur. Bunu önlemenin en pratik yolu, bardağı kenarından tutarak suya yavaş yavaş sokmaktır. Bu arada parlaklığını yitiren bardaklar, incir yaprağıyla silinirse yararı olur.

İyi durulanmamış bir bira bardağındaki biranın iyi köpürmeyeceğini, bira bardaklarının sodalı suyla yıkanmasının daha uygun olduğunu belirtmek gerekir.

Elde bulaşık yıkayacaksınız ve bulaşık deterjanınız bitmiş... Sabun var, ama sabun kokusu durularsanız da az-çok belli olur. O zaman bulaşık suyuna iki yemek kaşığı sirke koyun. İyi bir sonuç alacaksınız. Sirke yağ çözücü özelliği ile sadece mutfak temizliğinde değil, pek çok eşya ya da sebze temizliğinde çok değerli bir elemandır.

Kristal temizliğinde de üç ölçek suya katılan bir ölçek sirke, çok güzel sonuç almamızı sağlar. Porselen ve kristal kaplardaki lekeler için de karbonata batırılmış ıslak bir bezle temizlik sağlanır.

Çamaşır suyu, mikrop kırıcı özelliği ile mutfaklarda önemli bir temizleyicidir.

Önce dış temizlikle başlayalım… Mutfak fayanslarını sabunlu suyla sık sık silmek yeterli. Ancak zamanla matlık oluşuyor. O zaman 10-15 günde bir içine az miktarda sirke katılmış kaynar suyla silinirse, fayanslar eski parlaklığına kavuşur.

Lavabo seramik fayans ise içine beyaz kağıt havlu döşeyip, çamaşır suyu dökmeli ve yarım saat kadar beklenmeli, sonra kağıt havlu içinden çıkarılarak, durulanmalı. Lavabo çelikse, üzerinde oluşan lekeler alkole batırılmış bir bezle silinerek çıkarılabilir. Maden sodası da çeliği parlatır. Emaye lavabolara için de en iyi temizlik yöntemi seramikte olduğu gibi, çamaşır suyudur.

Bu arada lavabonun tıkanmaması için 15 günde bir sodalı kaynar su dökmekte yarar var. Eğer ihmal edilmiş ve lavabo tıkanmışsa, bir bardak karbonat-tuz karışımını lavabonun deliğine döküp ardından bir tencere kaynar suyu akıtmak iyi sonuç verir.

Mutfağın yer temizliği diğer bölümlerin temizliğinde kullanılan maddelerle yapılabilir. Ancak mutfakta halı bulundurulmaması, bir hijyen kuralı olarak önemlidir.

Bıçaklardaki soğan, sarımsak kokusunu gidermenin en etkili yolu da, bıçağı tuzla ovup sonra yıkamaktır

Mutfakta çalışırken işi biter bitmez mutlaka yıkanması gereken gereçler var. Rende, limonluk, mutfak robotu parçaları, meyve presi gibi... Bunların üzerindeki sebze, meyve, hamur vs. gibi kalıntılar, kuruduğu zaman uğraştırır. Unuttuğunuzu düşünürsek eğer; Örneğin beyaz peynir kalıntıları en kolay, o rende de patates rendeleyerek çıkarılabilir. Ya da bir parça bayat ekmekle ovaladıktan sonra, önce sıcak sonra soğuk suyla yıkanır. Rende temizliğinde, diş fırçası kullanılabilir. Ama en kolayı bunlarla uğraşmaya gerek bırakmayacak bir yöntem. Rendeleme den önce, rendeyi yağlamak, böylece rendenin atık tutmasını önlemektir.

Bir de soğan, sarımsak kokusu var. ellerdeki kokuyu çıkarmanın en iyi yolu, Hindistan ceviziyle ovmaktır. Ama Türkiye'de bu çok kolay ya da ekonomik olarak bulunan bir madde değil. O zaman imdada çiğ patates yetişir. Ona arkadaş, limon ya da karbonatla ovmaktır. Bıçaklardaki soğan, sarımsak kokusunu gidermenin en etkili yolu da, bıçağı tuzla ovup sonra yıkamaktır (ağzımızdaki kokusunu da maydanoz ya da kahve çekirdeği çiğnemek geçirecektir).

Kırmızı lahana, kereviz, enginar, patates gibi sebzelerin ayıklanırken elleri boyamaması için de, önceden ellere sirke ya da zeytinyağı sürmek engelleyebilir.

Tahta kaşıkların temizliğine gelince... Öncelikle tahta kaşıkları bulaşık makinesinde yıkamak sakıncalıdır. Çünkü tahta doğal, gözenekli bir yapıya sahip olduğu için bulaşık deterjanını emer ve yemek yapımında kullanırken o maddenin yemekle temasına yol açar. En güzel temizliği sirkeyle yapılandır. Tahta kaşıkların çabuk kararmaması ve yemeğin kokusunun sinmemesi için tencereye sokmadan önce iyice ıslatılması gerekir. Tahta kaşık yeni alındığında, zeytinyağıyla silinip ve bu işleme 2 gün devam edildikten sonra yıkanırsa, kaşığın dayanıklılığını artırmış oluruz. Kararan tahta kaşıkların rengini açmanın en kolay yolu onları bir süre oksijenli suda bekletmektir.

Şişe ya da kavanozlardaki etiketleri çıkarmak da bazen sorun olabilir. Etiketin üzerine biraz aseton sürmek, etiketin kolay çıkmasını sağlayacaktır.

Bir ihmal oldu ve tenceredeki yemek, dibine tuttu. Eğer kokusu yemeğe sinmediyse, hemen yemek üst tarafından kaşıkla alınarak, başka bir tencereye aktarılır. Ancak artık kurtarılamaz durumdaysa, içi olabildiğince akıtıldıktan sonra yanık mesafeye dek su koyup, içine 2 kaşık bulaşık makinesi deterjanı atarak kaynatmak, yanığın bir kabuk gibi çıkmasını sağlar. Eğer teflon tencerede iz kalmışsa, içine bir bardak su, 2 yemek kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke koyup, kaynatmak yeterlidir.

Kızartma tencere sindeki yoğun yağ kalıntılarını temizlemek için bol tuzla ovmak, sonra yıkamak gerekir. Yağ şişelerinin temizliği içinse şişe önce sodalı suyla çalkalanır. Ardından sıcak deterjanlı suyla yıkanır ve son olarak kahve telvesiyle çalkalanarak yağ kokusu iyice giderilir.

Sürahilerin dibinde su tortusunun bıraktığı sarımtırak lekeleri gidermenin yolu, iki su bardağı suya, 2 yemek kaşığı tuz ve bir kahve fincanı sirke koyarak, bu karışımla sürahiyi çalkalamaktır. Şişeler de bu yolla temizlenir. Çok kirli su şişelerinin içine kum koyarak çalkalamak da iyi bir temizlik yöntemidir.

17 Kasım 2012 Cumartesi

Semiz Otu Salatası Tarifi


Semiz Otu Salatası Tarifi

Malzemeler;

  • 1 demet semizotu
  • 1 çorba kasesi kadar yoğurt
  • 1 diş dövülmüş sarımsak
  • tuz
  • pul biber
  • 1 çorba kaşığı mayonez( isteğe göre)
  • Zeytinyağı


Semiz otunu yapraklarını ayıkladıktan sonra iyice yıkayıp suyunu süzdürün yoğurt, sarımsak, mayonez ve tuz ilavesi ile iyice karıştırıyoruz. (yoğurt miktarını kendiniz de ayarlayabilirsiniz) Karışımı servis tabağına alıp, üstüne damla damla şeklinde zeytinyağı serpin ve pul biber serperek servis yapın.

Semizotu salatamız hazırdır. Afiyet olsun.

Karnı Bahar Kızartması Tarifi




Karnı Bahar Kızartması Tarifi


Malzemeler;

  • 1 küçük karnı bahar
  • 2-3 yumurta
  • 2-3 kaşık un
  • Kırmızı toz biber
  • Tuz


Karnı baharı çiçek çiçek ayırın ve limonlu kaynar suda 5 dakika haşlayın. Süzün. Yumurtaları çırpın ve diğer malzemeyi ekleyerek karıştırın. Karnı baharları bu karışıma bulayın ve kızgın yağda kızartın.


Sosu için;

  • 3-4 kaşık yoğurt
  • 2-3 kaşık mayonez
  • Kırmızı toz biber
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz

Tüm malzemeyi karıştırarak kızartılmış karnı baharların üzerine dökerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Patates Böreği Tarifi


Patates Böreği Tarifi


Malzemeler;

  • 3 Yufka 
  • 4 Patates 
  • 1 Su bardağı süt 
  • ** 2 bardak zeytinyağı 
  • tuz 
  • karabiber 


İyice kaynatıp kabuklarını soyduğunuz patatesleri rendeden geçirin (çiğ olarak da rendeleye bilirsiniz) , öte yanda yumurtalarla sütü çırpıp rendelediğiniz patateslere ekleyerek hepsini tuz, karabiber ile iyice karıştırın. Sonra hiç bir yerinden yırtık olmayan yufkayı düz bir yere sererek hazırladığınız malzemeyi bir çatal yardımıyla yufkanın üzerine dağıtın. İkinci yufkayı da aynı şekilde yayıp malzemeden bunun üzerine de gezdirin. Sonra üçüncü yufkaya da aynı şeyi uygulayın ve bu üç yufkayı da yavaş yavaş uç taraflarından kıvırmaya başlayın. Böylece rulo şekline gelen böreği bir tepsiye alarak buzdolabının buzluğunda 12 saat bekletin ve sonra da ince ince keserek kızgın yağda kızartın.

Bunu aynı şekilde malzemeyi yufkalara sürüp rulo haline getirdikten sonra tepsiye ortadan başlayarak doladığında üzerine yoğurt yumurta karışımı sürerek fırında da altı üzeri kızarana kadar pişirebilirsiniz.

Patates böreğimiz hazır. Afiyet olsun.

Pratik Bakım Sırları

Pratik Bakım Sırları

Sabah kalktığınızda yüzünüz yorgun veya gözlerinizin altı mor yada şiş ise sallama çay torbalarını sıcak suda biraz beklettikten sonra soğuyana kadar yani ortalama 5-10 dakika kadar gözlerinizin üzerine koyun emin olun ne morluklardan nede şişliklerden eser kalmadığını göreceksiniz.

Yüzünüz soluk gözüküyorsa kahve demleyin ve telvesini yüzünüze sürün biraz beklettikten sonra durulayın emin olun ki hem parlak hemde canlı bir cilde sahip olacaksınız.

Aynı zamanda sallama çayı demledikten sonra sıcakken yüzünüze tampon yapar gibi uyguladığınızda da güzelliğiniz artacak ve gün boyunca bakımlı görüneceksiniz.

Kaşlarınızı alırken canınızın acımasını biraz da olsa hafifletmek için mentollü mendille silin. Az acıyla güzelliğe kavuşacaksınız.

Dudaklarınız çatlıyor hatta yırtık gibi görünüyor ise diş fırçanızı zeytin yağı yada bala batırıp dudaklarınızı fırçalayın. Hem gün boyu parlak hemde bakımlı dudaklarınız oldu.

Manikür zamanınız geldi fakat kuaföre zaman ayıramıyor musunuz? İşte sizi kurtaracak bir ip ucu daha; elinize süreceğiniz herhangi bir bakım yağı yada zeytin yağını sürdükten sonra sert bir fırçayla tırnak etlerinizi geriye doğru fırçalayın daha bakımlı bir ele ve manikür yapılmış gibi görünen tırnaklara kavuştunuz..

Botoks görünümlü bir cilde sahip olmanın evden geçen yolu. Domateslerin kabuklarını soyup püre haline getirin ve içerisine biraz bal ile biraz da zeytin yağı ekleyip yüzünüze ve dekolte bölgenize sürün 1 saat bekletin. Bunu haftada 2-3 kez uygulamanız halinde zaman içerisinde dahada gençleşen bir cilde ve bakımlı çok hoş bir bayan olacaksınız.

Cildiniz hem dinlensin, hem parlasın, hemde bronzlaşsın mı istiyorsunuz? Bunun pratik bir yolu var; patates evet doğru duydunuz patates çiğ patatesi dilimleyip her gün yüzünüzde gezdirdiğinizde yüzünüzün dinlendiğini, parladığını ve zamanla bronzlaştığını göreceksiniz. Hem bakımlı hem güzel...

Hem ağzınız tatlansın hem zayıflayın hemde bakımlı görünün nasıl mı? Elma yiyerek günde 2 elma yemek bağırsakları düzenli olarak çalıştırdığı için toksinlerinizden kurtulmanıza neden olur, hemde cildinize parlaklık getirir. Aynı zaman da da kabuklarını da yüzünüzde bir süre bekletirseniz peeling etkisi sağlar hücreleriniz yenilenir ve daha sağlıklı bir görünüme kavuşursunuz.





16 Kasım 2012 Cuma

Brownie Tarifi


Brownie Tarifi

Malzemeler;

  • 50 gr bütün badem
  • 70 gr file badem
  • 300 gr krema
  • 5 gr kabartma tozu
  • 300 gr un
  • 4 yumurta
  • 125 gr tereyağ
  • 300 gr toz şeker
  • 200 gr beyaz çikolata
  • 70 gr kuru yaban mersini


Toz şeker, tereyağ, krema ve beyaz çikolatayı benmari usulü eritin. İçinde bademleri, yumurtaları, un ve kabartma tozunu ekleyerek 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin. Eritilmiş beyaz çikolata ve yaban mersini ile birlikte servis yapın.


Brownie hazır. Afiyet olsun.

Minik Pasta Tarifleri


Minik Pasta Tarifleri

Malzemeler;

  • 4 çorba kaşığı tere yağı
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket (80 gram) bitter çikolata
  • 4 çorba kaşığı süt


Sosu için;

  • 3 çorba kaşığı kayısı marmeladı
  • 3 çorba kaşığı süt
  • Yarım paket rendelenmiş bitter çikolata 


Tere yağını eritin ve ılınınca içine 1 su bardağı toz şekeri ekleyip iyice çırpın. Yumurtaları ilave edip çırpmaya devam edin. Un ve 1 paket kabartma tozunu eleyip üzerine ilave edin. Süt ve çikolatayı da karışıma ekleyin. Küçük muffin kalıplarını yağlayıp unlayın. İçlerine harçtan dökün.

Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20 dakika pişirin. Sos için, marmelat ve sütü karıştırın.Kekleri kalıptan çıkarıp sıcakken bu karışıma batırın. Rendelenmiş çikolataya bulayıp servis yapın.


Minik pastalar hazır. Afiyet olsun.


Üzümlü Kek Tarifi


Üzümlü Kek Tarifi


Malzemeler;

  • 3 yumurta 
  • Dövülmüş ceviz 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı kadar kuru üzüm 
  • Yarım su bardağı yoğurt 
  • Yarım su bardağı sıvı yağ 
  • 2,5 su bardağı un 
  • 1 paket vanilya ve kabartma tozu 


Geniş bir kapta yumurta ve toz şekeri iyice köpürene kadar çırpın. Yoğurt ve yağı ilave edip tekrar çırpın. Un, kabartma tozu ve vanilyayı da eleyerek ilave edip karıştırın. Son olarak üzüm ve cevizleri de ekleyerek iyice karıştırın. Yağladığınız kek kalıbına döküp fırında 30 dk kadar pişirin.


Üzümlü kek hazır. Afiyet olsun..