21 Ekim 2014 Salı

Hayatınızı Kolaylaştıracak Pratik Bilgiler

Hayatınızı Kolaylaştıracak Pratik Bilgiler

Genel
* Kapılarınız veya çekmeceleriniz bir müddet sonra itseniz de çekseniz de kapanmaları zorlaşır:
Kapınızın, çekmecenizin sürten kısmına vazelin sürün.

* Baş ağrısı için:
Kahve çekirdeğine limon suyu sıkın yavaş yavaş yiyin.(Birkaç tane)

* Mantar kapaklı şişeleri yatık vaziyette saklamalısınız.

* İçeceklere güzel tat ve görüntü vermek için:
Buzu dondururken buz kabının içine kiraz, nane yaprağı, yeşil zeytin vs. koyup dondurun.

* Buz dondururken:
Suyu kaynatın, soğuyunca buz kalıplarına koyup dondurun. Buzlar daha canlı kristal gibi görünür.Kaynamış suda oksijen azalır.
Buda buzun mat görünmemesini sağlar.

* Dişlerinizi doğal temizleyin:
Çileği ezin diş fırçanızın üzerine koyun diş etlerinize kompres yapın. Sonra dişlerinizi fırçalayın.

* Küçük yanıklar için:
Temiz bir süngeri hafifçe ıslatın buzdolabınızın derin dondurucu bölümüne koyun. Yanmış yerin üzerine hafif hafif kompres yapın.

* Ağız kokusu için:
Kahve çekirdeği çiğneyin.

* Arı, sivri sinek sokmalarına karşı:
Kesme şekeri hafif ıslatın sokulan kısmın üzerine hafifçe bastırın zehiri alır ve kaşınmayı şişmeyi önler.

* Fermuarlar sıkışırsa:
Kurşun kalemle fermuar dişlerinin üzerini karalayın.

* Gözlük camları:
Gliserin ile silerseniz buğulanmadığını göreceksiniz.

* Ayakkabılarınız ayağınızı sıkıyorsa:
Bir bardak saf alkolü ayakkabınızın içine dökün. İyice derisine yedirin ve giyin. Derisi ayağınıza göre açılacaktır.

* Cam sil ile deri ayakkabılarınızı silmeyi hiç denediniz mi

* Çiçekleriniz için:
Haşladığınız yumurtanın suyunu saksıya dökün.

* Gülleriniz boyunlarını bükerse:
İlk önce sıcak suya sonra soğuk suya batırın.

* Saksı çiçekleriniz için :
Sigara küllerini saksınıza koyarsanız yapraklardaki kurt böcek vs. yokedersiniz.

* Kapılarınızı vs. cila yaparken :
Cila olmamasını istediğiniz yerlere vazelin sürün buralara cila taşarsa bile kuruyunca çok kolay çıkarabilirsiniz.

* Akü Başları oksitlenirse :
Cola sürerseniz oksitlenmeyi önlersiniz

* Fareleri kaçırmak için :
Nane yağını bir karton parçasının üzerine sürün farelerin geldiği yere koyun.

* Boya fırçaları sertleşmiş ise :
Kaynamış sirkeli suda bekletin yumuşadığını göreceksiniz.

* Elinize uhu yapıştırıcı bulaşırsa :
Asetonla silin

* Mangal ızgaranızı temizlemek zordur :
Ilıkken cam sille temizleyin veya ılıkken nemli gazete kağıdına sarın bir müddet sonra sertleşmiş artıkların yumuşadığını göreceksiniz.

* Boya kokusunu gidermek için :
İki büyük baş soğanı soyup ikiye bölün suyun içine atın bunu da kokulu odaya koyun.

* Cam kırıklarını :
Temizlersiniz fakat kıymıkları göremezsiniz bunu da temizlemek için ıslak pamuk imdadınıza yetişir.

* Ağzı dar şişe kavanoz temizlemek için :
Biraz deterjan biraz su bir kasık pirinç çalkalayın

* Balıklı tava kokusu :
Tavayı limonla bir güzel ovalayın ve yıkayın.

* Kesik Limonu nasıl saklarsınız :
Küçük bir tabağa toz şeker serpin, kesik tarafı şekerin üzerine gelecek şekilde koyun iki hafta limon kurumadan saklanır.

Ampulün üzerine biraz parfümünüz den sıkınız yakıldığında mis gibi kokar odanız.

* Patates haşlarken :
Haşlama suyunun içine bir kaşık margarin koyun patateslerin vitaminlerini kaybetmemiş olursunuz.patatesler daha çabuk pişerler aynı zamanda.

GIDALAR

* Karideslerin haşlanırken çıkarttığı pis kokulardan kurtulmak için:
Karideslerin baş kısımlarını haşlamadan önce koparıp atın ve bir dilim limon ile kaynatın.

* Soyulmuş patateslerin kararmadan saklanabilmesi için:
Saklanacak kabın içine su, bir tutam tuz koyun. Buzdolabında saklayın gerektiği zaman suyla yıkayıp kullanın.

* Pastaların daha gevrek olması için:(tatlı*tuzlu fark etmez):
Hamurun içine bir çay kaşığı tuz atın.

* Dere otonu saklamak için:
Temiz bir havluya kaplayacak şekilde sarın, bu şekilde naylon torbaya koyup buzdolabına saklamaya bırakabilirsiniz.

* Tazeliği gitmiş pörsümüş yeşillikleri canlandırmak için:
İki kaşık limon suyu karıştırılmış buzlu su dolu kabın içine koyun 1 saat buz dolabında bekletin.

DAHA YEŞİL SEBZELER

Yeşil sebzelere renk veren, klorofil maddesidir. Pişirdiğinizde sebzelerin bu yeşil rengi daha az kaybetmeleri için, önce bol buzlu suda bekleterek, klorofilin sabitleşmesini sağlayın.

KARARMAYAN SOĞANLAR

Soğanları kızartmadan üzerilerine biraz un serperseniz, kavururken kararmazlar.

KIZARMIŞ BÖREK

Börek üzerinin kızarması için üzerine yumurta sürülür, evde yumurta kalmamışsa, biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk olduğunu göreceksiniz.

DOMATES’İN KABUKLARI

Domates’in kabuklarını kolay soymak için, bıçağın sırtıyla domateslerin kabuklarını soyacağınız yönün tersine sürtün ve daha sonra soyun ya da domatesleri kaynar suda 1 dakika bekletin.

TATLI PATLICAN

Patlıcanların acısını almak için , patlıcanları soyduktan sonra tuzlu suda bir müddet bekletin. Sarı su çıktıktan sonra, patlıcanları sıkarak sudan alın.

VİTAMİNİ KAYBOLMAYAN SALATA

Yeşil salata ve marulun yapraklarını yıkadıktan sonra bıçakla keserek doğramak yerine, elinizle koparın.
Böylece vitamin kaybını önlemiş olursunuz.

REÇEL YAPARKEN
Reçel yapacağınız meyveleri iyice yıkayıp kurulamalısınız. Karıştırırken mutlaka tahta kaşık kullanmalısınız. Şekerlenmeyi önlemek için limon tozu yerine, limon suyu kullanın. Kavanozlara koyduğunuzda iyice soğumadan ve üzerindeki hava kabarcıklarını kağıt havlu ile almadan kavanozun ağzını kapatmayın. Reçellerinizi serin ve karanlık yerde saklayın.

LEZZETLİ ÇİKOLATA SOS

Çikolata sosu hazırlarken içine koyacağınız bir tutam tuz, çikolata sosunun kokusunu daha da belirgin kılar. Çikolata sosun içine biraz kahve eklediğinizde, tadının çok değişik olduğunu göreceksiniz.

KOLAY SOYULAN YUMURTALAR
Katı haşlanan yumurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutun ve bir süre soğuk suda bekletin. Su kabuğun gözeneklerinden girerek soymayı kolaylaştırır.

MANTAR SOTE PİŞİRİRKEN

Mantar sote pişirirken, tencerenin kapağını açık bırakırsanız, hem mantarların sulanmasını hem de kararmasını önlersiniz.

PİŞMİŞ YUMURTAYI ÇİĞ YUMURTADAN AYIRMAK
Pişirip sakladığınız yumurtaları , çiğ yumurtalarla aynı yere koyuyorsanız, bunları ayırmanın en kolay yolu
çiğ yumurtalar döndürdüğünüzde kolaylıkla dönmezken, pişmiş yumurtalar kendi ekseni etrafında rahatlıkla dönerler.

TAVUK ETİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Tavuk eti çabuk bozulan gıdalardandır. Son kullanıcı olan müşteriye ulaşıncaya kadar hijyenik ortamlarda saklanması bir zorunluluktur. Denetim altında kesildikten sonra bakteri üretimine yol açmaması için +40 C’ de saklanmalıdır. Tavuk eti müşteri tarafından satın alındıktan sonra buzdolabında en fazla 1 gün bekletilip tüketilmelidir. Derhal tüketilmeyecek ise, temizledikten sonra tavuk plastik folyoya sarılarak derin dondurucuda bekletilebilir. Bu şekilde dondurulmuş etler *180 C’ de 3 ay kadar saklanabilir. Ayrıca, tavuk eti tahta et tahtası üzerinde kesilmemelidir. Siyah etten farklı olarak mikro
organizmalara karşı daha dayanıksız olan tavuk etinin mermer veya plastik üzerinde kesilmesi gerekir.

YOĞURDUN FAYDALARI

Yoğurttan daha fazla yararlanmak için suyunun atılmaması gerekir. Yoğurdun tüm vitamin ve
mineralleri bu suda bulunmaktadır. Ayrıca, bu su yemeklere ekşi bir tat kazandırmak istenildiğinde de
kullanılabilir.

YEŞİL SEBZELERİN CANLILIĞININ KORUNMASI

Satın alınıp buzdolabında saklanan yeşil sebzeler bir süre sonra canlılıklarını yitirirler. Tekrar canlı hale
getirmek için ise, yıkanıp 10*15 dk. kadar 2 litrelik suya katılmış 1 yemek kaşığı limon suyunda
bekletilmesi yeterli olacaktır.

EKMEĞİN KÜFLENMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN

Ekmeğiniz durup dururken dolabında küfleniyorsa, ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli suyla silmek
yeterlidir.

* Evinizde mayonez yaparken:
Zeytinyağ yerine susam yağı kullanın. Mayoneziniz daha uzun zaman bozulmadığını göreceksiniz.

* Yeşil salatalık malzemelerinizi elinizle koparırsanız vitaminlerini öldürmez siniz.

* Balık çorbası yaparken:
Suyunun daha lezzetli olması için balıkları en*az 45*60 dakika kaynatın.Baş ve kuyruk kısımlarının en lezzetli yerleri olduğunu unutmayın.

* Karnabahar pişirirken eve yayılan kokudan kurtulmak için:
pişirme suyuna bir parça tuz ve iki kaşık sirke ilave edip, suyun üzerinde
köpük oluşumunu bekledikten sonra, içine sebzeleri atmayı deneyin. Evi saran kötü
kokudan eser kalmadığını göreceksiniz.

* Mutfağınıza sinmiş kızartma kokusunu yok etmek için:
ızgaranın üzerine defne yaprağı, ada çayı yaprağı ve kekik yaprağı koyun.

* Yemeğinizin içine şarap yerine koyabileceğiniz karışım:
1/3 üzüm sirkesi, 2/3 su, 1 küp şeker; bunları
iyice karıştırın ve yemeğinizde kullanın. Sonuç mükemmel olacak.

* Sosislerin patlamasını önlemek için:
fırın ya da ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanız yeterli olacaktır.

* Meyvelerin arasına serpiştirebildiğiniz herhangi bir türden yapraklar onları uzun süre taze
tutacaktır.

* Nane, ada çayı ve çekilmiş cevizin pek çok yemekte kullandığınız başamel sosa çok hoş
lezzet kattığını biliyor muydunuz ? Fakat bu aromalı otları, sos pişip ateşin söndürülmesine
yakın tencerenin içine ilave etmeye dikkat edin.

* Bayat ekmeği ince ince dilimleyin üzerine az miktarda süt serpin ve kızgın yağda bir
yüzünü kızartın. Ters çevirip üzerine domates ve taze kaşar peyniri koyun. Peynirler
erimeye başlayınca üzerilerine kekik ve karabiber serpip sıcak sıcak servis yapın.

* Sıkılmadan önce bir süre soğuk suda bekletilen portakalların daha fazla verdiklerini biliyor
muydunuz ?

* Et ya da balık yaptığınızda yemeğinizin suyunun daha lezzetli olmasını istiyorsanız birkaç
damla 95ºC ' lik alkol serpiştirin. Tadı damağınızda kalacak.

* Tavuk etinizin daha yumuşak, daha güzel kokulu ve daha lezzetli olması için pişirmeden
önce tavuğu yarım limon ile iyice ovalayın ve sonra tavuğun üzerine ve içine rendelenmiş
limon kabuğu koyun.

* Kış aylarında hepimizin vazgeçilmez içeceği C vitamini deposu portakal suyudur. Eğer
portakalları sıkmadan önce yarım saat soğuk suda bekletirseniz sıktığınızda daha çok
portakal suyu elde edersiniz.

* Sarımsakların daha çabuk ezilmesi için cam bir kavanozda ve buzdolabında saklamanız
yeterli olacaktır.

*Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve çok az zeytinyağı konmuş suda bir
süre haşlayın. Daha sonra istediğiniz küçüklükte dilimleyin ve pilav yaparken içine karıştırın.
Göreceksiniz pilavınız çok leziz olacak.

*Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokularını temizleyip yerine güzel kokular bıraksın diye satın
aldığımız o pahalı ürünler istediğiniz gibi ferah bir koku bırakmıyorsa, size daha pratik ve
ucuz bir önerimiz var. Yemek yapmadan önce fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su ile
doldurulmuş bir tava koyun. Fırınınızı birkaç dakika için ısıtın. Daha sonra soğumaya bırakın.
Fırınınız umduğunuzdan da güzel kokacak.

* Eskilerin yöntemleri her zaman en iyi, en doğrudur. Bisküvilerin ve kurabiyelerin taze
kalması için, teneke bir kaba koyun ve yanına bir avuç pirinç bırakın; bayatlama sorunu
ortadan kalkacaktır.

* Elmanın faydaları bitmez. Lahana yemeği yaptıktan sonra evinize sinen ve pencereleri
açsanız da çıkarmayı başaramadığınız lahana kokusundan kurtulmak artık çok kolay. Bir
elmanın kabuğunu soyup lahananın pişme suyuna ekleyin. Hem koku çabucak yok olacak,
hem de lahananın hazmı daha kolay olacak.

5 Haziran 2014 Perşembe

Karamelli Sütlü Tatlı Tarifi

Karamelli Sütlü Tatlı Tarifi


Muhallebi Malzemeleri;

  • 9 su bardağı süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 kahve fincanı un
  • 1 kahve fincanı mısır nişastası
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı

Muhallebinin Hazırlanışı;

        Yukarıdaki malzemelerden vanilya dışındakileri kullanarak bir muhallebi pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan indirin ve içine vanilyayı ekleyin. Mikser ile bir süre çırpın. Dondurma kulplarına yada büyük bir borcama dökün oda sıcaklığına gelince buzdolabına koyun. (1 gece dolapta beklermeniz tavsiyemdir.) 


Karamel Malzemeleri;
  • 1 su pardağı toz şeker
  • 2 paket krema

Karamelin Hazırlanışı;

          Şekeri bir tencereye koyun ve sürekli karıştırarak yakın. Altını kapatın. Bi kaç dakika sonra kremaları ekleyin ve birbiriyle özleşene kadar ve soğuyuncaya kadar karıştırın. (Eğer soğuyunca sertleşirse biraz soğuk süt ekleyebilirsiniz.) Oluşan karışımı muhallebinin üzerine dökün.


Üstünün Malzemeleri;
  • 3 milföy hamuru

Üstünün H:azırlanışı;

         Her bir milföy hamurunu 4'e bölün. Kuru kuru fırına verin. Kabardıklarında fırından çıkartıp ortadan ikiye bölün ve tekrar beyaz tarafları kızaracak şekilde fırına koyun. Her tarafı kızarıncaya kadar fırında tutun. Soğuduktan sonra elinizle ufalayın. Tatlınızı ikram etmeden önce bu kırıntılarla üstünü süsleyin.

        Milföy hamuru kullanmak istemiyor yada elinizde milföy hamuru yoksa ceviz, fındık, fıstık ile de süsleyebilirsiniz.

Karamelli sütlü tatlı tarifimiz hazır. Afiyet olsun.









24 Nisan 2014 Perşembe

Hamur Kızartması


Hamur Kızartması

Malzemeler;

  • Un
  • Maya
  • Karbonat
  • Yoğurt
  • Su
  • Tuz
  • Yağ

            Unu eleyerek derin bir kabın içine alın, içine karbonat, maya ve tuzu karıştırın. 1 bardak kadar yoğurdu ilave edip yoğurun sıvı olursa un  - koyu olursa ılık su ekleyin ve yoğurun. Daha sonra tezgahın üzerine alıp gerekirse un sepeliyerek merdane yardımıyla açın ve bıçakla istediğiniz büyüklükte kareler kesin. Kesme işlemi bittikten sonra tava yada kızartma tencerenize yağ koyup kızdırın. Bu esnada hamurunuz da 5 dk kadar dinlenmiş olacak. Yağınız kızdığında hamurları üst üste gelmeyecek şekilde bırakın. Her iki tarafı da kızaracak şekilde çevirerek pişirin. Kapaklı bir kapın içine havlu kağıt serin ve pişenleri üzerine alın böylece fazla yağını peçete emmiş olacak. (fırından alacağınız ekmek hamuruna biraz tuz ekleyip şekillendirdikten sonra kızartırsanız aynı lezzeti yakalamış olursunuz.)
             
             Yanında ev salçası, peynir, domates, salatalık, reçelle servis yapın.
             
             Hamur kızartmanız hazır. Afiyet olsun.

21 Ocak 2014 Salı

BAKLİYAT TÜRLÜSÜ

BAKLİYAT TÜRLÜSÜ

Malzemeler:

  •   Yarım su bardağı nohut (haşlanmış)
  •   Yarım su bardağı yeşil mercimek (haşlanmış)
  • Yarım su bardağı börülce (haşlanmış)
  • Yarım su bardağı kuru fasulye (haşlanmış)
  • 1 soğan
  • 2 domates
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Sıcak su
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kıyılmış maydanoz

     

    Hazırlanışı:
    Soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Rendelenmiş domates, sarımsak ve salçaları ekleyerek birkaç dakika yüksek ateşte pişirin. Haşlanmış mercimek, börülce, nohut ve fasulyeleri ekleyip 2 dakika pişirin. Tuz, karabiber ve üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. 25-30 dakika pişirip servis tabağına alın. Maydanoz ile süsleyerek sıcak ya da ılık servis yapın.

    Evde olan malzemeleri değerlendirebileceğiniz, hem doyurucu hem sağlıklı olan bakliyat türlüsü yemeği tarifi hazır. Afiyet olsun.

ZEYTİNYAĞLI HAVUÇ YEMEĞİ

 

 ZEYTİNYAĞLI HAVUÇ YEMEĞİ

Malzemeler:

  • 1 kg. havuç
  • 2 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

     

    Hazırlanışı:
    Havucu kazıyıp halka halka doğrayın. Soğanı piyazlık doğrayın. Tencerede zeytinyağında soğanları kavurun, havuçları ekleyip biraz kavurduktan sonra üzerine yıkanmış pirinçleri serpin. Tuz ve 1 çay bardağı sıcak su ekleyip pişmeye bırakın. Havuçlar yumuşayınca ateşten alın. Soğuk servis yapın.

     

    Ekmeksiz olarak yiyebileceğiniz ara öğün yada misafirlerinize ana yemekten önce servis edebileceğiniz basit ve pratik bir yemek. Zeytinyağlı havuç yemeği hazır afiyet olsun.  

     

SEBZELİ OMLET

SEBZELİ OMLET

Malzemeler:

  • ½ adet havuç
  • ½ adet kabak
  • 3 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 2-3 dal roka

     

    Hazırlanışı: 

    Kabak ve havucu küp şeklinde doğrayın. Yumurtaları ayrı bir kasede çırpın. Yumurtalara havuç ve kabak parçalarını ekleyin. Zeytinyağını teflon tavaya koyun, malzemeyi ekleyip, kapağını kapatarak pişirin. Taze roka yapraklarıyla süsleyerek servis yapın. 

     

    Sabah kahvaltınızda tüketebileceğiniz hem sağlıklı hem pratik olan ve sizi fit tutacak sebzeli omlet yemeği tarifi hazır afiyet olsun. 

 

 

5 Çayı

 

 

FIRINDA ÇİĞ BÖREK

 Malzemeler:

  • 3 yufka
  • 500 gr kıyma
  • 1 büyük soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 su bardağı ayçiçek yağı
  • 1 yumurta sarısı
  • Üzeri için
  • Susam
  • Çörekotu

  Hazırlanışı:
Kıymayı bir kaba alın. Soğanı rendeleyip kıymaya ilave edin. Tuz, karabiber ile tatlandırın. Bir yufkanın tamamını düz bir alana yayıp üzerini fırça yardımıyla yağlayın. Yufkanın tam ortasına hazırladığınız kıyma harcından yayın. Kenarından tutup diğer yarısının üzerine katlayın ve çok sıkmadan sarın. Uçlarından tutup içe doğru kıvırın ve yağlanmış fırın tepsisine alın. Aynı işlemi diğer yufkalar için de tekrarlayın. Hazırladığınız börekleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine alın. üzerine susam ve çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Ilık servis yapın.

 

Hem pratik hem basit 5 çayı için enfes fırında çiğ böreği yemek tarifini sizelerle de paylaştım afiyet olsun.

Kestaneli Hindi Büryan


 Kestaneli Hindi Büryan


Malzemeler
  • 2 haşlanmış hindi but eti
  • 300 gr kestane
  • 1 soğan
  • 3 su bardağı pirinç
  • 4-5 su bardağı hindi suyu
  • 1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz
  • Karabiber

Hazırlanışı:
Kestaneleri ızgara usulü pişirin ve kabuklarını soyun. Pirinci yıkayıp ılık suda bekletin. Tereyağı ile ayçiçeği yağını ısıtın. Üzerine yemeklik doğradığınız soğanı ilave edip kavurun. Yumuşayan soğanın üzerine kestaneleri ve suyunu süzdüğünüz pirinci ekleyip rengi şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Malzemeyi fırın kabına yayın. üzerine ayıkladığınız hindi etlerini, 4 su bardağı suyu, tuz ve karabiberi ekleyip üzerini hava almamasını sağlayarak yağlı kağıt ile kapatın. Alüminyumfolyo ile de kapattıktan sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin. Fırından çıkarıp sıcak servis yapın.


Kestaneli hindi büryan yemeği tarifi hazır afiyet olsun.

13 Ocak 2014 Pazartesi

Portakallı Tarçınlı Kek

Malzemeler:


  •     3 adet yumurta (oda ısısında)
  •     1 su bardağı + 2 yemek kaşığı tozşeker
  •     1 adet portakalın kabuğu (ince rendelenmiş)
  •     1 adet portakal suyu + 1 su bardağı olacak kadar süt ilave edin
  •     3/4 (1 su bardağından 2 parmak eksik) sıvıyağ
  •     3 su bardağı un
  •     1 kabartma tozu, vanilya
  •     1 tatlı kaşığı tarçın
  •     yarım su bardağı kuru üzüm
  •     yarım su bardağı iri kıyılmış ceviz veya kavrulmuş fındık


   Yapılışı:

  • Tozşekeri çırpma kabınıza alıp rendelenmiş portakalı ilave edin bir miktar mikserle çırpın.
  • Yumurtaları ilave edip çırpmaya başlayın.
  • Yaklaşık mikserin gücüne göre 4-6 dakika çırpmaya devam edin.
  • Yumurta ve şeker karışımı çırpmanın sonunda kabarıp beyazlaşacaktır.
  • Portakalın suyunu sıkıp bardağa aktarın ve üzerine 1 bardağa tamamlayacak kadar süt ilave edin. Karışıma koyup hafif karıştırın.
  • Unu kabartma tozu, vanilya ve tarçınla birlikte eleyin ve karışıma ilave edip tekrara düşük hızda veya spatula yardımıyla kek hamurunu karıştırın.
  • Üzüm ve kullanıyorsanız fındık veya ceviz içini ilave edip karıştırın.
  • Yağlanmış unlanmış veya kağıt serilmiş kek kalıbınıza aktarıp üzerine isterseniz iri kahverengi şeker ve file fındık serpiştirin.
  • Isıtılmış 170C dereceli fırında kabarıp kızarana ve kürdan batırdığınızda temiz çıkana kadar pişirin. 

Kekimiz hazır afiyet olsun


9 Ocak 2014 Perşembe

10 Güzellik Sırıı

Saçlarınızı Birayla yıkayın: Evet, yanlış duymadınız! Saçlarınızın parlaklık ve güç kazanması için birayla yıkayın ve birkaç dakika bekleyin. Ardından saçlarınızı ılık suyla durulayın.

Buz küpleri kullanın: Kırışıklık, sivilce ve yağlı cilt gibi sorunları engellemek için yüzünüze buz küpleriyle masaj yapın. Buzlar eriyene kadar yüzünüzde gezdirmeye devam edin. Her gece bu işlemi yaparsanız, cilt sorunlarınıza "elveda" diyebilirsiniz.

Güneş kremi sürün: Hava ister güneşli, ister yağmurlu olsun her gün güneş kremi sürmeyi unutmayın. Dermatologlar, ultraviyole güneş ışınlarının %80'nin bulutların arasından geçtiğini söylüyor.

Dirsekleri nemlendirin: Yapılan araştırmalara göre, cilt bakımında en ihmal edilen noktalardan biri dirsekler. Gün içerisinde kullandığınız nemlendiriciyi kurumuş dirseklerinize sürün. 2 gün içerisinde yumuşacık ve pürüzsüz olacaklardır.

Gözaltı morluklarına patates: Sabah uyandığınızda göz altlarınızda oluşan şişlikler ve morluklardan kurtulmak istiyorsanız, patatesin mucizevi gücünden yaralanın. Soyduğunuz patatesleri dilimleyin ve göz kapaklarınızda 10 dakika kadar bekletin. Ardından ılık suyla yüzünüzü yıkayın.

Makyaj süngerleri kullanmayın: Makyaj süngerleri, makyaj yaptığınız sırada en büyük yardımcınız olabilir; ancak bu süngerler cildinize yüksek oranda zarar veriyor. Makyaj süngerleri birkaç defa  kullanıldığında içerisindeki makyaj kalıntıları nedeniyle bakteri barındırabiliyor. Cildinize zarar vermemek için makyaj fırçalarını deneyin. Fırçalar kirlendikçe bebe şampuanı ile temizleyebilirsiniz.

Güzel kirpikler için: Uzun ve kıvrımlı görünen kirpikler istiyorsanız, maskara sürmeden önce kirpik kıvrıştırıcı kullanın. Ardından iki kat maskara sürün; ancak yavaş ve nazik hareketlerle uygulayın.

Sivilcelerinizi sıkmayın: Sivilceleriniz ne kadar can sıkıcı görünse de onları asla sıkmayın. Çünkü sıktığınız sivilcelerin içinden çıkan bakteriler, başka bölgelere yayılır ve yeniden sivilce oluşumuna zemin hazırlar.

Fondöten rengini iyi seçin: Boynunuz ve dekolte bölgenizden farklı gözüken bir cilt tonu görüntüsünün ne kadar rahatsız edici olduğunu biliyoruz. Fondöteninizi seçerken, cildinizle uyumlu olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Çene altınıza bir parça sürün ve nasıl durduğuna bakın.

Beyazları kamufle edin: Saçlarınızda çıkan beyazlarınıza siyah maskara sürerek kapatabilirsiniz. Eğer sarışınsanız, bronz pudralardan yardım alabilirsiniz.

5 Ocak 2014 Pazar

Paella Yemeği Tarifi

Paella, İspanyol mutfağının en önemli lezzetlerinden birisi. 

Temel olarak bir çeşit pilav olmakla birlikte sayısız malzeme tercihiyle hazırlanabilen paella, genelde deniz mahsulleriyle yapılıyor.


Paella malzemeleri
  • 2 su bardağı pirinç
  • 30 adet karides (küçük boy)
  • 1 su bardağı mantar
  • 1 su bardağı taze soğan
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet havuç
  • 2 yemek kaşığı maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı köri sos
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Tuz ve karabiber
Paella hazırlanışı
  • Karidesleri kaynayan suda 4 - 5 dakika kadar haşladıktan sonra süzüp bir süre beklemeye bırakın.
  • Pirinci tuzlu suda iyice yıkayıp 10 dakika kadar haşlayın ve süzün. 2 kaşık zeytinyağı ekleyip iyice karıştırın.
  • Büyükçe bir tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyun, dilimlediğiniz soğanlar ve mantarlarla birlikte kavurun.
  • Mantarlar suyunu çekince yeşil biberi, kırmızı biberi, rendelenmiş havucu, dövülmüş sarımsağı kıyılmış maydanozu, körü sosunu, kekik, tuz ve karabiberi ekleyin.
  • Karışımı 8-9 dakika kadar pişirin.
  • Karidesleri sosa ekleyin ve karıştırın.
  • Son olarak haşlanmış pirinçleri de tavaya ekleyin ve 5-6 dakika kadar yavaşça karıştırarak pişirin.

24 Aralık 2013 Salı

Bebek gibi bir cilde sahip olmak ister misiniz

La Prairie, Algenist, Strivectin, Rexaline, Erborian, Sisley, Shiseido, Guerlain, Clarins, Estee Lauder, Clinique, Lancome, YSL, Biotherm ve Cristian Dior gibi dev markaların yer aldığı Sephora mağazalarında, cilt bakım uzmanları tarafından ücretsiz cilt analizi ve bakımı yaptırabiliyor. Üstelik beğendiğiniz markanın 2 ve üzeri cilt bakım ürününü aldığınızda, alışverişlerinizde %15 indirim fırsatından da yararlanabiliyorsunuz. Cilt bakımı yaptırmak istiyorsanız öncesinde mağazayı arayarak randevu almanız yeterli.

Sephora Instant Eye Make up Remover, 9,90 TL (50 ml)
Göz makyajınızı anında temizlerken, içeriğindeki zeytin ağacı özü ile kirpiklerinizi besler.

Sephora Express Nail Polish Remover , 19,90 TL
Ojelerinizi tırnaklarınıza zarar vermeden tek bir hareketle çıkartırken, geride güzel bir koku bırakır.

Sephora Express Dry Shampoo, 16,00 TL
Yıkama ve durulamaya gerek kalmadan saçlarınızın her zaman temiz ve parlak kalmasını sağlar.

20 Aralık 2013 Cuma

Yılbaşında Elmalı Çorba

Usta aşçının taze fesleğen soslu ve beyaz peynirli dana carpaccio ile servis ettiği yer elması çorbası lezzetiyle yılbaşı sofranızda fark yaratacak...

Malzemeler: 4 kişilik yerelması çorbası için:
  • 500 gram yerelması                                
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı beyaz şarap
  • tuz, beyaz tane biber
  • 2 çorba kaşığı krema
  • 1 litre tavuk suyu
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 dilim rendelenmiş beyaz peynir
  • 1 çay kaşığı taze fesleğen sosu (pesto sos)
  • Tuz, beyaz tane biber

Hazırlanışı: Tencereye zeytinyağı konulur. Kuru soğan pembeleşinceye kadar kavrulur. Patates ilave edilir bir süre daha kavrulur. Yer elmaları ile birlikte beyaz şarap çektirilir. Tavuk suyu ilave edilerek çorba yapılabilecek şekilde pişirilir. Blanderdan geçirilen çorba tuz, akbiber ve krema ilavesiyle son işlemi yapılır. Beyaz peynirli dana carpaccio için, dana bonfilesi çok ince şekilde dövülür. Beyaz peynir pesto sosla karıştırılır ve carpaccionun içerisine doldurulur. Bohça haline getirilir ve servis edilir.
Aşçının notu: Arzu edilmezse şarap kullanılmayabilir. Dana carpaccio için çiğ et yerine jambon kullanılabilir.

13 Aralık 2013 Cuma

Fırında Hindi Tarifi

Malzeme :


  • 2 kg’lık bir hindi.
  • 1 limon,
  • 1 diş sarmısak
  • 2 orta boy havuç
  • 1 bardak su,
  • biraz tuz
  • 6 çorba kaşığı sadeyağ
  • ya da margarin.
  • 2 soğan.



Yapılışı:

Tüyleri yolunmuş içi temizlenmiş, yıkanıp tuzlanmış hindiyi yağ soğan, sarmısak ve kazıyıp dörde böldüğünüz havuçlarla birlikte bir tencereye koyun. Suyunu sıktığınız limonun’ kabuklarını da atın içine. Ve tencerenin kapağını kapatıp ocağa koyun. Su kaynayınca, tencereyi, kapağını açmadan olduğu gibi kızgın fırına sürün. Ve hindi yumu­şayıncaya kadar, öbür tarafını da çevirmek suretiyle pişirin Yumuşaymca, açın tencerenin kapağını. Ve dibindeki yağ­lı sudan arada bir, kaşık kaşık alıp üzerine dökmek sure­tiyle hindinin nar gibi kızarmasını sağlayın. Sonra da hin­diyi, göğüs but ve kol kısımlarını ayırmak suretiyle par­çalayarak bir tabağa yerleştirin. Tencerede kalan sebzeleri de (Limon hariç) bir süzgeçten geçirip püre haline getirin. Ve bunu ya hindinin üzerine dökerek ya da bir salçalığa koyarak hindiyle birlikte servis yapın. (Limon suyu hem hindiyi çabucak pişirecek hem bembeyaz yapacaktır, eti­ni).

yılbaşı hindi tarifi

4 Kasım 2013 Pazartesi

Geleneksel Aşure Tarifi



Aşure Tarifi


Malzemeler;
  • Yarım kilogram buğday
  • 1 çay fincanı pirinç
  • 200 gram kuru fasulye
  • 200 gram kuru ceviz
  • 200 gram fındık
  • 100 gram pilav fıstığı
  • 1 kilogram toz şeker
  • 200 gram nohut
  • 4 adet limon
  • 50 gram kuş üzümü

Hazırlanışı;

Pirinçleri ve buğdayları yıkayın. Pirinçleri ve buğdayları tencereye koyun ve üzerine su ekleyin (üzerini 2-3 parmak aşacak şekilde). Bu şekilde 5 dakika karıştırarak pişirin. Kapağını sıkıca kapatıp sıcak ortamda, bir gece bekletin. Ertesi gün nohut ve fasulyeleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. Pirinç ve buğdayları tencereye biraz sıcak su ekleyerek ateşe koyup kapaksız olarak kaynatın. Dibinin tutmamasına dikkat edin, devamlı karıştırın. Bir süre sonra altını kısarak, kabukları soyulmuş nohut ve fasulyeleri katın.
Malzemeler kısık ateşte pişerken karıştırarak bir kilogram şekeri de ilave edin. Ateşten almaya yakın limonları rendelenip aşureye katın ve bir iki taşım daha kaynatın. Ateşten almadan önce isteğinize göre gül suyu da ekleyebilirsiniz. Soğumadan kaselere koyun. Fındığı, cevizi ve pilav fıstığını kavurarak aşurelerin üzerine serpiştirebilirsiniz ya da aşurenin üzerine tarçın ya da nar taneleri ekleyebilirsiniz.

Geleneksel Aşure tarifi hazır. Afiyet olsun.

5 Ağustos 2013 Pazartesi

Hazır Yufkadan Pratik Baklava Tarifi

Hazır Yufkadan Pratik Baklava Tarifi


Malzemeler :
1 paket baklavalık yufka (40 adet oluyor içinde)
3-4 su bardağı dövülmüş ceviz
1,5 su bardağı sıvı yağ
200 gr tereyağı


Şerbeti İçin ;
4 su bardağı su

2 su bardağı şeker


Önce şerbetini hazırlıyoruz. Şeker ve su kaynatılır. Bir kaç dk kaynadıktan sonra altı kapatılır. Soğuması için kenara alınır.

Fırın tepsisi yağlanır. Yufkalardan biri tepsiye serilir. Üzerine ceviz serpilir. İkinci yufka üzerine serilir ve sıvı yağ gezdirilir. Üçüncü yufka serilip ceviz serpilir. Dördüncü yufka serilip sıvı yağ gezdirilir. Bu şekilde bir ceviz bir sıvı yağ olmak üzere tüm yufkalara sırasıyla aynı işlem uygulanır. En sonra yufka serildiğinde üzerine bir şey koymuyoruz. Ve baklavamızı dilimliyoruz. Ayrı bir yerde tere yağını eritiyoruz. İlk sıcaklığı geçince soğumadan dilimlediğimiz baklavanın üzerine döküyoruz. 180-200 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

Fırından çıkan baklavanın ilk sıcaklığı geçince soğumuş olan şerbetimizi döküyoruz.
Baklavamız şerbetini iyice çekip dinlendikten sonra servise hazırdır.

Hazır yufkadan pratik baklava tarifimiz hazırdır. Afiyet olsun.

4 Ağustos 2013 Pazar

Aptamil Akademi'de yerinizi almaya hazır mısınız?

Bebeklerin güvenle beslenmelerine ve gelişimlerine katkıda bulunarak sağlıklı nesiller yetiştirme amacıyla yola çıkan Milupa Aptamil, 29 yıldır bulunduğu Türkiye bebek beslenmesi pazarının lideri olarak, şimdiye kadar gerçekleştirdiği seminerlerle binlerce anneye bebek beslenmesi konusunda bilgilendirme yapmıştır.

Aptamil Akademi ile anneler ve anne adayları, hamilelikten bebeklerinin 36 ayına kadar geçen sürede bebekler ile ilgili en çok merak edilen; gerek bebek beslenmesi, gerek bebek bakımı, gerekse bebeklerin yaşadığı sağlık problemleri ile ilgili tüm bilgileri konunun uzmanlarından öğrenme ve izleme fırsatı bulacaklar.

Bebek beslenmesi alanındaki yüzyılı aşan tecrübe ve uzmanlığın ışığında bebeklerin en doğru beslenme olanaklarına ulaşabilmesini birincil önceliği olarak gören Milupa Aptamil, hazırlanan dört farklı bölümle  hamilelik, 0-6 ay, 6-12 ay ve 12-36 ay bebekler için bilinmesi gerekenleri uzmanların anlatımıyla görüntülü olarak annelere ulaştırıyor. Her videonun sonunda ise anneler kendileri için iki farklı soruyla karşılaşacaklar. Her bölüme ait soruları doğru olarak yanıtlayan anneler ise Aptamil Akademi sertifikasının sahibi olacak.

Bebeklerin en hızlı geliştikleri ilk yıllarında annelerin doğru bilgilerle bebeklerinin beslenme ve bakımını yapmasının önemini vurgulayan Milupa Aptamil, Aptamil Akademi ile bebeğini en iyi şekilde yetiştirmek isteyen anneleri http://www.milupa.com.tr/aptamil-akademi adresine bekliyor.

Milupa Aptamil’i sosyal hesaplardan takip edebilirsiniz:

https://www.facebook.com/milupaannebebekkulubu
https://twitter.com/milupatr



Bir bumads advertorial içeriğidir.


3 Ağustos 2013 Cumartesi

Kandil Lokması Tarifi


Kandil Lokması Tarifi

Malzemeler:
3 su bardağı un
1.5 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
1 paket kuru toz maya
kızartmak için sıvıyağ

Hazırlanışı:

Un elenir üzerine maya, tuz, toz şeker ve ılık su ilave edilerek yoğrulur. Oda sıcaklığında 40-50 dakika üzeri nemli bir bezle örtülerek mayalanmaya bırakılır. Tavaya sıvı yağ koyulur ve kızdırılır. Hamurun ele yapışmaması için eller yağlanır ve hamurdan limon büyüklüğünde parça koparılarak elde açılır ve ortası delinerek (ortası delinmez ise balon gibi şişebilir) kızgın yağa atılır ve iki tarafı kızartılarak yağı süzülmesi için kağıt havlu serilen tabağa çıkartılır ve çayla birlikte sıcak servis yapılır.

Kandil lokmanız hazır. Afiyet olsun.

Ramazanda Oruç Diyetinin Sırları

16 günde 5 kilo vermek ister misiniz?

İŞTE DİYETİNİZ

ORUÇ-DİYET her türlü hayvani yağdan yoksun olan ve temel amacı vücut depo yağlarının yakımı olan bir uygulama. Bu uygulama, vücut depo yağlarının yakımının yanı sıra, vücuttaki bulunan tüm hücrelerin yaz aylarına kendilerini adapte etmesine yardımcı olduğundan çok faydalıdır. Bu uygulamada dikkat edilecek tek husus; ilgili kişinin ŞEKER HASTALIĞI gibi engelleyici bir sağlık sorununun olmamasıdır.

Bu diyeti ben bankada çalışırken, iş arkadaşım vermişti. Annesinin bu diyeti uyguladığını ve sonuçta 5 kilo verebildiğini söylemişti. Benim diyet için özel yemekler hazırlamayı sevmediğimi ve çalışma ortamının buna müsait olmadığını bildiği için bu diyetin bize uygun olacağını söylemişti. Haklıydı da. Ben sabah kahvaltılarında çay içip (hem de şekerli!) diyeti kısmen bozmuş olmama rağmen hiç spor yapmadan, diyetin sonunda 4 kilo vermiştim. Tabi şu an bebeğim olduğu için diyet uygulayamıyorum. Aslında şu an 8 kilo fazlam var. Ama maalesef istesem de ertelemek zorundayım. Zaten az yemeğe kalksam bile tansiyonum düşüyor. Bu yüzden sizler için hangi gazeteden seneler önce alındığını bilmediğim elimde fotokopisi bulunan bu diyeti yazıyorum. Deneyenlere kolay gelsin...

Oruç-Diyet Planlaması:

1.GÜN: Sabah: İki bardak su, 1 adet muz. Buna ek olarak öğleye kadar sık sık su içilecek.
Öğle: İki bardak su, 1 adet yeşil elma.
İkindi: İki bardak su, 1 adet yeşil elma.
Akşam: İki bardak su, bol domates salatası. Yatmadan 1 saat önce, yağsız küçük kase yoğurt, üzerine 1 çay kaşığı bal.

2.GÜN: Sabah: Yağsız 1 bardak süt, 1 saat sonra 2 bardak su ve 1 adet yeşil elma.
Öğle: Yağsız 1 bardak süt, 1 saat sonra 2 bardak su ve 1 adet domates, salatalık.
İkindi: 2 bardak su, 1 adet yeşil elma.
Akşam: Üzerine az beyaz peynir serpilmiş bol marul salatası+ 1 dilim ekmek+ Yağsız domatesçorbası. Yatmadan 1 saat önce küçük kase yağsız yoğurt

3.GÜN:  Sabah: İki bardak su, 1 adet muz. Buna ek olarak öğleye kadar sık sık su içilecek.
Öğle: İki bardak su, 1 adet yeşil elma.
İkindi: İki bardak su, 1 adet yeşil elma.
Akşam: İki bardak su, bol domates salatası. Yatmadan 1 saat önce, yağsız küçük kase yoğurt, üzerine 1 çay kaşığı bal.

4.GÜN: Sabah: 2 bardak açık çay, 1 adet muz, 1 saat sonra 2 bardak su,+ 1 adet domates
Öğle: 2 bardak su+ 1 adet haşlanmış patates.
İkindi: 2 bardak su+ 1 adet yeşil elma
Akşam: Bol domates salatası+1 dilim ekmek+Sebze çorbası. Yatmadan önce 1 dilim karpuz.

5.GÜN: Sabah: Yağsız 1 bardak süt, 1 saat sonra 2 bardak su ve 1 adet yeşil elma.
Öğle: Yağsız 1 bardak süt, 1 saat sonra 2 bardak su ve 1 adet domates, salatalık.
İkindi: 2 bardak su, 1 adet yeşil elma.
Akşam: Üzerine az beyaz peynir serpilmiş bol marul salatası+ 1 dilim ekmek+ Yağsız domatesçorbası. Yatmadan 1 saat önce küçük kase yağsız yoğurt

6.GÜN: Sabah: 2 bardak açık çay+ Az tuzlu beyaz peynir+ 1 dilim kızarmış ekmek. 1 saat sonra 2 bardak su+ 1 adet yeşil elma
Öğle: Az yağlı makarna üzerine 20 gram yağsız ton balığı+1 domates
İkindi: 1 adet muz, 2 bardak su.
Akşam: Pirinç çorbası+Tavuk göğüs ızgara(100 gram)+ 1 adet domates.Yatmadan önce 1 bardak yağsız süt.

7.GÜN:  Sabah: 2 bardak açık çay, 1 adet muz, 1 saat sonra 2 bardak su,+ 1 adet domates
Öğle: 2 bardak su+ 1 adet haşlanmış patates.
İkindi: 2 bardak su+ 1 adet yeşil elma
Akşam: Bol domates salatası+1 dilim ekmek+Sebze çorbası. Yatmadan önce 1 dilim karpuz

8.Gün: Sabah: 2 bardak açık çay+ Az tuzlu beyaz peynir+ 1 dilim kızarmış ekmek. 1 saat sonra 2 bardak su+ 1 adet yeşil elma
Öğle: Az yağlı makarna üzerine 20 gram yağsız ton balığı+1 domates
İkindi: 1 adet muz, 2 bardak su.
Akşam: Pirinç çorbası+Tavuk göğüs ızgara(100 gram)+ 1 adet domates.Yatmadan önce 1 bardak yağsız süt.

NOT: Bu oruç-diyet bol su eşliğinde 2*8 gün uygulanabilir. (Yani 16 gün )

Tekrar devam etmek isteyenler 16 günden sonra en az 1 hafta ara vermelidir.

1 Ağustos 2013 Perşembe

Kalbura Bastı Tatlısı Tarifi

Kalbura Bastı Tatlısı Tarifi


Hamur malzemeleri:

1 paket yumuşak margarin
3 su bardağı un
1 veya 2 kaşık yoğurt
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yumurta
1 paket kabartma tozu

İçine :

1 su bardağı dövülmüş ceviz içi

Şerbet: 

2,5 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
1/4 limonun suyu

Şerbetin:

 2,5 su bardağı suyu ve 2,5 su bardağı şekeri tencereye alın. kaynamaya başladıktan 10-15 dakika sonra 1/4 limon suyunu ekleyin. bir taşım daha kaynatıp soğumaya bırakın.

Hamurun:

1 paket yumuşak margarin ile 3 su bardağı unu birbirine yedirin. bu karışıma sırayla 1-2 kaşık yoğurt, 2 yemek kaşığı sıvıyağ, 1 yumurta ve 1 paket kabartma tozu ekleyerek hamur yapın. bu hamurun üzerini bezle örterek 10 dakika dinlendirin.
hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın. bu parçaları bir kevgirin üzerinde elinizle bastırarak avcunuzun ortası kadar açın. hamurun içine 1 tatlı kaşığı ceviz koyun ve her iki ucunu birbirinin üzerine getirin.
kalburabastıları katlanan kısmı altta kalacak şekilde fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. 180C'de 10-15 dakika pişirin. sonra ısıyı 200C'ye getirip üzerinin kızarmasını bekleyin. üzerleri kızarınca fırından çıkarın. sıcak tatlıların üzerine soğumuş şerbeti dökün.


Kalbura Bastı Tatlısı Tarifi hazır. Afiyet olsun.

Hurmanın Faydaları - Faydalı Bilgiler

Hurmanın Faydaları :

Uzmanlar, hurmanın sağlık açısından son derece faydalı bir meyve olduğunu açıkladı. Ramazanlarda oruç açarken çok tüketilen hurmanın aslında yıl boyu tüketilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, faydalarının saymakla bitmeyeceğini belirtiyor.

Yapılan araştırmalara göre, hurma, hafızayı geliştiriyor, kolesterolü düşürüyor, kanser önleyici antioksidanları ihtiva ediyor, bebeklerin beyin gelişimine önemli katkı sağlıyor, ülsere ve böbrek yetmezliğine fayda sağlıyor, sindirim sistemini düzenliyor. Ramazanlarda oruç açarken çok tüketilen hurmanın aslında yıl boyu tüketilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, faydalarının saymakla bitmeyeceğini belirtiyor. Hurmalar, bağırsakta bir A türü olan retinal'e dönüşen 15,6 mg B-karoten ihtiva ediyor. Yakın zamanlarda yapılan bir araştırma, B-karoten'in uzun süreli kullanımının hafıza kaybına mani olduğunu ortaya koydu. Hurmalarda yüksek oranda lif bulunuyor. Araştırmalar, lifli yiyeceklerle beslenmenin kolon, göğüs ve rahim kanseri ihtimalini düşürdüğünü gösteriyor.

ANTİOKSİDAN KAYNAĞI

Yüksek besin değerinin yanında hurmaların, antioksidan hususiyetine sahip olduğu biliniyor. Antioksidanların kanser, damar tıkanıklığı ve yaşlanmanın önlenmesinde faydalı olduğu biliniyor. Depolanırken bozulmaya meyilli diğer meyvelerin aksine, hurmaların soğukta muhafazasında antioksidanların yoğunluğu artıyor. Hurmanın ayrıca çağın hastalığı damar sertliği ve kolesterol için faydalı olduğu belirtiliyor.

LOHUSA GIDASI

Yapılan araştırmalar sonucu, hurmanın antiseptik olduğu, lohusalık yaralarını çabuk iyileştiren bir ilaç olduğu, süt artırdığı, bebeği beslediği, içindeki potasyumun çocukların büyümesini sağlayan ideal besin olduğu ifade ediliyor. Hurmada potasyum miktarı bol olduğu için bebeğin gelişmesini, gürbüzleşmesini, hasta olmamasını sağladığı ifade ediliyor. 2003'te yapılan bir çalışmada hurmaların glisemi (kandaki şeker oranı) endeksinin düşük olduğunun tesbit edildiği belirtildi.

KAN YAPICI

Hurmanın ihtiva ettiği demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini kontrol eder ve bu da hamilelikte kansızlığın engellenmesini ve bebeğin gelişimi için hayati ehemmiyet taşıyan kandaki alyuvarlar kanda osijen ve karbondioksiti taşıyarak hücrelerin canlılığını sürdürmesinde rol oynadığı belirtiliyor. Çok fazla demir sebebiyle, bir insanın günde 15 hurma yiyerek vücudunun demir ihtiyacını karşılayabildiği ifade ediliyor. Hurmada bulunan kalsiyum ve fosfor ise, iskelet oluşumu ve vücudun kemik yapısının dengelenmesi için çok mühim elementlerdir. Hurma, ihtiva ettiği fosfor ve kalsiyum ile kemik zayıflığına karşı bünyeyi koruyup bu hastalıkların azalmasına yardım ediyor.

KARACİĞER GÜÇLENDİRİCİ

B1 ve B2 vitaminleri ihtiva ettiği için karaciğeri kuvvetlendirir. Karaciğer soğuk tatlıları sever. Onun için hurmayı kavun, acur, salatalık gibi (soğutucu)gıdalarla yemek daha uygun olur.

Bazı memleketlerde halk arasında mide ülserlerinin tedavisinde hurma kullanımı deneniyor. 2005'te bir dergide yayınlanan araştırmaya göre, hurma farelerde mide ülseri şiddetini azaltmıştır. Mide astarında hurmanın koruyucu olduğu ve insanlarda da uygun olabileceği neticesine varılmıştır.

BÖBREK HARABİYETİNE MANİ OLUYOR

2008'de yapılan bir çalışmada, hurmaların meyvesi ve çekirdeklerinden elde edilen özün, bir antibiyotik (gentamiçin) sebep olduğu böbrek hasarını azaltmadaki tesiri araştırıldı. Özün böbreklerin korunmasında tesirli olduğu ortaya çıktı. Bilim adamları, hurmalardaki antioksidan (E vitamini, askorbik asit ve melatonin) bileşiklerin bu korumayı sağladığını öne sürdü.

SİNDİRİM SİSTEMİNİ ÇALIŞTIRIR

Hurmaların yüksek oranda lifli ve şekerli oluşu bilinen bir hakikat. Araştırmalara göre, farelerin mide ve bağırsak sistemi hurma verildiğinde hızlanıyor. Bilim adamları, lifli yiyeceklerin müshil etkisi olduğunu düşünüyorlardı. Hurmalardaki şeker ve melatonin bağırsak sisteminin hızlandırmasına da tesir edebileceği düşünülüyor.