- 1,5 su bardağı aşurelik buğday
- yarım su bardağı nohut
- yarım su bardağı kuru fasulye
- yarım su bardağı kuru üzüm
- 10-15 adet kuru kayısı
- 1 su bardağı yer fıstığı
- 7-8 adet kuru incir
- 1 adet elma
- 2 su bardağı şeker
- tuz
- 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz yada fındık içi
- tarçın
Nohut ve kuru fasulyeyi 1 gece önceden aynı kapta ıslatın. Daha sonra suyunu süzüp, düdüklü tencereye aktarın. Üzerini iki parmak geçecek şekilde soğuk su ilave edip 30-35 dakika kadar kaynatın. Buğdayları güzelce yıkadıktan sonra suyunu süzün. Sıcak su ile akşamdan ıslatın. Bir tencereye aktarın. Buğdayların üzerine dört parmak geçecek şekilde soğuk su ile yumuşayana kadar kaynatın. Kayısı, üzüm ve inciri güzelce çöplerini ayıklayın ve yıkayın.
Kayısıları tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Bir tencereye kayısı ve üzümleri aktarın ve bunların üzerilerine iki parmak geçen soğuk su ile 10-15 dakika kadar kaynatın. Büyükçe bir tencereye kaynatılmış nohut ve fasulyeyi, buğdayı ve kuru meyveleri sularıyla beraber aktarın. Suyu yeterli değilse yeterince kaynamış su ilave edin.( baklagillere sonradan ilave edilen soğuk su sertleştirir.Ben sulu yapıyorum. Sebebi aşure piştikten 1 saat kadar sonra katılaşmaya başlıyor.
Tencerenin altını orta hararetli ateşe getirin. Kaynamaya başlayınca şekerini ilave edin. Şekerin miktarını kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. 10-15 dakika kadar daha kaynatın. Altını kapatın. Tavla zarı büyüklüğünde doğranmış elmaları, incirleri ve yer fıstığını ilave edin. Bir çimdik tuz katın ve karıştırın. (koyu kıvamlı bir aşure isteyenler bu noktada 1 su bardağı soğuk su ile inceltilmiş 1 çorba kaşığı nişasta ilave edebilirler) Tarçın ve cevizi servis tabaklarına koyduktan sonra üzerine serpin.
Afiyet olsun.
0 yorum :
Yorum Gönder